На Закарпатті ввечері 23 жовтня правоохоронці затримали групу осіб, яких підозрюють у підкупі виборців. Відомо, що троє мешканців Міжгірщини пропонували виборцям 1000 гривень за те, що вони на місцевих виборах 25 жовтня віддадуть свій голос за конкретного кандидата на посаду голови однієї з громад. Крім цього, на двох дільничних виборчих комісіях не вистачало пачок з бюлетеням для голосування за міського голову Ужгорода, на одній із дільниць зниклі бюлетені знайшли, на іншій станом на 22:00 23 жовтня бюлетені ще розшукують.

На Міжгірщині працівники Національної поліції та Служби безпеки України затримали групу осіб, яких підозрюють в організації підкупу виборців. Як повідомляють у поліції Закарпатської області, група осіб пропонувала виборцям 1000 гривень у разі якщо людина проголосує за визначеного кандидата на посаду голови однієї з громад. Групу осіб затримали під час передачі коштів в одному з місцевих ресторанів. 

Наразі у поліції проводять досудове розслідування за статтею 160 Кримінального кодексу України - підкуп виборця.

Крім цього, в Ужгороді на дільничній виборчій комісії №210734 члени ДВК 23 жовтня виявили нестачу однією пачки бюлетенів для голосування за кандидатів на посаду міського голови Ужгорода. За інформацією ОПОРИ, в одній пачці знаходяться 500 бюлетенів.

Як повідомили ОПОРІ у дільничній виборчій комісій, виявивши нестачу, вони одразу повідомили про це територіальну виборчу комісію та поліцію.

«Зараз пачка не знайшлася, але ми звернулися в ТВК та у поліцію, все записано, зараз ми очікуємо, коли цю пачку знайдуть. Не всі ДВК просто збиралися в обід, хтось зібралися лише зараз, тому бюлетені мають знайтися обов’язково. Схожа проблема була на інших деяких дільницях, ми давали пояснення поліції, і там сказали, що одну з них знайшли. Тобто скоріш за все, знайдуть і наші бюлетені. Я поки не можу нічого стверджувати, адже ще не знаю точно, але гадаю, що пропажа трапилася через технічну помилку, а не внаслідок крадіжки», - зазначив секретар ДВК №210734 Сергій Общий.

Схожа ситуація була й на іншій дільниці в Ужгороді - №210734. Там також не вистачало однієї пачки з бюлетенями, однак ці бюлетені знайшлися на іншій ДВК, які потрапили туди внаслідок логістичної помилки.

«На дільниці, що знаходиться у 7 школі, ми знайшли пачку бюлетенів, вона була на іншій дільниці. Бюлетені наразі передані із дільниці 210742 на 210736. Стосовно пропажи пачки бюлетенів на дільниці в 11 школі, я не можу вам прокоментувати, я маю надію, що зараз якась дільниця ще дорахує свої бюлетені і знайдуть зайву пачку. Так, як було в цьому випадку. Я хочу надіятися на те, що ніхто цю пачку не вкрав, і вона нікуди не ділася, а сталася технічна помилка через людський фактор», - пояснила у коментарі ОПОРІ голова Ужгородської міської ТВК Руслана Куберка.

У поліції комунікаційниці ОПОРИ пояснили, що звернення по цьому факту зареєстровано і перевіряється правоохоронцями. Вже у результаті перевірки прийматимуть рішення чи вносити цей факт в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Згідно з частинами 1, 2 статті 160 Кримінального кодексу України прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму, членом виборчої комісії або комісії з референдуму, офіційним спостерігачем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав, прав на участь у референдумі, - караються штрафом від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

 

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)