Після припинення повноважень повного складу Бердянської міської ТВК у Запорізькій області цей орган провів засідання з оновленими членами. Під час нього не виконали поставлених вимог ЦВК і не затвердили зміст виборчого бюлетеня. Ці дії суперечать вимогам Виборчого кодексу України.

За попереднім повідомленням ОПОРИ 12 жовтня Центральна виборча комісія прийняла постанову №375. В цьому документі зазначалося, що у зв’язку із порушенням Виборчого кодексу України та законів України, невиконанням рішень виборчої комісії вищого рівня ЦВК достроково припинила повноваження усього складу Бердянської міської ТВК Бердянського району Запорізької області. Після сформування нового складку, не пізніше 14 жовтня міська територіальна виборча комісія мала привести виборчу документацію до вимог закону і  надіслати у ЦВК копії постанов прийнятих з 25 вересня по 12 жовтня. Ця вимога мотивована діями згаданої ТВК, що не відповідають постанові Третього апеляційного адміністративного суду від 6 жовтня 2020 року.

13 жовтня ЦВК сформувала новий склад Бердянської міської територіальної виборчої комісії. Наступного дня ця ТВК провела засідання.  Під час нього голова Антон Сущенко, за поданням від місцевої організації політичної партії «Слуга народу», запропонував звернутися до ЦВК за наданням роз’яснення щодо порядку і способу виконання її вимог. Ця пропозиція викликала суперечку.

Також Антон Сущенко проігнорував вимогу членів комісії надати їм для ознайомлення постанови із ознаками порушень, прийняті попереднім складом. Згодом окремі представники ТВК висловили недовіру голові, що він дійсно уповноважений ЦВК виконувати свої обов’язки. Для перевірки його особи викликали поліцію. Другий виклик здійснили у зв’язку із підозрами у викраденні печатки.

Перебіг цих та подальших подій прокоментував вночі 15 жовтня уповноважений у справах політичної партії «Опозиційна платформа – За життя»  Роман Озюменко, який має дорадчий голос у згаданій ТВК. Він зазначив: «Проходила дослідча перевірка за фактом заяви про викрадення печатки територіальної виборчої комісії, а також двох постанов – з включення у виборчий бюлетень партії «За майбутнє» та форми виборчого бюлетеня. В результаті встановлено, що печатка усе ж на місці. Щодо постанов – за ними питання залишається відкритим. Ми не бачили цих постанов, не можемо стверджувати є вони чи ні. Але в цьому випадку чинний голова комісії їх не надав. Слідство це питання ще з’ясовуватиме.  За законом ці постанови мають бути, інакше це призведе до зриву виборчого процесу у місті Бердянськ».

На запитання про статус Антона Сущенка він  зазначив, що посвідчення голови той при собі не мав. Його повноваження підтвердили на підставі рішення постанови ЦВК в електронному вигляді. Крім того Роман Озюменко зазначив, що ознайомитися зі змістом Акту передачі документів колишньою головою ТВК Інною Власовою Антону Сущенко йому та іншим не дали.

Під час наступного засідання 15 жовтня Бердянська міська територіальна виборча комісія не прийняла постанову про зміст виборчого бюлетеня. Відповідно, зміст цього документу не відправлено до друку. Ці дії порушують календарні строки встановлені для такої процедури.

Згідно з частиною 2 статті 240 Виборчого кодексу України затвердження тексту виборчого бюлетеня з виборів депутатів обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради та сільського, селищного, міського голови для голосування у відповідному виборчому окрузі  та встановлення його ступеня захисту має бути здійснене до не пізніш як за сімнадцять днів до дня голосування (до 7 жовтня 2020 року включно).

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 242 Кодексу міська ТВК отримує в упаковці підприємства-виготовлювача виготовлені виборчі бюлетені  з виборів депутатів  міської (міст з районним поділом) ради та відповідного міського голови не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування (до 15 жовтня 2020 року включно).

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.