У результаті зміни виборчої адреси приріст виборців у Слобідсько-Кульчієвецькій громаді, що в Кам’янець-Подільському районі, становить 2,5 %. Як з’ясували спостерігачі ОПОРИ, лише за трьома адресами в селах Мукша Китайгородська та Слобідка-Кульчієвецька додалося 74 виборці. Таке нетипове збільшення кількості осіб з правом голосу може свідчити про спробу фальсифікацій на виборах у громаді.

Відповідно до інформації з Державного реєстру виборців Слобідсько-Кульчієвецька сільська громада стала лідеркою на Хмельниччині за кількістю виборців, які змінили свою виборчу адресу в громаду. В результаті зміни виборчої адреси тут додалося 287 осіб з правом голосу, що становить 2,5 % від кількості виборців у громаді станом на 31 липня 2020 р. Тоді, за даними Держреєстру, тут було зареєстровано виборчу адресу 11426 виборців.

Порівнявши цифри з сайту Держреєстру станом на 31 липня та 30 вересня 2020 р., спостерігачі ОПОРИ виявили аномальний приріст виборців у таких селах Слобідсько-Кульчієвецької сільської громади, як Слобідка-Кульчієвецька (72 виборці/10%), Мукша Китайгородська (115 виборців/5,5%), Оленівка (15 виборців/4,2%) і Тарасівка (14 виборців/3,8%).

Зважаючи на те, що традиційно явка виборців у регіоні становить близько 50%  (парламентські вибори 2019 – 53,12% у Хмельницькій області; місцеві вибори 2015 року – 51,4% у західних областях), таке збільшення кількості виборців може позначитися на результатах виборів у громаді.

Спостерігачі відвідали села громади, в яких зафіксовано найбільший приріст виборців, – Мукшу Китайгородську та Слобідку-Кульчієвецьку, де ознайомились з попередніми списками виборців. З’ясувалося, що в Мукші Китайгородській лише за двома адресами додалося 60 виборців: 46 за однією та 14 за іншою.

У Слобідці-Кульчієвецькій за однією з адрес вказано 14 виборців. За словами мешканця цього будинку, про співмешканців йому нічого не відомо.

«Збільшення кількості виборців у громаді на 2,5% напередодні виборів є нетиповим на фоні інших громад області й може свідчити про ймовірність фальсифікацій», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Як повідомила ОПОРІ начальниця сектору комунікації ГУНП в Хмельницькій області Інна Глега, до поліції надходила заява з приводу ситуації щодо приросту виборців у Слобідсько-Кульчієвецькій громаді. Станом на 15 жовтня проводиться перевірка. Чи буде відкрито кримінальну справу, залежить від результатів перевірки.

Зазначимо, що відповідно до частини 1 статті 158 Кримінального кодексу України умисне подання до органу ведення Державного реєстру виборців неправдивих відомостей про виборців, умисне внесення неправдивих відомостей до бази даних Державного реєстру виборців, несанкціоновані дії з інформацією, що міститься в базі даних Державного реєстру виборців, чи інше несанкціоноване втручання у роботу бази даних Державного реєстру виборців – караються позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Відповідно до частини 4 цієї статті такі дії, вчинені повторно чи за попередньою змовою групою осіб, членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, службовою особою з використанням службового становища, кандидатом на виборах, представником чи уповноваженою особою політичної партії, місцевої організації політичної партії, довіреною особою кандидата на виборах або офіційним спостерігачем, або у разі якщо такі дії призвели до неможливості встановлення підсумків голосування на виборчій дільниці, у відповідному виборчому окрузі чи до визнання голосування на виборчій дільниці недійсним, – караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)