У Запорізькій області і досі не закуплені засоби індивідуального захисту для членів ДВК в умовах карантину, хоч кошти на їх придбання з місцевих бюджетів виділено. Органи місцевого самоврядування чекають чітких роз’яснень від ЦВК, щоб розуміти які саме засоби індивідуального захисту і в якій кількості необхідно закупити на кожну виборчу дільницю.

До місцевих виборів 25 жовтня 2020 року залишається все менше часу. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА дізналися, наскільки Запоріжжя та Запорізька область готові до проведення виборів в умовах чинних карантинних норм та чи забезпечені ДВК засобами індивідуального захисту та дезінфікуючими засобами, які в день виборів повинні бути на дільниці.

Згідно з виборчим законодавством матеріально-технічне забезпечення виборчих дільниць покладається на органи місцевого самоврядування. На відміну від попередніх місцевих виборів, 2020 рік став роком, коли вибори будуть здійснюватися в умовах карантину.

Враховуючи цей факт, на ДВК повинні бути передбачені всі заходи для унеможливлення зараження людей під час виборів та унеможливлення розповсюдження вірусу на виборчих дільницях, а всі виборчі комісії мають бути забезпечені дезінфікуючими засобами та засобами індивідуального захисту.

Якою на разі є ситуація в Запорізькій області, щодо закупівлі необхідних засобів захисту для членів комісії в день проведення виборів спостерігачі ОПОРИ дізналися в керівниці апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїди Бойко.

«По Запорізькій області вони не закуплені. За тією інформацією, яка у нас є, вони можуть бути закуплені в будь-який момент, бо всіма органами місцевого самоврядування на кожній території прийнятті рішення про виділення коштів. Тобто кошти на це органи місцевого самоврядування передбачили. Вони розуміють, що це повинно бути зроблено, і що вони несуть відповідальність за матеріально-технічне забезпечення виборчих дільниць, за матеріально-технічне забезпечення членів виборчої комісії, в тому числі і виборців», - говорить Зінаїда Бойко.

За словами керівниці апарату Запорізької облдержадміністрації, було проведено моніторинг, який показав, що більшість територій мають можливість здійснити закупівлю всіх необхідних засобів, були зроблені розрахунки необхідних матеріалів: рукавички, захисні маски, дезінфектори для рук, урни для утилізації засобів захисту, дезінфікуючі засоби для обробки поверхонь, які постійно знаходитимуться в контакті з людьми. У тому числі було передбачено, закупівлю стрічок для того, щоб розділити дистанцію між людьми. Однак існує ряд проблем, які впливають на вирішення цього питання.

«Після того, як вийшла постанова ЦВК №364, ми розуміємо, що достатньо неврегульованими є питання, починаючи з того, як зрозуміти, які саме засоби індивідуального захисту і в якій кількості необхідно закупити на кожну виборчу дільницю. Всі розрахунки повинні зробити самі органи місцевого самоврядування. Безумовно, орієнтовно це можна зробити враховуючи тип виборчої дільниці (мала, середня, велика) за кількістю виборців, але ми не розуміємо, що саме необхідно закуповувати. Якщо ми говоримо про маски, то в якій кількості, якщо ми говоримо про ручки – то скільки ручок повинно бути. В умовах коронавірусу це повинна бути ручка, закуплена фактично на кожного виборця. Яким саме чином зробити цей розрахунок, щоб придбати все необхідне. Особливо, якщо фінансові можливості є обмеженими», - зазначила Зінаїда Бойко.

Окремо стоїть питання надання захисних костюмів членам дільничної виборчої комісії, які забезпечуватимуть виборчий процес для осіб, які в день проведення виборів перебуватимуть на самоізоляції і голосуватимуть на дому.

«За постановою вони повинні бути відповідним чином одягнені, мати обладнання - таке як захисний щит, в даному випадку мова навіть не йде про маску. Як закуповуються саме ці костюми. Навіть якщо за кошти місцевого бюджету, то якого зразка вони повинні бути. Це має бути сертифікований одяг, який насправді захищає члена дільничної виборчої комісії від заражень. На сьогодні у нас немає розуміння, яке саме повинне бути обладнання для організації голосування на дому. Крім того, особисто в мене багато запитань саме до дезінфікуючих засобів. На сьогодні органи місцевого самоврядування готові навіть придбати ті чи інші засоби для обробки приміщень, але вони не розуміють, що саме необхідно закупити, щоб це були насправді дозволені сертифіковані засоби. Тобто повинні бути чіткі рекомендації з боку ЦВК, Кабінету Міністрів, ми сподіваємось, що найближчим часом такі рекомендації будуть. Вони на сьогодні є вже вкрай необхідними, оскільки будь-які засоби потрібно ще встигнути закупити. Сподіваюсь, вони будуть в продажі, щоб ми могли забезпечити виборчі дільниці. Це дуже велика кількість і захисних масок, і захисник щитків, і захисного одягу, щоб ми могли вберегти людей і щоб члени виборчої комісії не захворіли після проведення виборів».

А ось чи готове до проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року Запоріжжя та чи забезпечені члени виборчої комісії засобами захисту та на якому рівні, представники Громадянської мережі ОПОРА дізнавалися в заступниці керуючого справами виконавчого комітету Запорізької міської ради - начальниці відділу організаційної та кадрової роботи виконавчого комітету Запорізької міської ради Олени Савенко.

За її словами, у місті Запоріжжя для проведення місцевих виборів утворено 313 виборчих дільниць. Все обладнання на ДВК відповідає вимогам Центральної виборчої комісії. Крім того, на виконання постанови Кабінету Міністрів України Запорізька міська рада прийняла міську цільову програму щодо забезпечення протиепідемічних заходів під час проведення місцевих виборів, міська рада виділила на придбання необхідних засобів понад 2 млн. 200 тис. грн. На даний час районні адміністрації та виконавчий комітет міської ради здійснюють закупівлю необхідних засобів – засоби індивідуального захисту, маски, гумові рукавички для членів виборчих комісій, безконтактні термометри для проведення температурного скринінгу, дезінфікуючі та антисептичні засоби, а також урни для утилізації використаних засобів індивідуального захисту, стрічки для розмітки на виборчих дільницях.

«Усі ці придбані засоби будуть передані дільничним та територіальним виборчим комісіям для подальшої організації роботи та проведення голосування 25 жовтня. Ми вважаємо, що реалізація програми міської ради забезпечить безпеку членів ДВК і виборців. Крім того, у нас є ДВК, яка знаходиться в інфекційній обласній лікарні – районна адміністрація по Вознесенівському району здійснює закупівлю захисних костюмів та інших засобів захисту для членів дільничної виборчої комісії. Що стосується засобів захисту членів комісії, які будуть йти до людей, які захворіли, це питання вирішується. Передбачено захисні всі необхідні засоби», - зазначила Олена Савенко.

Як зазначалося вище, одна з виборчих дільниць Запоріжжя знаходиться в Запорізькій обласній інфекційній лікарні, тут перебувають особи, які хворіють на коронавірус.

За словами голови Запорізької міської територіально виборчої комісії Олександра Євграфова, питання забезпечення членів комісії необхідними засобами захисту проговорювалося на комісії. Планується, що вони будуть забезпечуватися всіма необхідними засобами захисту. Тобто: маски, рукавички, костюми. Також будуть проведені всі необхідні заходи для того, щоб люди, які знаходитимуться в інфекційній лікарні проголосували. Це питання проговорювали на обласній комісії вже коли комісія була закрита.

На питання, як саме будуть забезпечуватися засобами захисту самі дільниці, голова ТВК Олександр Євграфов заявив:

«Забезпечені повністю по кількості заявленій, є повне розуміння з органами місцевого самоврядування і всі дуже відповідально ставляться цього питання згідно з 847 постановою Кабінету Міністрів і рекомендацій ЦВК».

Про те, як станом на сьогодні працюють члени ДВК, що розміщена на території Запорізької обласної інфекційної лікарні, представникам ОПОРИ повідомив голова Вознесенівської окружної районної виборчої комісії Олександр Соловйов:

«На теперішній час пройшли перші збори, відкрилася дільниця. Збори проходили не на території лікарні, а в іншому місці (в актовій залі Районної адміністрації Запорізької міськради по Вознесенівському району), щоб забезпечити здоров’я членів виборчої комісії. Наступні збори теж проходитимуть в іншому місці. А вже в день виборів вони будуть проводитися в лікарні, але щоразу для входу в палати їм будуть надаватися захисні костюми. Після кожної палати вони будуть виходити і знімати їх, пакувати в окремі пакети на утилізацію. І в наступну палату будуть вдягатися нові. Принаймні цією інформацією я володію, як воно буде насправді я не можу сказати».

На питання, чи закуплені на зараз захисні костюми для членів дільничної виборчої комісії, голова ОРВК відповів наступним чином:

«Цими захисними костюмами займається місто, тому я не володію цією інформацією не лише по інфекційній лікарні, а й взагалі по всім дільницям».

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.