Під час дитячого свята, організованого громадською організацією «Мрія хмельничан», переможцям конкурсу дитячого малюнка разом з іншими призами дарували піцу з прізвищем кандидата на пакуванні.

Дитяче свято від ГО «Мрія хмельничан» анонсували на сторінці громадської організації у Facebook 16 жовтня. Мешканців мікрорайону Ракове у Хмельницькому запрошували на нагородження переможців конкурсу дитячого малюнка «Моя заповітна мрія».

Спостерігач ОПОРИ відвідав свято, яке відбулося 17 жовтня в приміщенні 15-го гарнізонного будинку офіцерів у мікрорайоні Ракове. Як повідомляє спостерігач, окрім цінних подарунків, дітям – переможцям конкурсу дарували піцу торгової марки «Мрія» з написом: «Нехай бажання перетворюються в реальність, Мрії збуваються! ТМ МРІЯ Кізляр Олександр».

Водночас хмельницький підприємець і власник мережі піцерій «Мрія» Олександр Кізляр є кандидатом у депутати Хмельницької міської ради від ВО «Батьківщина». Попри те що Олександр Кізляр не є ані керівником, ані засновником громадської організації «Мрія хмельничан», у публікації «Олександр Кізляр: «Я хмельничанин і мені не байдуже, як живе і розвивається рідне місто», поширеній зі сторінки організації в Facebook і розміщеній в онлайн-виданні news.km.ua, кандидата називають одним із ініціаторів її створення. До того ж зі сторінки громадської організації в соцмережі запрошували вподобати сторінку кандидата Олександра Кізляра. Натомість сам кандидат зі своєї сторінки активно поширює дописи ГО «Мрія Хмельничан».

«Згадування імені кандидата на пакуванні піци, схожість між назвами мережі піцерій, яку очолює кандидат, та громадської організації, яка організувала свято і конкурс малюнку, може створити кандидатові додаткові переваги на виборах та зробити його більш упізнаваним для виборців. І хоча подарунки призначені дітям, такі дії можуть вплинути на вибір їхніх батьків чи інших родичів. Тому закликаємо кандидатів утримуватися від маніпуляцій під час виборчого процесу», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, кандидатам слід утриматися від вручення призів та подарунків дітям під час виборчого процесу, адже в Узагальненні судової практики Вищого адміністративного суду України від 2016 року щодо особливостей провадження  у  справах за адміністративними позовами з приводу оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, інших учасників виборчого процесу, пов’язаних з підкупом виборців, вказано, що безкоштовна роздача дітям подарунків може мати ознаки непрямого підкупу, адже здійснюється з метою спонукання їхніх батьків, які зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття і нести фінансову відповідальність за неї, голосувати за певного кандидата.

Нагадаємо, що 26 вересня громадська організація «Мрія хмельничан» проводила свято для дітей в мікрорайоні Озерна. Тоді, як уже писала ОПОРА, захід відбувався за підтримки кандидата в депутати Хмельницької міської ради від ВО «Батьківщина» Олександра Кізляра.

Відповідно до частини 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Як зазначено в частині 4 статті 52 Виборчого кодексу України, підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)