Впродовж виборчої кампанії на Хмельниччині спостерігачі ОПОРИ фіксували низку порушень: від недотримання гендерної квоти в списках партій до випадків передвиборчої благодійності та поширення чорного піару. Про це йшлося під час пресконференції ОПОРИ в Хмельницькому 23 вересня.

Висування кандидатів для участі в місцевих виборах на Хмельниччині відбулося у визначені законодавством строки та переважно без порушень. Однак представники ОПОРИ не змогли бути присутніми на конференціях партій «Наш край» та «Громадянська позиція». У першому випадку партійці мотивували відсутністю акредитації, про яку не йшлося в повідомленні про проведення зборів, у другому спостерігачі не змогли потрапити на захід, оскільки всі двері за вказаною адресою були зачиненими, а представники політичної сили не відповідали на телефонні дзвінки.

На етапі реєстрації кандидатів ОПОРА фіксувала низку випадків, коли при формуванні партійних списків політичні сили не дотримувалися гендерної квоти.

«Зокрема, через недотримання гендерної квоти Шепетівська міська ТВК відмовила в реєстрації списку кандидатів у депутати від Хмельницької обласної організації політичної партії «Наш край». Натомість Славутська міська ТВК, попри порушення вимоги закону про гендерну квоту, зареєструвала кандидатів від Хмельницької регіональної організації партії «Опозиційна платформа – За життя». Обидва рішення ТВК оскаржувалися в суді. В результаті список «Нашого краю» в Шепетівці зареєстрували, а реєстрацію списку «Опозиційної платформи – За життя» в Славуті скасували», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Водночас Нетішинська міська ТВК, попри недотримання в списках політичних сил гендерної квоти, зареєструвала кандидатів у депутати Нетішинської міської ради від обласних організацій партій «ВО «Свобода», «Об’єднання «Самопоміч» та Соціал-демократичної партії. Ці постанови в судах не оскаржували.

За словами громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області, загалом суди розглянули 11 справ щодо оскарження реєстрації чи відмови в реєстрації кандидатів на Хмельниччині, з них 6 справ стосувалися недотримання гендерної квоти. Омбудсмен також відзначив професійний підхід судів до вирішення справ, пов’язаних з порушенням гендерної норми в партійних списках.

Майже 3 тисячі виборців змінили свою виборчу адресу з, до та в межах Хмельницької області. Відповідно до інформації з Державного реєстру виборців Слобідсько-Кульчієвецька сільська громада стала лідеркою на Хмельниччині за кількістю виборців, які змінили свою виборчу адресу в громаду. В результаті зміни виборчої адреси тут додалося 287 осіб з правом голосу, що становить 2,5 % від кількості виборців у громаді станом на 31 липня 2020 р.

«Ми виявили, що, наприклад, в Мукші Китайгородській лише за двома адресами додалося 60 виборців: 46 за однією та 14 за іншою. У Слобідці-Кульчієвецькій за однією з адрес вказано 14 виборців. Загалом таке збільшення кількості виборців у громаді напередодні виборів є нетиповим і може свідчити про ймовірність фальсифікацій», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Наразі за цим фактом поліція відкрила провадження за частиною 2 статті 158 Кримінального кодексу України (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців).

Найбільш поширеними порушенням впродовж виборчої кампанії стало розміщення агітації без вихідних даних та в неналежних місцях. Виборчий кодекс України встановлює перелік обов’язкових відомостей, які слід зазначати кандидатам і партіям на своїй агітаційній продукції. Крім того, забороняє розміщення агітації в закладах комунальної та державної власності, на зупинках громадського транспорту, автостанціях, в громадському транспорті тощо. Порушення цих вимог спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували в населених пунктах області.

Наприклад, на початку жовтня у Хмельницькому не було вихідних на білбордах партій «Наш край», «За конкретні справи», кандидатів на посаду міського голови Хмельницького Інни Ящук (від партії «Слуга народу») та Анатолія Собка (від партії «За конкретні справи»), а на сітілайтах із політичною рекламою Радикальної партії Олега Ляшка вихідні дані взагалі дописали від руки.

У Полонному ОПОРА фіксувала агітацію кандидата на будівлі автостанції та на зупинках громадського транспорту. В Білогір’ї банер з політичною рекламою партії «За майбутнє» розмістили на приміщенні районного будинку культури, а в  Шепетівці спостерігач виявив друковані агітаційні матеріали кандидатів від партії «За конкретні справи» в автобусах громадського користування на чотирьох маршрутах, тож звернувся до поліції.

«Крім того, в Шепетівці агітаційний банер партії «За конкретні справи» розмістили на приміщенні інфекційного відділення центральної районної лікарні. Оскільки головна лікарка закладу балотується до обласної ради від політичної партії, зазначеної на банері, в цьому випадку йшлося також про ознаки залучення адміністративного ресурсу. Про зафіксований факт ОПОРА повідомила до поліції», – повідомив.

Традиційно популярними в кандидатів залишаються організація дитячих свят та встановлення дитячих майданчиків. ОПОРА, зокрема, фіксувала свято для дітей за підтримки кандидата до міської ради від ВО «Батьківщина» Олександра Кізляра у Хмельницькому, в мікрорайоні Озерна. Тоді дітям роздавали повітряні кульки й морозиво, а неподалік розташували намет із логотипом партії, від якої балотується кандидат. А під час свята у мікрорайоні Ракове, організованого громадською організацією «Мрія хмельничан», переможцям конкурсу дитячого малюнка разом з іншими призами дарували піцу з прізвищем цього кандидата на пакуванні. Водночас за підтримки благодійного фонду кандидата в депутати обласної і міської рад та народного депутата Сергія Лабазюка встановлювали дитячі майданчики у мікрорайоні Лезнево.

«Хоча подарунки призначені дітям, очевидно, що такі дії можуть мати на меті спонукання їхніх батьків, які зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття і несуть фінансову відповідальність за неї, голосувати за певного кандидата», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Ймовірні ознаки використання адмінресурсу спостерігачі зафіксували під час зустрічі кандидатки на посаду міського голови, а також депутатки Хмельницької обласної ради Інни Ящук з колективом Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, що підпорядковується Хмельницькій обласній раді.

Крім того, нещодавно Інна Ящук, яка також є деканом факультету Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, але перебуває у відпустці, закликала студентів цього вишу знайти по 5 друзів, які б проголосували за неї, а також ставити лайки на її сторінці в Facebook.

«У цьому випадку звернення до людей, які, по суті, є залежними від кандидатками, може сприйматися ними як тиск. Тому ми закликали кандидатів не використовувати ресурси за місцем роботи для передвиборчої агітації».

З наближенням виборів ОПОРА фіксувала зростання кількості немаркованої політичної реклами в хмельницькій пресі. До прикладу, в вересні «Подільські вісті» розмістили 16 публікацій, що мають ознаки політичної реклами, проте не марковані належним чином. У тижневику «Проскурів» ОПОРА нарахувала 7 матеріалів з ознаками замовності.

Неодноразовими впродовж виборчої кампанії були також випадки контрагітації без маркування та чорного піару. Такі матеріали ОПОРА виявляла як в онлайн-медіа і соцмережах, так і в друкованій формі та навіть на білборді.

Спостерігачі, зокрема, фіксували матеріали з ознаками чорного піару проти ВО «Свобода» та партії «Слуга народу» в Кам’янці-Подільському, кандидата від партії «За конкретні справи» у Волочиську,  а також проти представників партії «За майбутнє» в інтернет-виданнях та соцмережі Facebook.

«Загалом, попри низку порушень і маніпуляцій, які ОПОРА фіксувала і на минулих місцевих виборах, можемо говорити, що виборча кампанія в області відбувалася відносно спокійно. Можливо, вплинули карантинні обмеження».

Як повідомив заступник начальника ГУНП в Хмельницькій області Валентин Білянський, станом на 23 жовтня поліція зареєструвала в області 87 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію за 3 повідомленнями. Наразі складено 21 протокол про вчинення адміністративного правопорушення, 15 протоколів стосуються порушення норми про обов’язкові вихідні відомості на друкованих матеріалах зовнішньої реклами, 1 – розміщення агітації на приміщенні комунальної власності.

Він також відзначив співпрацю поліції та Громадянської мережі ОПОРА, зауваживши, що завдяки спільному навчанню, представники поліції на цих виборах значно краще орієнтуються у виборчому законодавстві.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)