У жовтні ОПОРА зафіксувала 4 випадки нападу на кандидатів, волонтерів партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу». Здійснені спроби підпалу двох автомобілів та пошкоджено кілька агітаційних наметів.

Так, 20 жовтня на сайті одного з миколаївських інтернет-видань з’явилась інформація, що в Миколаєві здійснено два напади на волонтерів місцевого осередку партії «Опозиційна платформа-За життя» та пошкоджено агітаційні намети.  Випадки стались у мікрорайоні Намив та в районі ПТЗ.

«Ми вже збилися з рахунку, скільки нападів на нашу команду сталося тільки за цю виборчу кампанію. Мотиви всіх цих людей зрозумілі − вони намагаються вселити страх для всіх прихильників нашої партії. Вони не розуміють мови миру, а налаштовані на насильство і агресію. Але скільки б вони не намагалися, у них нічого не вийде. Тому що за нами правда. Ми подали заяву в поліцію, і я сподіваюся, що за підсумком цих свавільників покарають за законом. Влада повинна втрутитися і навести порядок на вулицях», − прокоментував голова Миколаївської міської організації політичної партії «ОПЗЖ» Артем Ільюк.

19 жовтня голова Чорноморської громади Андрій Дмитренко на своїй сторінці в Facebook повідомив про те, що вночі невідомі намагались підпалити його автомобіль. На думку Андрія Дмитренка, ця подія пов’язана з виборами. Варто зауважити, що він балотується на посаду голови громади від місцевого осередку партії «Слуга народу». Як повідомили в поліції, за вказаним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ознаками частини 2 статті 15 частини 2 статті 194 «Умисне знищення або пошкодження майна», санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

А 17 жовтня депутат обласної ради Максим Невінчаний на своїй сторінці в Facebook розмістив допис про пошкодження агітаційного намету партії «Опозиційна платформа-За життя» на зупинці «Вулиця Шкільна» у Миколаєві та нанесення травм агітаторам.

8 жовтня про спробу підпалу його авто у Facebook повідомив кандидат у депутати Миколаївської міської ради від партії «Слуга народу» Денис Жело.  За інформацією поліції, відомості про вказаний факт внесені до ЄРДР за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу України «Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу», що карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

Відповідно до частини 2 статті 194 Кримінального кодексу України умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки, − карається позбавленням волі на строк від трьох до п'ятнадцяти років.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)