Наприкінці робочого дня 19 жовтня кандидат у депутати Миколаївської міської ради від політичної партії «За майбутнє» Сергій Мотуз агітував у приміщенні лікарні, яку він очолює. Агітацію зафіксував на відео спостерігач ОПОРИ, проте кандидат перешкоджав його роботі.

За даними сайту Миколаївської міської ради, Сергій Мотуз є директором комунального некомерційного підприємства Миколаївської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4» і чинним депутатом міської ради.

За словами спостерігача ОПОРИ, він агітував людей у приміщенні лікарні. Тримаючи в руках пачку чорно-білих листівок зі своїм зображенням, розповідав, що на виборах 25 жовтня треба голосувати за нього або його колегу по партії Олексія Лєпішева. При цьому кандидат розпитував присутніх, чи є хто з мікрорайону Соляні.

Відповідно до Постанови Миколаївської міської ТВК про утворення округів від 5 вересня 2020 року, мікрорайон Соляні входить до округу №6, по якому Сергій Мотуз є кандидатом.

Коли спостерігач ОПОРИ повідомив кандидату, що фіксує його агітацію на відео, Сергій Мотуз спочатку почав казати, що просто зустрів свою знайому, а потім з силою вхопив спостерігача за руки і відштовхнув так, що відеозйомка припинилась. Після чого кандидат нецензурно вилаявся і, продовжуючи образливо висловлюватися, швидко зник. 

Такі дії кандидата можуть мати ознаки порушення частини 12 статті 57 Виборчого кодексу України, згідно з якою кандидатам, які займають посади в комунальних установах, організаціях, закладах, забороняється використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи. Крім того, відповідно до частини 16 цієї статті забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності. Застосування фізичної сили до офіційного спостерігача може мати ознаки порушення частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України, в якій зазначено, що перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднане з застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, − карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. За цими фактами спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)