Дитяче свято за підтримки кандидата в депутати міської ради відбулось у Хмельницькому 26 вересня. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, дітям роздавали повітряні кульки й морозиво, а неподалік розташували намет із логотипом партії «ВО «Батьківщина» і написом «Хмельницька міська партійна організація БАТЬКІВЩИНА».

Анонсували «Дитяче свято на Агорі» на Facebook-сторінці мережі піцерій «Pizza mriya». У оголошенні зазначали, що дійство організовує ГО «Мрія Хмельничан» (згідно з інформацією ресурсу «YouСоntrol» громадська організація зареєстрована в Хмельницькому 15 вересня 2020 року). Однак аніматори під час свята неодноразово наголошували, що воно відбувається ще й «при підтримці майбутнього кандидата в депутати Хмельницької міської ради Олександра Кізляра».

 

Під час свята, яке відбувалося на майданчику поряд з торговим центром «Агора» (мікрорайон Озерна), дітям роздавали повітряні кульки, морозиво, а учасникам конкурсів – сувеніри. Холодильник з безкоштовним морозивом розмістили поряд з наметом із логотипом партії «ВО «Батьківщина» і написом «Хмельницька міська партійна організація БАТЬКІВЩИНА». Крім того, аніматори запрошували дітей взяти участь у конкурсі дитячих малюнків «Моя заповітна мрія». Усім учасникам конкурсу організатори обіцяють заохочувальні подарунки, а переможцям – цінні призи: смартфон, навушники та портативну колонку.

Як зазначає спостерігачка ОПОРИ, неподалік від місця, де тривало свято, роздавали листівки кандидата Олександра Кізляра.

Станом на 26 вересня хмельницький підприємець і власник мережі піцерій «Мрія» Олександр Кізляр є зареєстрованим кандидатом у депутати Хмельницької міської ради. Він висунутий за списком Хмельницької обласної партійної організації ВО «Батьківщина».

«Свята для дітей за підтримки кандидатів уже стали традицією. Такі випадки ОПОРА фіксувала на минулих місцевих виборах, фіксує й тепер. Попри те що діти не є виборцями, очевидним є факт, що у такий спосіб кандидати прагнуть завоювати прихильність дорослих, які приходять на свята з дітьми, а також стати упізнаваними для виборців. Тому нагадаю кандидатам, що агітація, яка супроводжується наданням виборцям товарів і послуг (крім брендованої партійної продукції), карається відповідно до чинного законодавства», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Відповідно до частини 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, окрім вже зазначеної проблеми з роздачею продуктів харчування дітям під час агітації, є ще питання організації самого розважального заходу. Так, згідно з вимогами частин 4-5 статті 51 Виборчого кодексу, якщо публічний захід відбувається за підтримки вже зареєстрованого кандидата, то такий захід має бути профінансований коштом виборчого фонду цього кандидата або партії, яка його висуває. Повідомлення про підтримку заходу кандидатом є передвиборною агітацією.

Як зазначено в частині 4 статті 52 Виборчого кодексу України, підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

Відповідно до частини 5 статті 52 цього ж Кодексу до передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер