20 та 21 жовтня представники партії «Сила людей» заявили в поліцію через те, що невідомі особи позривали друковані агітаційні матеріали їхньої політичної сили з білбордів. Також відомі випадки пошкодження рекламних щитів інших суб’єктів виборчого процесу, партій «Європейська солідарність» та «Опозиційна платформа – За життя».

Кандидат у депутати до Тернопільської міської ради від партії «Сила людей» Іван Ковалик розповів ОПОРІ: «Два дні тому відбулася заміна наших білбордів. Ми наклеїли свій новий сюжет, в рамках нашої передвиборчої кампанії, на площини, які ми орендували, на які у нас є заключені договори, які є проплачені. Суть нашого сюжету полягала в гаслі «Тернопіль не пірожине. Сила людей». Сьогодні ми побачили, що хтось почав наші площини знімати. Ми одразу перетелефонували до власника цих бордів. Він сказав, що не розуміє, що відбувається, що він такої команди, такої вказівки своїм людям не давав». 

Також Іван Ковалик розповів, що на вулиці 15 квітня він побачив двох хлопців, які зривали агітаційні матеріали з білборда, затримав цих осіб на місці події і викликав поліцію для з’ясування всіх обставин. Він додав: «Наші площини по місту активно зриваються. За тою інформацією, якою володіємо ми, міський голова Сергій Надал дав вказівку власнику білбордів, щоб він зняв ці білборди. Тому що власник цих площин це член політичної команди, яка є лояльна до міського голови». «Звернулися ми до правоохоронців, щоб вони якимось чином втрутилися в цей процес, щоб інші наші площини, які в нас тут є в місці орендовані, щоб вони залишилися на місці, щоб вони не були зірваними. Тому що ми вважаємо, що тут реально порушуються наші права на ведення передвиборної агітації», - пояснив Іван Ковалик.

В поліції ОПОРІ повідомили, що до правоохоронних органів надійшло дві заяви, 20 та 21 жовтня, від представників партії «Сила людей» щодо фактів пошкодження їхніх білбордів. Перевірку проводить Тернопільський відділ поліції.

Оскільки чинний міський голова Сергій Надал є кандидатом на цю посаду від організації партії ВО «Свобода», ОПОРА звернулася до ВО «Свобода» за коментарем щодо таких заяв Івана Ковалика про нібито причетність Сергія Надала до зривання білбордів цієї політичної сили. У ВО «Свобода» повідомили ОПОРІ, що не коментують такого роду заяв.

Поза тим 20 жовтня на Facebook–сторінці «Жіноче крило Європейської Солідарності – Тернопільщина» був опублікований допис, у якому йшлося про те, що невідомі особи понищили білборд кандидатки у депутати Тернопільської міської ради Маріанна Юрик-Том'як.

Також спостерігачі ОПОРИ фіксували пошкоджені білборди з передвиборною агітацією кандидата на посаду міського голови Тернопільської громади від партії «Опозиційна платформа – за життя» Олександра Кравчука.

Відповідно до частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання  діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, поєднане із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)