Станом на 22 жовтня Громадянська мережа ОПОРА фіксувала використання різноманітних форм передвиборної агітаційної активності з боку партій – суб’єктів виборчого процесу та окремих кандидатів. Найчастіше партії та кандидати агітували, розміщуючи зовнішню рекламу на білбордах і сітілайтах, встановлюючи агітаційні намети, з яких поширювали друковану агітаційну продукцію, поширюючи серед виборців у різний спосіб партійні газети, використовуючи візуальну рекламу на власному транспорті тощо.

Зовнішня реклама

Протягом жовтня у Волинській області, за спостереженням ОПОРИ, 15 політичних партій розміщували друковані матеріали зовнішньої реклами на білбордах та сітілайтах. Зокрема, йдеться про такі політичні сили, як: «За майбутнє», «Слуга народу», Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об'єднання «Свобода», «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край», «Сила і Честь», «Громадянський рух «Свідомі», Народний Рух України, «Перемога Пальчевського», «Голос», «Разом сила», Аграрна партія України, «Громадянська позиція».

Втім, така активність політичних партій не завжди масштабувалася на усю Волинь, а в окремих випадках знаходила своє відображення лише в окремих районах області. Так, наймасштабніше розгорнули кампанію з розміщення зовнішньої реклами представники партій «За майбутнє», «Слуга народу», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», ВО «Свобода». Реклама цих політичних сил розміщувалася в усіх районах Волинської області і різнилася за змістом. Зокрема, у всіх районах Волині зафіксовано білборди, які містили не лише логотипи політичних партій та партійні гасла цієї виборчої кампанії, але й зображення окремих кандидатів від цих політичних сил. Лише в окремих районах Волинської області спостерігачі ОПОРИ виявили на носіях зовнішньої реклами (білбордах) агітаційні матеріали на користь політичних партій «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край», Народний Рух України, «Разом сила», «Голос», «Громадянський рух «Свідомі» та «Перемога Пальчевського».

Особливістю змісту зовнішньої реклами політичних партій у жовтні є розміщення на агітаційних матеріалах, окрім партійної символіки, колективних зображень кандидатів у депутати до рад різних рівнів та кандидатів на посади сільських, селищних і міських голів. Такі білборди із зображеннями кількох кандидатів на одному носії зовнішньої реклами були виявлені в різних районах Волинської області. Зокрема, у Луцьку – зовнішня реклама на користь кандидатів від партій «За майбутнє», «Громадянський рух «Свідомі», «Голос»; у Володимир-Волинському районі – «Сила і Честь», «Європейська Солідарність», «Громадянська позиція»; у Камінь-Каширському районі – «За майбутнє», ВО «Свобода»; у Ковельському районі – ВО «Батьківщина», «За майбутнє»; у Луцькому районі – Народного Руху України, «За майбутнє», «Слуга народу».

Разом з тим, в окремих містах на Волині спостерігачі виявляли зовнішню рекламу на користь кандидатів на посади міських голів: Луцька – Ігоря Поліщука («За майбутнє»), Романа Бондарука («Слуга народу»), Алли Надточій («Громадянський рух «Свідомі»), Миколи Федіка (ВО «Свобода»), Ірини Чебелюк (ВО «Батьківщина»), Євгена Мельника («Сила і Честь»), Юрія Моклиці («Європейська Солідарність»); Ковеля – Олега Уніги («Слуга народу»), Ігоря Чайки («За майбутнє»); Володимира-Волинського – Максима Клим'юка (самовисування), Ігоря Пальонки («За майбутнє»), Миколи Юнака («Слуга народа»), Петра Саганюка («Сила і Честь»); Нововолинська – Бориса Карпуса (За майбутнє), Віктора Сапожнікова («Самовисування»), Андрія Бадзюня («ВО «Свобода»). Разом з тим, на носіях зовнішньої реклами було виявлено і рекламу низки кандидатів у депутати до рад різних рівнів від близько десяти політичних партій.

«Наметова» кампанія

Протягом жовтня у Волинській області 11 політичних партій використовували інформаційні намети як форму агітації, через які поширювали друковану агітаційну продукцію у формі газет, буклетів, брошур, журналів та листівок різного формату. Зокрема, в межах області таку форму агітації спостерігачі ОПОРИ зафіксували з боку політичних партій «За майбутнє», «Слуга народу», «Громадянський рух «Свідомі», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Національний корпус», «Європейська Солідарність», «Сила і Честь», Народний Рух України, Аграрна партія України та «Об’єднання «Самопоміч».

Разом з тим, встановлені агітаційні намети на вулицях міст, селищ та сіл на Волині, окрім логотипів партій та партійних гасел, часто містили зображення окремих кандидатів. Зокрема, на наметах розміщували зображення кандидатів у депутати чи кандидатів на посади голів від політичних партій «Слуга народу», «За майбутнє», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Європейська Солідарність», Аграрної партії України, а також кандидатів-самовисуванців.

Автобуси і автомобілі

У жовтні вулицями різних населених пунктів у Волинській області курсували автобуси та автомобілі з зображеннями окремих кандидатів від політичних сил «Слуга народу» і «За майбутнє». Зокрема, найбільша кількість транспорту, обклеєного партійними гаслами, логотипами та зображенням кандидата «агітувала» за претендента на посаду Луцького міського голови Романа Бондарука («Слуга народу»). Так, на вулицях Луцька курсувало декілька таких «агітаційних автобусів» типу «Ecoline» та «Богдан». Автобуси не возили пасажирів, а лише слугували візуальною формою агітації за кандидата.

Також рекламу на власному транспорті використовували як форму агітації двоє кандидатів у депутати від політичної партії «За майбутнє» Михайло Імберовський та Сергій Балицький.

Відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, організацію партії - суб'єктів виборчого процесу. Формами передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами, встановлення агітаційних наметів та поширення друкованої агітаційної продукції.

Нагадаємо, що згідно із частиною 1 статті 52 Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)