На Харківщині окремі кандидати в депутати місцевих рад та на посади міських голів напередодні місцевих виборів долучалися до різних благодійних акцій. Такі випадки зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА за результатами аналізу інформації у відкритих джерелах.

Так, голова Дергачівської РДА Володимир Усов зробив репост публікації директорки КЗ “Дергачівський ліцей №3” Олени Калашник. В публікації йдеться, що сучасні попереджувальні знаки «Увага, діти йдуть до школи!», які були встановлені у Дергачах, з’явилися завдяки кандидату у міські голови від місцевого осередку партії “Слуга народу” Костянтину Жидкову.

Кандидат у депутати Дергачівської міськради В’ячеслав Фісун на своїй сторінці у Facebook повідомив про встановлення нових сміттєвих баків за підтримки їхньої партії

“Програма Константина Жидкова 12 кроків вже працює! Пілотні проекти по сортуванню сміття запущені ! Сьогодні встановлено новенькі баки на Центральній ( коло магазину 15)! І це тільки початок!”, - йдеться у повідомленні.

16 жовтня на офіційному сайті партії “Блок Кернеса - Успішний Харків” повідомили, що представники цієї політичної сили допомагають з поїздками дітей в харківський парк імені Горького.

“Активісти «Блоку Кернеса - Успішний Харків» провели спільну акцію з благодійним фондом «Дія». У Центральному парку культури і відпочинку ім. Горького вони організували дозвілля для дітей з інвалідністю та їх батьків”, - йшлося у повідомленні на сайті. 

У той ж день на сторінці у Facebook цієї партії з’явився допис, що в смт Бабаї Харківського району з ініціативи кандидатів у депутати Височанського селищної ради від «Блоку Кернеса - Успішний Харків» Тетяни Магерках, Юрія Мамона, Євгенія Марченко та Юрія Ткаченко відновили зруйнований «Вербний колодязь».

19 жовтня на сторінці у Facebook “Слуга Народу - Харківщина” з’явився допис, що за підтримки цієї партії триває екоакція «Озеленення України» з відновлення лісів на Харківщині.

“На підтримку масштабної екоакції кандидатка у депутати Харківської міської ради Міла Ніколаєнко та народна депутатка України Анна Колісник, разом з іншими представниками команди «Слуги Народу», висадили сотні саджанців дуба звичайного на площі 1 гектар у лісовому фонді Васищевського лісництва Жовтневого лісгоспу” - йшлось у повідомленні.

Директорка КЗ “Козачолопанський ліцей” Тетяна Дударєва на своїй сторінці у Facebook подякувала кандидату на посаду Дергачівського міського голови Вячеславу Задоренку по фінансування поїздки у Feldman Ecopark на “бал хризантем”.

“Традиційна поїздка нашого дружнього колективу на бал хризантем. Дякуємо Вячеславу Задоренко за фінансову підтримку нашого відпочинку”, - написала Дударєва.

Сторінка “Команда Олександра Полякова” 6 жовтня опублікувала допис про дарування оргтехніки. 

“Сьогодні голова ГО "Фонд розвитку Яковлівської сільської ради", представник оновленої команди ВО "Батьківщина" у Лозівській ОТГ Євген Яценко передав дитсадку Яковлівського ліцею дуже необхідний закладу принтер”, - йдеться у допису. 

Олександр Поляков та Євген Яценко - кандидати в депутати Лозівської міськради від місцевого осередку партії “ВО “Батьківщина”.

16 жовтня сторінка “Оппозиционная Платформа - За Жизнь. Харьков” у Facebook опублікувала інформацію, що щорічний чемпіонат з дзюдо, кікбоксингу, самбо і художньої гімнастики пройшов за підтримки і організації членів ОПЗЖ Сергія Данило, Максима Прядко, Саїд Джавіда, Артура Северинова і Євгена Андрійчука. 

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Відповідно до частини 2 статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення надання виборцям, учасникам референдуму грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною 3 статті. 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Згідно з роз’ясненням НАЗК благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України).

Законодавчі неузгодженості в питаннях вартості агітаційних матеріалів дещо заплутують суб'єктів виборчого процесу. Тож експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.