У Чернівцях ймовірно представники Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради почали облаштовувати низку об’єктів: бювет, підземний комплекс для збору сміття та 2 дитячих майданчика. Біля всіх цих об’єкти розташовані плакати із назвою майбутнього об’єкта. Окрім цього на плакатах міститься прізвища депутатів міської ради від політичної партії «Рідне місто», які водночас є і кандидатами в депутати до міської ради Чернівців від тієї ж політичної сили.

Зокрема, 23 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував проведення робіт із облаштування дитячого майданчика на вулиці Узбецькій, навпроти будинку 11Б. Біля місця робіт розташовувався плакатом із текстом «Тут буде новий дитячий майданчик» та підписом «Бешлей В.». Володимир Бешлей є депутатом міської ради, директором департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради та кандидатом в депутати до міської ради Чернівців.

На прохання надати коментар із цього приводу Володимир Бешлей відповів спостерігачу ОПОРИ, що він є депутатом та в такий спосіб інформує людей про свою роботу. З коментаря присутнього чоловіка, який представився працівником департаменту житлово-комунального господарства, стало відомо, що кошти на підшипники (ймовірно для гойдалки) дав Володимир Бешлей, а сам майданчик збиралися робити ще навесні - спільними зусиллями мешканців району  та комунального  житлово-експлуатаційного підприємства.

Ще один об’єкт, який зафіксували спостерігачі ОПОРИ, - підземний комплекс для збору сміття за адресою вул. Ентузіастів, 5. На території, де планується облаштувати об’єкт, встановлений плакат із текстом «Тут буде підземний комплекс для збору сміття» та підписом «Чинуш В.». Валерій Чинуш також є чинним депутатом міської ради від політичної партії «Рідне місто» та кандидатом в депутати від цієї ж партії.

Прізвище секретаря Чернівецької міської ради Василя Продана зазначене на місці облаштування одразу двох майбутніх об’єктів: станції очищення води (бювету) та дитячого майданчика поряд із будинками 279 і 285-В на вул. Руській. Василь Продан також є кандидатом в депутати Чернівецької міської ради від політичної партії «Рідне місто». Щоб взяти коментар у Василя Продана, який не відповідав на телефонні дзвінки, у Чернівецькій міській раді порадили записатися до нього на прийом.

ОПОРА звертає увагу, що встановлення за день до дня голосування подібних плакатів із обіцянками виконати щось у майбутньому (фактично передвиборчими обіцянками), із зазначенням прізвищ кандидатів може свідчити про піар на бюджетних коштах. А це суперечить міжнародним стандартам організації виборчого процесу, принципу рівних можливостей учасників виборчого процесу і недопустимості залучення адмінресурсу до агітаційної діяльності.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)