На Кіровоградщині територіальні виборчі комісії затвердили зразки бюлетенів, ступені їхнього захисту та віддали на друк. Найкраще захищеними будуть бюлетені до Кіровоградської обласної ради та Новоукраїнської районної ради, адже виборчі комісії підтримали сім ступенів захисту. Відповідно, ці бюлетені будуть найдорожчими. Олександрійська ТВК вирішила, що найкращим захистом стане «хороший папір».  

Як повідомили спостерігачі ОПОРИ, Кіровоградська обласна ТВК прийняла постанову «Про затвердження зразка виборчого бюлетеня». Відповідно до документу, бюлетені матимуть сім ступенів захисту – фонові сітки, термофарба яка зникає, антикопіювальний фон, гільйоширні зображення, мікротекст, псевдорельєф, нумерація на контрольному талоні і виборчому бюлетені. Виготовлятиме київське підприємства «Поліграфічний комбінат «Зоря». Вартість за один бюлетень – 3 гривні 6 копійок.

Таких же сім ступенів захисту матимуть бюлетені до Новоукраїнської районної ради. Відповідне рішення прийняла Новоукраїнська районна територіальна виборча комісія. Друк здійснюватиме ФОП Пянковський П.Ф. Вартість одного бюлетеня 3 гривні 6 копійок. Згідно з Єдиним державним реєстром фізичних та юридичних осіб, ФОП Павло Францович Пянковський зареєстрований у Новоукраїнці. Серед видів діяльності друкування газет та іншої продукції.

Кропивницька міська територіальна виборча комісія вирішила, що для захисту бюлетенів буде достатню номера дільниці і «таємної позначки». Вартість одного бюлетеня тут складає 2 гривні 95 копійок, здійснюватиме друк Новомиргородське приватне підприємство «С-Прінт-2012».

У постанові «Про затвердження зразку виборчого бюлетеня» Голованівської районної ТВК йдеться, що ступенем захисту буде номер та печатка виборчої дільниці. Вартість одного бюлетеня 1 гривня 90 копійок.

В Олександрійській районній ТВК вирішили не затверджувати постанову про ступень захисту бюлетеня. Голова ТВК у коментарі ОПОРІ зазначила, що вони будуть «на хорошому папері». Бюлетені друкуватиме Олександрійський підприємець ФОП Мироненко І.М. Вартість одного бюлетеня 1 гривня 90 копійок.

Також Олександрійська журналістка Ірина Балашова в соціальних мережах розмістила відео друку бюлетенів, які замовила Олександрійська міська ТВК в місцевій друкарні. На відео видно, як на різографі друкують примірники бюлетенів.

«Виборці Кіровоградської області отримають різні за якістю паперу і ступеню захисту бюлетені. Адже рішення щодо них приймали 56 різних територіальних виборчих комісій. Більшість бюлетенів матимуть порівняно слабкі ступені захисту – папір і номери дільниць», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно зі статтею 242 Виборчого кодексу України і з пунктом 1.1 Додатку 1 до постанови Центральної виборчої комісії від 2 жовтня 2020 року №330 виготовлення виборчих бюлетенів з відповідних місцевих виборів забезпечують територіальні виборчі комісії, які встановлюють результати відповідних місцевих виборів, на підставі договору, укладеного між ними і поліграфічним підприємством: виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, міська (міст з районним поділом) виборча комісія - не пізніше як за 10 днів до дня голосування; районна, міська (міста без районного поділу), районна у місті (у містах, яких утворені районні у місті ради) виборча комісія - не пізніше як за 7 днів до дня голосування; сільська, селищна виборча комісія - не пізніше як за 5 днів до дня голосування.

Територіальні виборчі комісії не пізніше як за 17 днів до дня голосування на місцевих виборах затверджують текст виборчого бюлетеня з відповідних місцевих виборів згідно з формою, затвердженою постановою ЦВК від 24 вересня 2020 року №295, та встановлюють ступені його захисту (пункт 1.2 Додатку 1 до постанови ЦВК №330).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.