Перше засідання нового складу Одеської міської територіальної виборчої комісії, який було призначено 15 жовтня, після дострокового припинення повноважень усього її попереднього складу Центральною виборчою комісією, відбулося ввечері того ж дня.

Як повідомляє ОПОРА, вдень 15 жовтня Центральна виборча комісія своєю постановою сформувала новий склад Одеської міської територіальної виборчої комісії Одеського району Одеської області, адже повноваження попереднього складу було припинено через систематичне порушення Конституції та Виборчого кодексу згідно з рішенням ЦВК від 13 жовтня.

Увечері 15 жовтня новий склад ТВК зібрався на засідання, аби вирішити низку питань. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, на засіданні були присутні 17 з 18 членів комісії, які склали присягу. Загалом комісія розглянула 16 питань порядку денного, зокрема ухвалила постанову про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської міської ради від політичної партії «Наш край».

Раніше попередній склад ТВК також ухвалював постанову про реєстрацію кандидатів від цієї партії, однак її разом з ще декількома скасувала Центральна виборча комісія. Нагадаємо, що 7 жовтня П’ятий апеляційний адміністративний суд міста Одеси скасував рішення Одеського окружного адміністративного суду і тим самим залишив у силі рішення ТВК про відмову в реєстрації кандидатів від організації партії Наш Край. Однак 13 жовтня колегія апеляційного суду переглянула рішення у цій справі через нововиявлені обставини: обласна організація політичної партії «Наш край» повідомила суд, що Одеській міській територіальній виборчій комісії 24 вересня при подачі документів для реєстрації кандидатів подали «змішаний пакет документів», який окрім зайвих документів, містив документи, повторно подані 29 вересня для здійснення реєстрації кандидатів у депутати, які відповідали вимогам Виборчого кодексу України та були достатніми для здійснення відповідної реєстрації.

 «Колегія суддів вважає за необхідне скасувати постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду від 07 жовтня 2020 року, прийнявши у справі нову постанову, якою змінити рішення Одеського окружного адміністративного суду від 03 жовтня 2020 року, шляхом заміни в його мотивувальній частині висновку про подання Одеською обласною організацією політичної партії «Наш Край» 29 вересня 2020 року достатнього пакету документів для здійснення реєстрації кандидатів у депутати Одеської міської ради від Одеської обласної організації політичної партії «Наш Край» на висновок про подання відповідного пакету документів 24 вересня 2020 року», - зазначено в постанові суду.

На виконання цього рішення суду Одеська ТВК 15 жовтня зареєструвала кандидатів від політичної партії «Наш край» та внесла відповідні зміни у затверджений раніше текст виборчого бюлетеня.

 

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)