9 дільничних виборчих комісій, утворених Вашківецькою ТВК та 13, які  утворені Вижницькою ТВК, працювали без печаток. Представники Вижницької міської ТВК звернулися в поліцію.  16 жовтня працівники правоохоронних органів розшукали  виконавця робіт, з яким комісії підписали договір, він видав печатки.

Вашківецька та Вижницька міські ТВК не отримали печатки для роботи ДВК через те, що за словами керівництва цих комісій, виконавець робіт фізична особа-підприємець, після отримання попередньої оплати за свої послуги не виходив на зв’язок.

Вижницька міська виборча комісія замовила виготовлення печаток для дільничних виборчих комісій, використовуючи послуги фізичної особи - підприємця. Виконавець робіт повідомив, що хоче отримати кошти швидше, не чекаючи поки  Управління державної казначейської служби України у Вижницькому районі зробить проплату. Голова Вижницької міської ТВК Тетяна Шпак розповіла ОПОРІ, що надала суму в повному обсязі зі своїх коштів за печатки для ДВК як передоплату. Після цього підприємець, за словами голови ТВК, перестав відповідати на телефонні дзвінки.

‘‘Ми заключили договір з ФОП Стринадою для замовлення печаток ДВК, але після повної передоплати нами (тобто ТВК) коштів, він перестав виходити на зв’язок без повідомлення причини,’’ - прокоментувала ситуацію голова Вижницької міської територіальної ТВК Тетяна Шпак.

Така ж ситуація виникла і у Вашківецької міської ТВК, яка теж скористалася послугами підприємця Тодора Стринади. Голова комісії Тетяна Аронець повідомила ОПОРІ: “Минулого тижня  ми звернулися до Стринади Тодора, який виготовляє печатки за договором і домовилися про те, що він виготовить печатки для нас. У вівторок, мали би отримати вже готові печатки для ДВК. Але Тодор  Стринада  нам відповів, що оскільки кошти з казначейства ще не поступили на його рахунок, то він переніс роботи на четвер (15.10.2020). Проте, жодної відповіді про виконання робіт Вашківецька міська ТВК не отримала, так само як і Вижницька міська ТВК. За допомогою у вирішенні цього питання Вашківецька міська ТВК звернулася до голови Чернівецької обласної ТВК  Миколи Каспрука’’.

Голова Чернівецької обласної ТВК Микола Каспрук, до якого звернулися голови Вижницької та Вашківецької комісій прокоментував ситуацію: “У середу я повідомив органи правопорядку про дане правопорушення, тобто про невиконання умов договору, зателефонувавши на лінію 102. Поліція взяла в мене свідчення, а також заяву від представників міських виборчих комісій. Вчора (у четвер, 15 жовтня) вони знайшли цього ФОПа, печатки для роботи ДВК він видав”.

16 жовтня 2020 року і Вижницька, і Вашківецька ТВК отримали печатки для роботи дільничних виборчих комісій.

Фото печаток додається:

Відповідно до  п.11  ч.2 ст.86  Виборчого Кодексу України Центральна виборча комісія  встановлює форми виборчих документів, затверджує зразки печаток та вивісок виборчих комісій, забезпечує виготовлення печаток окружних і дільничних виборчих комісій, штампів "Вибув" та передачу їх окружним виборчим комісіям, визначає порядок зберігання та передачі виборчих документів до відповідних державних архівних установ.

Згідно п.2-4 Порядку  виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів, затвердженого Постановою ЦВК  від 10 серпня 2020 року № 174 виготовлення печаток дільничних виборчих комісій забезпечує міська (міст без районного поділу), районна в місті, селищна, сільська виборча комісія, яка утворила дільничні виборчі комісії. Печатки дільничних виборчих комісій виготовляються спеціалізованими підприємствами (штемпельно-граверними майстернями) за зверненням голови відповідної виборчої комісії, у разі його відсутності – заступника голови, а в разі відсутності голови та його заступника – секретаря комісії. Вказані особи мають право і на отримання печатки від підприємства, що її виготовило.  Печатки дільничних виборчих комісій виготовляються за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, в межах затвердженого відповідною територіальною виборчою комісією єдиного кошторису видатків для підготовки та проведення відповідних місцевих виборів.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)