10 жовтня в Мирнограді невідомі вчинили напад на кандидата в очільники міста від осередку політичної партії ВО «Батьківщина», допис з'явився на сторінці Донецького осередку політичної партії у Фейсбук 17 жовтня. За повідомленням ОПОРИ поліція розпочала перевірку даного факту. Також 16 жовтня у Слов‘янську здійснено напад на кандидата на посаду міського голови від партії «Опозиційна платформа - «За життя» Павла Придворова.

ОПОРА дізналася подробиці нападів та отримала коментарі поліції.

16 жовтня близько 18 години, під час спілкування з містянами на Павла Придворова - кандидата на посаду міського голови Слов’янська було здійснено замах на життя. Про це повідомляє місцеве видання “СлавДело”. Невідомий, який несподівано вискочив з будинку з ножем у руці, спробував нанести удар кандидату. Як повідомляє джерело, Павла Придворова спасла швидка реакція жителів Слов‘янська, яким вдалося нейтралізувати нападаючого та затримати його до приїзду правоохоронних органів. 

(slavdelo.dn.ua)

У заяві регіонального представництва політичної партії «Опозиційна платформа «За життя» зазначається: «Ми вимагаємо від керівництва Національної поліції детального та неупередженого розслідування ситуації, що склалася. Зі свого боку, ця ситуація взята під контроль найкращими юристами нашої партії. Ми офіційно заявляємо: Павло Придворов буде продовжувати участь у передвиборчій кампанії», – заявляють представники політичної партії «Опозиційна платформа «За життя» на Донеччині. 

У Слов‘янському відділі поліції дали офіційне роз‘яснення: «16 жовтня до Слов'янського відділу поліції надійшло повідомлення про те, що на заході за участі представників політичної партії стався конфлікт. За цим фактом відкрито кримінальне провадження. Під час масового зібрання у дворі багатоповерхівки 50-річний місцевий житель вчинив сварку. При собі у чоловіка був ніж. Присутні викликали поліцію. Попередньо подію кваліфіковано за ч.1 ст. 129 (Погроза вбивством) Кримінального кодексу України».

Днями раніше, 10 жовтня, в Мирнограді напали на очільника місцевої організації ВО «Батьківщина» Віктора Трифонова. Він є кандидатом на міського голову і очолює партійний список кандидатів у депутати Мирноградської міської ради. Допис з відповідною інформацією з‘явився 17 жовтня на сторінці політичної партії «Батьківщина» у Фейсбук. 

У дописі зазначається наступне: «Як розповів Віктор Якович, 10 жовтня близько 21:00 його покликали вийти у двір будинку, нібито щось сталося з його автомобілем. У дворі, коли він проходив повз неосвітленого місця, на нього напав невідомий і наніс удар по голові. Віктор Трифонов упав і знепритомнів. Зараз його стан задовільний, надається відповідна допомога». Також у дописі додається, що Донецька обласна партійна організація ВО «Батьківщина» категорично засуджує подібні дії по відношенню до будь-якого громадянина і тим більше до учасників виборчого процесу. Представники політсили переконані, що напад спричинений активною політичною і громадською діяльністю Віктора Трифонова і команди «Батьківщини», зростанням рейтингу політичної сили у місті. 

За повідомленням ОПОРИ по викладеній у соцмережах інформації поліція розпочала перевірку. 

Артем Кузнецов, Т.в.о. начальника Мирноградського відділення поліції в Донецькій області, підполковник поліції, у коментарі зазначив: «Раніше відповідного звернення до правоохоронних органів від Віктора Трифонова не надходило. За даним фактом розпочато перевірку».

Координаторка Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області, зазначила: «Звичайно, кожен може мати свої вподобання щодо тих чи інших кандидатів чи політичних сил. Проте застосування погроз чи фізичного насилля є неприпустимим. Стосовно ситуацій у Мирнограді та Слов‘янську, вважаємо, що саме правоохоронні та судові органи повинні дати правову оцінку того, що сталося, і захистити учасників виборчого процесу від подібних протиправних посягань на їхнє життя і здоров’я».

Відповідно до ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.