На Луганщині у списках кандидатів на посади 4 міських голів виявлені «однофамільці». Водночас, особи на прізвище Шахов очолюють списки кандидатів від політичної партії «Наш край» у 9 місцевих рад різного рівня.

Про це повідомляють представники ОПОРИ  з Луганської області.

Зокрема, на посаду Кремінського міського голови окрім чинного очільника міста Юрія Прокопенка балотується житель Кремінчуга Полтавської області Леонід Прокопенко. Поряд із цим, на цю ж посаду висуваються ексочільниця Кремінської райдержадміністрації Наталя Чехута та її однофамілець – Валентина Чехута.

В свою чергу, політичну конкуренцію у боротьбу за посаду Сватівського міського голови чинному голові Євгену Вікторовичу Рибалці складає житель Сватівського району Рибалка Євген Андрійович. Схожа ситуація і у місті Старобільську: поряд із очільницею міста Яною Литвиновою у виборчому списку присутня  Литвинова Ганна, яка проживає у Лисичанську.

Крім того, у всіх списках кандидатів на посаду міських голів Луганщини (у містах, де вибори відбудуться -  Рубіжного, Старобільська, Сватово та Кремінної)- присутні менеджери ТДВ «Слуга народу». За інформацією сервісу Youcontrol, зазначене товариство було зареєстровано у червні 2019 році у місті Харкові, основний вид діяльності – юридичні послуги. Технологія із можливого опосередкованого використання у такий спосіб бренду «Слуга народу» вже ставало предметом журналістського розслідування.

Окрім того першим кандидатом у списках політичної партії «Наш край» у 9 радах, а саме Сватівській, Старобільскій та Щастинській райрадах, а також Біловодській, Новоайдарській, Новопсковській, Міловській, Троїцькій селищних радаз та Кремінській  і Старобільській міськрадах є кандидат на прізвище Шахов Нагадаємо, що очільником Луганської обласної організації «Нашого краю» та співголовою зазначеної партії є виходець з Луганщини – народний депутат України Сергій Шахов.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Луганській області зазначає: «Технологія використання кандидатів – однофамільців не нова. Втім, на моїй практиці на Луганщині, ці прийоми жодного разу не вплинули докорінним чином на результати волевиявлення громадян».

Нагадаємо, що Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА, записала відео з поясненням суті недобросовісної технології – реєстрації «двійників».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.