Станом на 20 жовтня волинські інтернет-видання опублікували 235 матеріалів про партії, котрі є суб’єктами виборчого процесу, або ж кандидатів від них. Ще 117 публікацій стосувалося самовисуванців на посади очільників міст чи громад.

До статистики під час моніторингу спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не враховували новин, котрі були спрямовані на формування негативного іміджу – повідомляли про скандали, можливу причетність представників партій до різноманітних махінацій чи негативні вислови одних кандидатів стосовно інших. Натомість враховували новини, репортажі, інтерв’ю та статті, що висвітлювали позиції кандидатів чи лідерів партій, інформували про плани, програму дій чи користь, котру вони можуть принести громаді, або ж містили привітання від кандидатів із професійними святами, інформацію про участь у заходах чи ініціативи тощо. 

Зауважимо, що не завжди у публікаціях зазначали, що певна особа є кандидатом. Проте йшлося про формування її позитивного іміджу, що могло вплинути на думку виборців. Частину публікацій маркували зірочкою, або ж зазначали у тегах, котрі найчастіше розміщенні після матеріалу, слова «реклама» чи «вибори».

Політсили та «партійні» кандидати

Загальна кількість матеріалів про «партійних» кандидатів чи партії за 20 днів жовтня сягнула 235 публікацій. Найбільшу кількість матеріалів – 112 – опублікували зі згадкою кандидатів від партії «За майбутнє» та кандидатів до рад різних рівнів, котрі балотуються за її підтримки. Водночас новин, у котрих би йшлося або про багатьох кандидатів, або ж взагалі не містилося згадок про конкретних осіб, було менше 10.

Серед кандидатів найчастіше писали про Ігоря Гузя (народний депутат, кандидат до Волинської обласної ради та Нововолинської міської ради), Ігоря Пальонку (кандидат на посаду міського голови Володимира-Волинського), Бориса Карпуса (кандидат на посаду міського голови Нововолинська), Ігоря Леха (кандидат у депутати Волинської обласної ради), Ігоря Палицю (лідер партії «За майбутнє», народний депутат кандидат до Волинської обласної та Луцької міської рад), Ігоря Поліщука (кандидат на посаду Луцького міського голови).

Про кандидатів та їхні ініціативи писали такі видання як «Волинські Новини», «Під прицілом», «ВолиньPost», «Княжий град», «Буг», «Кордон», «Нововолинський інформаційний портал»,  «t1.ua – Твій портал», «Перший», «Район. Горохів», «Район. Камінь-Каширський», «Район. Ківерці», «Район. Локачі, «Район. Любешів», «Район. Маневичі», а також онлайн-версії газет «Вісник+К», «Слово правди».

Про партію «Cила і честь» та кандидатів від неї вийшло 28 публікацій. Йдеться переважно про інтерв’ю місцевих кандидатів чи вітання від їх імені. Одна новина висвітлювала позицію лідера партії Ігоря Смешка, ще одна - повідомляла про підтримку партії та її висуванців генералом-лейтенантом Олександром Скіпальським. Також щонайменше у 8 публікаціях про різних кандидатів ті висловлювалися позитивно про кандидата на посаду міського голови Володимира-Волинського Петра Саганюка, або ж відкрито декларували його підтримку.

Більш ніж по одній публікації вийшло щодо кандидата на посаду Любомльського міського голови  Олександра Дзядука та кандидата у депутати Волиньради Володимира Дибеля.

Найбільше публікацій з’явилося на сторінках «Княжого граду», «Району. Любомль» та сайту газети «Слово правди». Окремі згадки – на сайтах «Район. Шацьк» та «Район. Іваничі».

Також 28 публікацій стосувалися діяльності кандидатів від партії «Слуга народу». Абсолютна більшість матеріалів інформували про діяльність кандидата на посаду міського голови Луцька від партії Романа Бондарука. Йдеться про публікації на основі фейсбук-посів кандидата, новини із заходів за його участі та інтерв’ю.

Публікували їх в інтернет-виданнях «Район. Луцьк», «t1.ua – Твій вибір», ІА «ВолиньPost» «ВолиньІnfa», «Волинь24», інтенет-версії газети «Вісник+К».

Ще 25 матеріалів вийшло щодо представників партії «Громадянський рух «Свідомі». З поміж кандидатів найбільше згадок мають претендентка на посаду міської голови Луцька Алла Надточій та лідер партії та кандидат у депутати Луцької міської ради Андрій Покровський. Матеріали про них містили позиції та висловлювання стосовно різних  питань, інформували про зустрічі із лучанам тощо. Натомість щодо інших кандидатів матеріали подані у вигляді інтерв’ю.

Писали про партію та кандидатів інформаційне агентство «Конкурент», видання «Район. Луцьк» та «Волинь24».

17 разів онлайн-ресурси писали про «Європейську Солідарність» чи кандидатів від неї. При чому, 3 матеріали розповідали про візити національних політиків із партії, або ж стосувалися кількох кандидатів без виділення когось конкретного (наприклад, участь кандидатів у заході). Кандидати до Волинської обласної ради Юлія Вусенко має 3 згадки, Іван Мирка – 2, ще 2 – у кандидата на посаду Ковельського міського голови Сергія Кошарука. Ще ряду кандидатів присвятили по одній публікацій.

Матеріали про представників партії виходили на сторінках видань «Район. Горохів», «Район. Луцьк, «Район. Шацьк», «Район. Ківерці», «Район. Маневичі», «Район. Ковель» та інтернет-версії газети «Волинь».

Інші ж партії та кандидати від них «назбирали» менше 10 згадок. Так про ВО «Свобода» та висуванців партії писали 9 разів, ВО «Батьківщина» - 7 разів, а партії «Громадянська позиція», Аграрна партія України та «Об’єднання «Самопоміч» мають менш ніж по 5 згадок – 4, 3, та 2 відповідно.

Кандидати-самовисуванці

Водночас, про окремих самовисуванців на посади міських чи сільських голів також чимало писали волинські ЗМІ – таких матеріалів за 20 днів вийшло 117. Йдеться про інтерв’ю із кандидатами, публікацію звернень від їхнього імені, інформування про досвід у різних сферах, підтримку їх з боку певних осіб та навіть публічні виклики на дебати інших суперників.

Тут лідером за кількістю згадок став кандидат на посаду Луцького міського голови Богдан Шиба – ОПОРА нарахувала 75 згадок про нього. Найбільше  писали видання  «Район. Луцьк»  та інтернет-версія газети «Волинь», окремі згадки виявили на сторінках ресурсу «ВолиньInfa».

Кандидат на посаду міського голови Луцька Дмитро Глазунов має 29 публікацій – матеріали розміщували сайти «Волинь24» та «Район. Луцьк».

Про кандидат на посаду міського голови Володимира-Волинського у позитивному ключі написали 10 разів. Матеріали вийшли на сторінках видань «Володимир-Медіа», «ВолиньInfa», сайті газети «Слово правди».

Ще по 1 згадці мають 3 інші кандидати-самовисуванці. Володимир Пархонюк (кандидат на посаду очільника Ковельської громади), Іван  Вовк (кандидат на посаду голови Камінь-Каширської ТГ)  та Сергій Яручик (претендент на посаду голови Боратинської сільської ТГ).

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукати виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію – суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватись у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

У частинах 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» йдеться, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.  Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А прихована реклама забороняється.

Також відповідно до частини 4 статті 57 Виборчого кодексу України засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини третьої статті 55 і частини другої статті 56 цього Кодексу, забороняється агітувати за або проти кандидатів, партій (організацій партій), оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)