Агітатори кількох партій пропонують виборцям заповнити анкети, вказавши свої персональні дані. У наметі партії «Опозиційна платформа – За життя» роздають медичні маски з партійною символікою. ОПОРА дізналася, як агітують кандидати у  Херсонській області.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Херсоні агітаційні намети більшості місцевих організацій політичних партій, які беруть участь у місцевих виборах.

У наметі «Опозиційної платформи – За життя» агітатори разом із друкованою агітацією роздавали медичні маски з партійною символікою. Також на масках були написи: «Обирай головою!», «#ЯзаОпанащенко!» та «#Язамайбутнє». Нагадаємо, що Михайло Опанащенко балотується на посаду міського голови Херсона від «Опозиційної платформи – За життя».

Підтримати звернення до Херсонського міського голови «Про збереження шкіл (доступної повної середньої освіти» пропонують у агітаційних наметах херсонського осередку політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Для цього виборці мають вказати ПІБ, домашню адресу, телефон та залишити підпис.

Таблиця, у яку вносяться дані роздрукована на звичайному листі А4, при цьому графи для згоду про обробку персональних даних немає.

«Блок Володимира Сальдо» пропонує виборцям заповнити «анкету прихильника». Респондент має вказати своє прізвище, ім’я, по батькові, телефон, адресу, місце роботи або навчання та електронну пошту. Також в анкеті є питання «У якості кого ви бачите себе у Команді Сальдо?» та варіанти відповіді: волонтер, член партії «Блок Володимира Сальдо», кандидат у депутати, спостерігач або член комісії на місцевих виборах від цієї ж партії. Внизу анкети є графа про згоду на обробку даних.

У наметі «Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» агітатори пропонують херсонцям визначити пріоритети для розвитку міста. На аркуші для опитування є 14 варіантів, у яких в основному йдеться про благоустрій міста. Також виборці можуть залишити свій номер телефону та написати ім’я.  У окремій графі у респондента питають: «Чи можна Вас вважати прихильником Ігоря Колихаєва?»

Згоди на обробку персональних даних не питають.

Окрім опитування, представники партії «Нам тут жити!» виборцям, як правильно заповнювати бюлетені та розповідають про зареєстрованих «двійників» Ігоря Колихаєва та члена його команди Юрія Рожкова.

Раніше ОПОРА писала про те, що на Херсонщині на посаду голів деяких громад балотуються кандидати зі співзвучними прізвищами.

Нагадаємо, що відповідно до статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)