У жовтні у волинських онлайн-медіа принаймні 4 рази публікували результати соціологічних досліджень рейтингів політичних партій без окремих відомостей, оприлюднення яких вимагає закон. Також одне дослідження розмістили в партійній газеті «Опозиційна платформа – За життя. Волинь». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Зокрема, 2 жовтня в інтернет-виданні «Район.Ковель» з’явилася новина «За кого ковельчани готові голосувати на місцевих виборах». У матеріалі посилаються на результати досліджень громадської організації «Інститут аналізу державної та регіональної політики», опубліковані у мережі Facebook. У матеріалі відсутні відомості про можливу статистичну похибку, точне формулювання питань, замовника, спосіб формування вибірки.

Інформаційне агентство «Волинські новини» 8 жовтня розмістило результати опитування із заголовком «За майбутнє» – єдина партія з топ-5, яка нарощує рейтинг. Опитування». Йдеться про публікацію результатів досліджень соціологічної грипи «Рейтинг». Тут не міститься даних про точне формулювання питань, котрі ставлять респондентам та відсутня інформація про замовника.

Аналогічний матеріал із відсутністю тих же реквізитів 10 жовтня розмістило видання «Кордон» під заголовком «Партія «За майбутнє» наздоганяє «Батьківщину» у всеукраїнському рейтингу».

18 жовтня на сторінках видання «t1.ua – Твій портал» вийшла публікація «У Володимирі-Волинському лідирує Саганюк та Юнак, а також «Слуга народу» та «ЄС» - соціологи про вибори». У ньому посилаються на результати соціологічного дослідження групи «Актив» та  містяться лише відомості про час, територію, точне формулювання питань, вікову репрезентативність вибірки.

19 жовтня в інтернет-виданні «Кордон» було виявлено матеріал «Ігор Пальонка впевнено перемагає», в якому зазначені результати «відкритого інтернет-опитування» щодо кандидатів на посаду голови Володимир-Волинської територіальної громади. Окрім того, в який спосіб опитування проводилось і які питання ставились респондентам, жодної іншої інформації, передбаченої Кодексом, тут не зазначили.

У цьому ж виданні наступного дня, 20 жовтня, опублікували матеріал «Борис Карпус перемагає з великим відривом від конкурентів», в якому оприлюднили результати іншого «відкритого інтернет-опитування» щодо кандидатів на посаду Нововолинського міського голови. Реквізити опитування зазначені такі ж самі: точно сформульоване питання і місце його проведення.

Окрім того, в інформаційному бюлетені «Опозиційна платформа – За життя. Волинь», котрий у жовтні поширювали у Луцьку, містилася публікація із посиланням на результати досліджень рейтингів партій. Йдеться про матеріал на сторінці №4 «Рейтинг партії «Опозиційна платформа – За життя» впевнено зростає, - опитування». Тут не вказано точного формулювання питань, котрі ставили респондентам та даних про замовника.

Згідно із частиною 1 статті 50 Виборчого кодексу України підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування.

У частині 2 цієї ж статті йдеться, що інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, зобов'язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті. Дія положення цієї частини поширюється на випадки поширення засобами масової інформації, інформаційними агентствами результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами, в мережі Інтернет.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.