Не всі дільниці на Київщині, де присутні спостерігачі ОПОРИ, відкрилися вчасно о 8:00 ранку для голосування виборців.

Зокрема, у Броварах, на виборчій дільниці №321238 станом на 8:00 був зачинений сейф, де зберігаються бюлетені.

Станом на 8:42 ранку в Броварах двері на виборчій дільниці №321238 не відчинилася.

О 9:00 ранку дільниця все ж відкрилася, однак зібрався натовп незадоволених ситуацією виборців.

На дільниця №320101 у селі Мисайлівка відбулося порушення процедури голосування. Дільниця відкрилася вчасно, однак частина бюлетенів залишилась в сейфі.

Відповідно до частини 7 статті 247 Виборчого кодексу голова дільничної виборчої комісії передає необхідну кількість виборчих бюлетенів членам дільничної виборчої комісії, які будуть видавати виборчі бюлетені виборцям у приміщенні для голосування та організовуватимуть голосування за місцем перебування виборців. Передача виборчих бюлетенів фіксується відомістю за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Зазначені члени комісії засвідчують отримання виборчих бюлетенів, підписуючи відомість, та забезпечують їх збереження і дотримання встановленого цим Кодексом порядку їх видачі виборцям. Жодного виборчого бюлетеня у сейфі не може залишатися.

У Гостомелі спостерігачі ОПОРИ зафіксували інформацію від членів на виборчій дільниці №321309, що сейф знаходиться за дверима на вулиці.

Також у Гостомелі на дільниці №321309 були встановлені камери над кабінками для голосування. Опісля зауваження від спостерігачів ОПОРИ – відеокамери були заклеєні.

В Ірпені на виборчій дільниці № 321434 спостерігачі ОПОРИ фіксують відкриття дільниці із запізненням на 10 хвилин. Вже є черги під будівлею. Станом на 9:00 ранку вищезгадана дільниця й досі зачинена, під будівлею збираються невдоволені процедурою виборці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)