ОПОРА, спостерігаючи за роботою територіальних виборчих комісій Тернопільської області, виявила труднощі, з якими зустрічаються ТВК, а також недоопрацювання з їхнього боку.

Суперечки під час засідань ТВК

За інформацією від спостерігача ОПОРИ, 9 жовтня на засіданні Борщівської міської територіальної виборчої комісії, під час голосування за призначення на керівні посади дільничних виборчих комісій, члени ТВК не могли дійти згоди. Коли низка питань ставилися на голосування, то 8 членів були «за», а 7 утримувалися.

Голова Борщівської міської ТВК Марія Ільчук у коментарі для ОПОРИ пояснила, що на засіданні комісії був присутній представник від партії «Європейська солідарність» Олександр Степовий. З її слів стало зрозуміло, що він мав вплив на голосування частини членів ТВК.

Голова комісії розповіла, що представник «Європейської солідарності» не погоджувався з вибором дільниць (за кількістю виборців), куди призначали на керівні посади осіб за поданням цієї політичної сили. Зі слів Марії Ільчук стало зрозуміло, що на прохання Олександра Степового, вона телефонувала до членів дільничних виборчих комісій від партії «Європейська солідарність» на великих дільницях та пропонувала обіймати керівні посади, але вони відмовлялися. «Я намагалася підібрати таких людей, які мають досвід», - зауважила вона.

Марія Ільчук розповіла, що також телефонувала до Центральної виборчої комісії, щоб порадитися щодо цієї ситуації. За словами голови комісії, 9 жовтня Борщівська міська ТВК все ж сформувала дільничні виборчі комісії та призначила керівний склад.

В свою чергу кандидат у депутати до Борщівської міської ради Олександр Степовий у коментарі для ОПОРИ підтвердив, що був присутній на засіданні 9 жовтня. Він сказав, що суперечки серед членів ТВК щодо призначення керівних посад виникали не тільки через кандидатури від партії «Європейська солідарність», а також інших суб'єктів подання.

«По чотирьох селах члени комісії не проголосували за проекти голови комісії. Голова комісії вирішила, що має право одноосібно призначати склад дільничних виборчих комісій. Вони дискутували», - сказав кандидат.

На питання ОПОРИ, чи отримав Олександр Степовий копію протоколу чи постанови, він відповів, що звертався неодноразово до ТВК та станом на 13 жовтня протоколу не отримав. Також він додав, що постанови ТВК повинні публікуватися на сайті Борщівської міської ради, але вони відсутні. Орім цього Олександр Степовий повідомив, що планує писати скаргу на роботу Борщівської ТВК.

ОПОРІ також не вдалося ознайомитися з протоколом засідання та постановою про формування дільничних  виборчих комісій.

Колізії у документації ТВК

Спостерігач ОПОРИ заніс документи для реєстрації спостерігачів в Копичинецьку територіальну виборчу комісію 28 вересня. 1 жовтня він зателефонував до голови Копичинецької ТВК Людмили Сокольської, щоб запитати чи вже прийняте рішення про реєстрацію спостерігачів. На що голова комісії відповіла, що ще ні, та уточнила, що засідання комісії відбудеться після обіду і питання про реєстрацію включене до порядку денного.

2 жовтня спостерігач ОПОРИ поїхав в Копичинецьку ТВК, щоб забрати постанову про реєстрацію спостерігачів. Дата на документі була вказана «30 вересня». В свою чергу координаторці спостереження за виборами у Тернопільській області голова Копичинецької ТВК повідомила, що засідання комісії відбулося 30 вересня і спостерігачів ОПОРИ зареєстрували 30 вересня.

6 жовтня спостерігач ОПОРИ приїхав у Копичинецьку ТВК та попросив дозволу ознайомитися з протоколами засідань від 30 вересня та 1 жовтня. Голова комісії повідомила спостерігачу, що засідання 1 жовтня не відбулося, оскільки не було кворуму, а протокол засідання за 30 вересня вдома у секретаря комісії. Таким чином ОПОРІ не вдалося з’ясувати всіх обставин щодо реєстрації спостерігачів.

Чергування на ТВК у вихідні дні

У суботу, 3 жовтня, спостерігач ОПОРИ прийшов у Монастириську територіальну виборчу комісію, щоб отримати посвідчення зареєстрованих спостерігачів. У приміщенні ТВК не було чергових членів комісії і саме приміщення було зачинене. Телефонний зв'язок із головою комісії був відсутній.

Пізніше спостерігачеві ОПОРИ вдалося сконтактувати із головою Монастириської міської ТВК Надією Вансач. У телефонній розмові вона повідомила, що у ТВК не очікували на приїзд спостерігача ОПОРИ. А на його зауваження про відсутність чергового члена комісії вона відповіла, що в Законі не вказано, що у вихідні дні повинен хтось чергувати.

Окрім цього на момент візиту спостерігача ОПОРИ до Чортківської районної ТВК у суботу та неділю, 10 та 11 жовтня, чергових членів комісії не було. ТВК знаходиться у приміщенні Чортківської районної ради, яка у вихідні дні не працює. Черговий повідомив спостерігачу ОПОРИ, що приміщення ТВК зачинене і протягом дня там не було нікого.

Відповідно до пункту 5.5 Порядку  організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів, затвердженого Постановою  Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2020 року № 173 на першому засіданні виборчої комісії за пропозицією голови комісії (заступника голови комісії або головуючого на засіданні) як правило, розглядаються першочергові питання, серед яких режим роботи виборчої комісії та графік чергувань членів комісії у приміщенні виборчої комісії.

Робота в умовах пандемії

Від початку вересня Тернопільщина на епідеміологічній карті розташована в помаранчевій та червоних зонах. Зростання захворюваності та карантинні обмеження впливають на роботу територіальних виборчих комісій.

Голова Борщівської міської ТВК Марія Ільчук повідомила ОПОРІ, що заступник голови комісії та бухгалтер хворіють і перебувають на самоізоляції. Окрім цього, за її словами, кілька осіб, які попередньо погодилися працювати в дільничних виборчих комісіях, відмовляються через хворобу.

Спостерігачі ОПОРИ зауважують, що не всі члени територіальних виборчих комісій дотримуються карантинних обмежень. Траплялися випадки, коли члени ТВК приходили на засідання без захисних масок, або через певний проміжок часу після початку засідання їх знімали.

Збаразька міська територіальна виборча комісія 4 жовтня проводила засідання у монастирському дворику, біля приміщення ТВК. Спостерігачу ОПОРИ члени комісії пояснили, що вирішили проводити засідання на свіжому повітрі для безпеки в умовах пандемії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)