Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Київській області станом на 13:00 повідомляють про випадки ймовірного підвезення виборців на дільницю, недоступність деяких дільниць для осіб з інвалідністю та перебування в приміщеннях дільниць волонтерів від так званого президентського опитування.

Спостерігачі ОПОРИ на дільниці №321160 в Білій Церкві зафіксували, що волонтери від так званого «президентського» опитування зайшли до приміщення, де розташовувалася дільниця.

Волонтери наміть намагалися проводити своє опитування всередині приміщення. Однак, опісля зауваження спостерігачів ОПОРИ та членів виборчої комісії волонтери вийшли з приміщення та проводили опитування на вулиці.

Не забезпечені справною вбиральнею спостерігачі й члени комісії у місті Березані, на Київщині. Зокрема, на дільниці № 321088 вбиральня є, однак підводу води до неї – немає, зазначають спостерігачі ОПОРИ. Також ця ж виборчі дільниця знаходиться у приміщенні меншому, ніж передбачено законом. Площа дільниці становить близько 30 квадратних метрів, у той час, коли згідно з законом площа малої виборчої дільниці повинна становити не менше 50 квадратних метрів.

Два контрольних листа в одній виборчій скриньці зафіксувала ОПОРА у селі Германівка. Інцидент стався на дільниці №320740.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у селі Мисайлівка на Київщині стали свідками порушення чинного виборчого законодавства. Зокрема, на виборчій дільниці №320101 члени комісії намагалися видати бюлетень для голосування без паспорту. Після вказування спостерігачем ОПОРИ на порушення чинного законодавства, порушення виправили.

На цій же дільниці №320101 зафіксовано факт голосування виборцями поза межами виборчої кабінки. Члени комісії на зауваження ОПОРИ спочатку заперечували факт, що люди голосують, натомість казали: виборці просто ознайомлюються. Лунали твердження, що в кабінці для голосування темно, а літня жінка не може розгледіти бюлетень.

Виборець на дільниці №320813, що у селі Хоцьки, на Київщині, почав голосувати відразу на виборчій скриньці. Опісля зауваження від спостерігача ОПОРИ пішов голосувати до кабінки.

Також від 8:00 спостерігачі ОПОРИ фіксують низку виборчих дільниць, де перед входом є сходинки, однак відсутні пандуси. Зокрема, на виборчій дільниці №320022, у селі Пилипче.

Така ж проблема є у селі Хоцьки, на виборчій дільниці №320813.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували також вхід без пандусів до виборчої дільниці №320001, що у селі Баришівка, на Київщині.

ОПОРА також зафіксувала ймовірний підвіз виборців на виборчу дільницю №320451 у селі Нові Оржиці, на Київщині. Там було помічено групу людей, котрі зареєстровані на одну виборчу адресу та стояли поблизу будівлі, де розташована виборча дільниця. Як вдалося дізнатися ОПОРІ у одного з членів комісії, ймовірні підвезені виборці є мешканцями міста Суми. На місце події прибула поліція.

Громадянська мережа ОПОРА знову фіксує порушення норм чинного законодавства на декількох дільницях у Київській області. Зокрема, деякі члени комісій перешкоджають діяльності офіційних спостерігачів мережі ОПОРА. Такі випадки подекуди трапляються після зауважень, щодо недотримання членами комісій всіх норм закону. Зокрема, на дільниці №320101, що у селі Мисайлівка, члени комісії видали бюлетень виборцю для голосування по водійському посвідченню. Спостерігач ОПОРИ відразу вказав на цей факт та наголосив на недотриманні статті Виборчого кодексу.

На виборчу дільницю №321311, що у Гостомелі на Київщини, прибули поліцейські. Зокрема, за  фактом фотографування бюлетеня виборцем, що є порушенням закону.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)