Біля намету з символікою партії «Слуга народу» та фотографією кандидатки на посаду міського голови невідома жінка запропонувала спостерігачеві отримати 250 гривень за розповсюдження агітаційних матеріалів, збір контактів виборців та ще стільки ж за голос «за будь-якого кандидата» на виборах. У місцевому осередку партії це заперечили.

15 жовтня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував, як жінка біля намету з символікою політичної партії «Слуга народу» та написом «Тетяна Домбровська сильний мер сильного міста» роздавала інформаційні листки про  партію та чорно-білі аркуші формату А4 без вихідних даних, але з фотографією кандидатки на посаду Миколаївського міського голови Тетяни Домбровської.

Зі слів спостерігача, особа, яка не представилась, запропонувала йому підробіток, а саме 250 гривень за розповсюдження агітаційних матеріалів і збір номерів телефонів, нібито для подальшого інформування про зустрічі з кандидаткою Тетяною Домбровською. Також жінка запропонувала спостерігачу прийти 25 жовтня, в день виборів, на свою виборчу дільниці, проголосувати «за будь-якого кандидата» та отримати за це ще 250 гривень. Після того, як жінка дізналась, що вона розмовляє з офіційним спостерігачем ОПОРИ, почала комусь телефонувати, згодом до неї підійшли два чоловіки, а сама вона зникла у невідомому напрямку. Спостерігач викликав  на місце події правоохоронців та звернувся з відповідною заявою до Центрального відділу поліції ГУНП у Миколаївській області. Проте жінка щезла ще до приїзду представників правоохоронних органів.

Голова миколаївського міського штабу «Слуги народу» Денис Денисенко 17 жовтня прокоментував ОПОРІ цей випадок так: «Ми, дійсно, залучаємо агітаторів, пропонуємо миколаївцям агітувати за кандидатів від «Слуги народу». Але ми нікому не платимо за голосування! Ну і сама постановка питання «проголосуйте за кого-завгодно та отримайте за це 250 гривень», формулювання, те як це сказала агітатор, вона дивна і це свідчить про те, що вона не розібралась у ситуації і щось там додумала собі. Ми шукаємо спостерігачів, ми шукаємо членів комісій, агітаторів та інших, але ми нікому не платимо за голосування «за» кого б то не було. Тим більше, це дуже дивно, коли це робиться в такому вигляді, в такій формі!

Я бачив, що в Телеграм-канал починають «розганяти» якісь подібні речі, на зразок «Домбровська платить гроші …». Це все спекуляція – ми подібного не робимо. Можливо, агітатор щось побачив у телеграм-каналі та якось це собі зрозумів … не знаю… Але нам це не потрібно! Це неможливо і це взагалі кримінальний злочин. Ми це все чудово знаємо і ми нічого подібного не робимо.

Дякую за інформування. Найближчим часом ми ще раз проведемо роботу з усіма агітаторами (а в нас їх більше 100)». 

Відповідно до частини 2 статті 160 Кримінального кодексу України  пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), − караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Експерти ОПОРИ підготували детальне пояснення про підкуп, відповідальність сторін та алгоритм дій виборця, кандидата та поліції.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.