Протягом останнього тижня у Краматорську спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, які можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців. Містянам розносили пакунки з продуктами, ймовірно, від імені політичної партії “Опозиційна платформа - З життя”, а в наметах політичної партії “Європейська солідарність” роздавали еко-сумки, браслети та кулькові ручки.

18 жовтня у Краматорську, а саме у смт Красноторка, містяни зафіксували роздачу продуктових наборів із гречкою, цукром та олією, ймовірно, від політичної партії “Опозиційна платформа - За життя”. Також у пакунку була листівка з написом “Наш кандидат - Внукова Надія, територіальний виборчий округ №2. Донецька регіональна організація політичної партії “Опозиційна платформа - За життя”. Жителі смт повідомили про цей факт спостерігачам ОПОРИ. 

Також 18 жовтня у фейсбуку з’явився допис зі світлинами пакунку на сторінці Оксани Проселкової - кандидатки  у депутати міської ради від політичної партії “Європейська солідарність”, яка також балотується по другому виборчому округу.

Олексій Видющенко, юрист Регіональної громадської приймальні політичної партії “Опозиційна платформа - За життя” у коментарі ОПОРІ зазначив: “По-перше, зверніть увагу на те, чий це допис. Проселкова Оксана - це №6 в єдиному списку партії “Європейська солідарність”, кандидат в депутати. Особа належить до політичної сили, що знаходиться в антагоністичних відносинах з нашою політичною партією. Ніякого відношення до цього пакунку наша політична сила не має. Це просто якийсь пакунок з продуктами харчування та з агітпродукцією, яка роздається у наших наметах. Тобто, можна це просто взяти, покласти у будь який пакунок. Також з фрази “був зафіксований факт роздачі пакунків” не зрозуміло, ким зафіксовано і коли, ця інформація безпідставна. Це є абсолютний наклеп”. 

Оксана Проселкова, яка є зареєстрованою кандидаткою в депутати до міської та районної рад Краматорська від політичної партії “Європейська солідарність”, зазначила, що інформацію щодо передачі пакунку та фото з його вмістом їй у приватному повідомленні надала місцева жителька селища Красноторка, яка й отримала пакунок. Також Оксана Проселкова зазначила: “За інформацією, наданою мені особисто, пакунки розносили адресно по домівках та збирали контактні дані (номер телефону). Мешканка переживала, що тепер її номер залишиться в ОПЗЖ. У той же момент я написала інформацію в телеграм-канал, розмістила пост у фейсбуці. В цей день я проконсультувалася з юристом, бо вперше була в такій ситуації і як я повинна діяти. Консультація була вже постфактум. Юрист повідомив, що якщо люди дійсно хочуть допомогти і зафіксувати факт такого порушення, людині необхідно зняти відео, на якому зафіксовано передачу пакунка та викликати поліцію. Так, наразі у мене немає відеодоказу, але є реальна людина, яка надала фотографії та інформацію. Так як це є мій виборчий округ, тому я зацікавилась цією інформацією”.

Також спостерігачі ОПОРИ 17 жовтня зафіксували роздачу браслетів жовто-блакитного кольору з гербом України, кулькових ручок з написом “Європейська солідарність” та еко-сумок з написом “Ми йдемо своїм шляхом. Петро Порошенко”. Продукцію роздавали всім бажаючим у наметах політичної партії “Європейська солідарність”. Спостерігачі ОПОРИ звернулись з заявою до поліції із повідомленням про ознаки можливого порушення ч. 2 ст. 212-10 КУПАП. 

Валерія Осипець, прес-офіцерка відділу моніторингу Краматорського відділу поліції зазначила: “За даним фактом відомості внесено до Єдиного Державного Реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 160  Кримінального Кодексу України”.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, зазначила: “Конституція України гарантує виборцям вільне волевиявлення (ч. 2 ст. 71). Водночас принцип вільних виборів охоплює не лише виявлення волі під час голосування, а й вільне формування уподобань протягом передвиборчого процесу, до дня виборів (ч. 1 ст. 14 Виборчого кодексу України). Вочевидь, така воля може бути спотвореною, коли кандидати та організації партій намагаються здобути електоральну підтримку не на ідеологічному підґрунтті, а шляхом надання будь-якої матеріальної вигоди. Підкуп виборців є небезпечним для демократичного врядування і спотворює саму суть народовладдя, тому за будь-які його прояви повинна наставати юридична відповідальність”.

Одним із видів передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (п. 6 ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України).  До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу (ч. 5  ст. 51 Виборчого кодексу України).

Згідно з ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.  

Відповідно до ч. 3 ст. 160 Кримінального Кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

Варто також зазначити, що експерти ОПОРИ підготували детальний текстовий експлейнер про різновиди підкупу виборців, відповідальність за нього та алгоритми дій з боку суб’єктів виборчого процесу, виборців та поліції.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.