Місцеві органи влади ще мають можливість повною мірою виконати передбачені стандарти протидії пандемії COVID-19 під час виборів, незважаючи на неоднаковий рівень забезпечення виборчих дільниць та комісій у різних громадах. А щодо публічної активності партій і кандидатів доводиться констатувати, що вона супроводжувалася типовими зловживаннями та порушеннями виборчих стандартів, які негативно впливали на в цілому конкурентний характер виборчого процесу. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 23 жовтня в Києві.

Інциденти та протиепідеміологічні заходи

Протидія зовнішньому втручанню іноземних держав у виборчий процес, зокрема Російської Федерації, є критично важливим завданням демократичних держав. Громадянська мережа ОПОРА дослідила заяву партії “Європейська Солідарність” про отримання нею листа від Головного управління Служби безпеки України у Донецькій та Луганській областях на адресу її партійного лідера Петра Порошенка із проханням надати інформацію про кандидатів від політичної сили на місцевих виборах. За результатами проведеного аналізу ОПОРА прийшла до висновку, що відповідне листування було провокацією для публічної дискредитації СБУ, а також посилення публічного протистояння між учасниками виборчого процесу та органами влади в Україні. Зокрема, електронна пошта, з якої було направлено лист до партії “Європейська Солідарність”, імітувала офіційне доменне ім'я Служби безпеки України, натомість лист було направлено з безкоштовної скриньки на поштовій інфраструктурі rambler[.]ru. Також Громадянська мережа ОПОРА звернулась до МЗС України із пропозицією надати оцінку діям  Державного секретаря Угорщини з питань національної політики Яноша Арпад Потапі в аспекті дотримання ним законодавства України у сфері виборів.  Спостерігачі ОПОРИ виявили цілу низку фактів участі посадової особи Угорщини у передвиборній агітації на підтримку політичної партії “КМКС “Партія угорців України” під час його візиту до Закарпатської області.

За ініціативою Президента України Володимира Зеленського 25 жовтня 2020 року відбудеться опитування громадян щодо їхнього ставлення до деяких проблем розвитку суспільства, яке фінансуватиме політична партія “Слуга народу”. Враховуючи різне ставлення громадян до ініціативи, представники Національної поліції України закликали виборців не перешкоджати проведенню опитування. ОПОРА зауважує, що активність глави держави мала ознаки прихованої агітації на підтримку конкретної політичної сили, що може бути порушенням принципу рівності можливостей для усіх суб’єктів виборчого процесу. Незважаючи на проведення опитування за межами виборчих дільниць, його квазіофіційний статус, заснований на ініціативі Президента України, може сприяти мобілізаційним технологіям конкретної політичної сили із порушенням стандартів рівності можливостей кандидатів і партій, в умовах заборони проводити агітацію в день голосування.

Процес місцевих виборів 2020 року включає в себе не лише імплементацію нового Виборчого кодексу, а й передбачає реалізацію комплексу заходів із забезпечення протиепідеміологічних заходів під час голосування. "Відсутність проактивної позиції парламенту та недостатність організаційно-роз’яснювальної роботи серед членів виборчих комісій та представників місцевих органів влади негативно вплинула на скоординованість зусиль органів влади усіх рівнів з цих питань", – наголошує Ольга Айвазовська, голова правління Громадянськї мережі ОПОРА. Із наближенням дня голосування спостерігачі відзначали активізацію місцевих органів влади з питання виконання урядового Порядку протидії епідемії під час виборів. А наділення Урядом органів місцевого самоврядування обов'язком фінансувати протиепідеміологічні заходи викликало неоднозначну реакцію з їхнього боку. При цьому вже є очевидним ризик неоднакового його застосування на рівні різних територіальних громад чи навіть областей України.

“Портрет кандидата”

Як зазначає Ольга Айвазовська, аналітики ОПОРИ проаналізували вік, освіту, стать, партійність тощо 271 362 кандидатів, які висунуті 147 партіями або кандидатують в якості самовисуванців. "Ми проаналізували структури висування за всіма рівнями рад, а також на посаду міських голів, – пояснює Айвазовська. – Найбільшу кількість кандидатів висунули: партія “Слуга народу“ – 29 469 (10,9%). Друге місце посідає ВО “Батьківщина” – 28 491 (10,5%), партія “За майбутнє” – 26 602 (9,8%), “Європейська Солідарність” – 22 763 (8,4%). Решта партій висунули менше ніж 20 тис. кандидатів. Ще 16 914 (6,2%) осіб балотуються як самовисуванці. На посаду міських голів переважна більшість осіб теж кандидатує як самовисуванці – 1 081 кандидат (37,1%)".

Переважна більшість кандидатів є безпартійними – 76,1%; має вищу освіту – 75,1%;  належить до вікової групи 35-50 років – 44,4%. 55,5% кандидатів на місцевих виборах є чоловіками, а 44,2% – жінками. Найбільша кількість осіб, які балотуються, працюють у сфері бізнесу (ТОВ, ПАТ, СФГ, ФОП тощо) – щонайменше 29,2%, безробітним є кожен сьомий кандидат (14,6%), а 10,9% висуванців працюють в органах місцевого самоврядування та інших органах влади. За підрахунками Громадянської мережі ОПОРА, за посади 362 міських голів нині борються 257 (70%) чинних очільників міст. А 56 чинних народних депутатів балотуються до місцевих рад різних рівнів, а також на посаду міських голів.

Комісії та бюлетені

З огляду на негативну динаміку поширення епідемії COVID-19 і зростання ризиків захворювання громадян, мобілізація близько 350 тис. громадян, які в умовах проведення виборів будуть знаходитися в місцях скупчень великих груп людей та безпосередньо взаємодіяти з виборцями (в тому числі тими, які знаходяться на самоізоляції чи мають ознаки респіраторних захворювань), наштовхнулася на значні проблеми, які залишатимуться актуальними до моменту підведення підсумків голосування. Йдеться про мінімальну укомплектованість дільничних виборчих комісій, особливо на найнижчому адміністративно-територіальному рівні – в невеликих містах, селищних і сільських громадах. Попри розширення кола суб’єктів, які могли вносити кандидатури до складу ДВК, з боку переважної більшості з них не було проявлено належного інтересу та активності, націленої на підвищення спроможності виборчих комісій якісно виконувати свої функції на більш конкурентній основі.

Територіальними виборчими комісіями було утворено 29 284 дільничні виборчі комісії. Натомість на 2 581 дільниці (9% від загальної кількості) голосування не відбудеться з огляду на те, що вони знаходяться на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, а також на підставі висновків військово-цивільних адміністрацій щодо неможливості їх проведення на окремих територіях.

Головною проблемою для всесторонньої оцінки процесу утворення ДВК є відсутність комплексної та вичерпної інформації про результати утворення ДВК на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії чи в інших джерелах відкритого доступу. Попри наявність окремих проблемних комісій, загалом процес формування ДВК, які підлягали моніторингу спостерігачів, відбувся відповідно до законних процедур й у відведені законодавством строки. Найбільшу кількість місць в складі ДВК (утворених в містах, що є центрами районів) отримали партії “Слуга народу” (14%), ВО “Батьківщина” (13%), “Європейська Солідарність” (12%), “Опозиційна платформа – За життя” (10%). В цілому парламентські фракції і групи домінують у складі дільничних виборчих комісій, забезпечивши представництво на рівні 63%. Розподіл керівних посад (голови, заступника голови, секретаря), які отримали в складі ДВК політичні партії, загалом є достатньо збалансованим і пропорційним.

Важливою процедурою звітного періоду стало виготовлення виборчих бюлетенів та їх передача від підприємства-виготовлювача до головної з відповідних виборів ТВК. 7 зі 152 ТВК, за якими спостерігали представники ОПОРИ, не дотримались строків затвердження тексту виборчих бюлетенів та визначення ступеня їх захисту. У 72% випадків виборчі бюлетені виготовляли підприємства поліграфічної форми власності та фізичні особи-підприємства.

"Відсутність пропозицій від парламентських політичних партій спричинила неможливість утворити контрольні комісії за виготовлення виборчих бюлетенів не менше ніж 7 зі 152 ТВК. Помилки у вже виготовлених виборчих бюлетенів були виявлені у 5 випадках. Таким чином, процес виготовлення та отримання виборчих бюлетенів супроводжувався порушенням окремими ТВК законодавчо обумовлених строків, недостатньою зацікавленістю місцевих організацій політичних партій у наданих Виборчим кодексом контрольних можливостях, виявленням в окремих громадах помилок у тексті вже виготовлених виборчих бюлетенів", – зазначає старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев. ОПОРА закликає ТВК, ДВК і правоохоронні органи належним чином забезпечити зберігання виборчих бюлетенів до дня голосування і проактивно реагувати на повідомлення про порушення законодавства, які пов’язані з ними.

Агітаційна активність

Останній місяць виборчої кампанії фактично продемонстрував, що перелік усіх найактивніших учасників виборчого процесу, який визначився задовго до початку виборів не зазнав суттєвих змін на етапі розгортання офіційної агітації. Більшість потенційних учасників виборчих перегонів синхронно розгорнула заходи дочасної агітації (в тому числі з використанням різноманітних форм передвиборчої благодійності), із розрахунком на відсутність формальних обмежень щодо прозорості фінансування і порядку проведення таких заходів. Таким чином, ті суб’єкти виборчого процесу, які у відведені законом строки розпочали агітаційну кампанію, не мали можливості на рівних умовах конкурувати з партіями і кандидатами, що знайшли спосіб уникнути юридичної відповідальності, порушуючи при цьому демократичні виборчі стандарти. "За оцінками спостерігачів ОПОРИ, в жовтні різні форми передвиборчої активності проявляли 83 політичні партії (на етапі дочасної агітації ця кількість варіювалася на рівні 70 партій). При цьому масштабні загальнонаціональні кампанії продовжували чотири політичних сили: “Слуга народу”, “За майбутнє”, “Європейська Солідарність”, ВО “Батьківщина”. У розрізі агітаційної роботи кандидатів на посаду місцевих голів у районних та обласних центрах найбільш помітними є представники “Слуги народу” (активні в 73 районах та 19 обласних центрах)", – відзначив аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут.

У порівнянні з позачерговими виборами народних депутатів, кількість опублікованих рекламних оголошень у соціальній мережі Facebook зросла майже удвічі. Так, протягом лише 44 днів, починаючи з 5 вересня по 19 жовтня у Facebook було опубліковано 86 964 рекламних оголошень політичного змісту. Та попри значний вплив соціальних мереж на виборчі кампанії, питання регулювання агітації в мережі “Інтернет”, та зокрема у соціальних мережах, у Виборчому кодексі залишилось не вирішеним. Така законодавча невизначеність сприяла тому, що політичні сили розгорнули свою активність у соціальних мережах ще задовго до офіційного старту передвиборчої кампанії. Позитивною зміною у правилах стала постанова ЦВК №324, в якій визначено форми подання фінансової звітності для всіх суб’єктів виборчого процесу та наявна вимога окремо зазначати витрати лише на агітацію в мережі “Інтернет”, зокрема і в соціальних мережах.

"Після старту передвиборчої кампанії 5 вересня і до 16 жовтня ОПОРА виявила 6 220 унікальних сторінок, що поширювали політичну рекламу в соціальній мережі Facebook. Так, за нашими підрахунками, політичні сили та кандидати на посади різних рівнів витратили на рекламу у Facebook орієнтовно 2,6 млн доларів (близько 70 млн грн)", – пояснює Ольга Айвазовська. Безперечним лідером виявилась політична партія “За майбутнє”, яка витратила на рекламу у Facebook понад 370 тисяч доларів. Окрім цього, партія створила одну з найбільших мереж регіональних сторінок – 63 сторінки, завдяки чому таргетинг партії спрямований на всю територію України. Окрім цього, значні кошти на розміщення політичної реклами на підтримку партії витратили зі сторінок її лідерів – Ігоря Палиці та Олександра Шевченка, які витратили понад 70 тисяч доларів (майже 2 мільйони гривень) та понад 43 тисячі доларів (понад мільйон гривень) відповідно. Попри те, що на початку кампанії партія “Наш край” була не надто активною, після другої половини вересня значно активізувалась і витратила на рекламу у Facebook понад 150 тисяч доларів (понад 4 млн грн). Партія “Слуга народу” посіла третє місце за розміром витрат на агітацію у соціальних мережах, оскільки за період моніторингу на публікацію рекламних повідомлень витратила 148 тисяч доларів (майже 4 млн грн).

Поширені порушення

Попри загальну конкурентність виборчої кампанії, ключовим викликом залишається повторюваність численних випадків недотримання виборчих стандартів та незадовільна статистика дрібних виборчих зловживань, які фіксуються правоохоронними органами та спостерігачами ОПОРИ.

"У жовтні спостерігачі ОПОРИ найчастіше фіксували порушення виборчого законодавства, пов’язані із розміщенням і поширенням друкованої агітаційної продукції без вихідних даних та факти розміщення друкованих агітаційних матеріалів у недозволених місцях (станом на 22 жовтня загальна кількість верифікованих випадків перевищила 700), – констатує Олександ Неберикут. – Статистично менш поширеними, але значно серйознішими за масштабом впливу були випадки непрямого підкупу виборців – неправомірне надання виборцям товарів і послуг (понад 60 інцидентів, але значно менша інтенсивність в останні тижні). Теж достатньо повторюваними були випадки зловживання адміністративними ресурсами (сукупно 48 інцидентів), реальний масштаб яких є значно більшим в частині порушення демократичних стандартів виборів, а не лише формальних вимог законодавства." Окрім порушень, пов’язаних з веденням передвиборчої агітації, найбільш часто  фіксувалися випадки процедурних зловживань з боку територіальних та дільничних виборчих комісій, пов’язані із реалізацією етапів формування дільничних виборчих комісій, проведенням дільничними виборчими комісіями перших засідань, реєстрацією списків кандидатів і виготовленням виборчих бюлетенів (всього 84 верифіковані інциденти).

"Спостерігачі ОПОРИ системно моніторили інциденти з перешкоджання діяльності кандидатів та місцевих організацій політичних партій, випадки пошкодження їхніх агітаційних матеріалів та заяви суб’єктів виборчого процесу про незаконні дії щодо них, – повідомив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев. – Ми констатуємо достатньо високу конфліктність виборчого процесу, який супроводжувався низкою нападів на кандидатів та їхніх агітаторів, знищенням або пошкодженням їхнього майна та агітаційних матеріалів. Поширеними були і заяви кандидатів про перешкоджання їхній діяльності, які потребують належного розслідування з боку Національної поліції України." ОПОРА закликає правоохоронні органи України активно контролювати розвиток ситуації щодо силових протистоянь під час виборів і рішуче реагувати на насилля проти суб’єктів виборчого процесу, особливо на етапі голосування, підрахунку голосів та встановлення результатів виборів.

За інформацією Національної поліції, з початку виборчого процесу станом на 7:00 20 жовтня зареєстровано 5 881 заяву та повідомлення, пов’язані з виборчим процесом. За 2 кримінальними провадженнями за статтею 160 КК (підкуп виборців) у Київській та Одеській областях, а також за 2 кримінальними провадженнями за статтею 157 КК (перешкоджання здійсненню виборчого права) у Дніпропетровській та Кіровоградській областях повідомлено про підозру. Закрито 22 кримінальні провадження: 11 – за статтею 160 КК (підкуп виборця), 9 – за статтею 157 КК (перешкоджання здійсненню виборчого права), 2 – за статтею 158 КК  (подання неправдивих відомостей до реєстру), 1 – за статтею 159-1 КК (порушення  порядку фінансування виборчої кампанії). Всього органами поліції складено 1 367 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом.

В Єдиному державному судовому реєстрі опубліковано майже 200 судових рішень, з них у 73 випадках було повернено до органів поліції для належного оформлення. Осіб визнано винними у близько 80 випадках. У 48 випадках було закрито провадження у справі за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення або суд обмежився усним зауваженням.

Третій проміжний звіт за результатами позапартійного спостереження ОПОРА на місцевих виборах. Жовтень 2020 року

За коментарями звертайтеся:

[email protected], 044 591 44 44

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)