На Волині у випуску газети «Луцький замок» №38 (1274) понад 5 із 8 сторінок присвятили матеріалам на користь кандидата на посаду міського голови Ігоря Поліщука («За майбутнє») та конференції цієї ж партії. У Шацьку ж поширювали газету «Волинь. За майбутнє», у якій вказано, що вона є спецвипуском газети «Слово Волині». Видання повністю присвячене представникам згаданої партії. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Газету «Луцький замок» поклали у поштові скриньки багатоповерхівок, зокрема, на проспекті Соборності. Понад 5 сторінок займають рекламні матеріали на користь суб’єктів виборчого процесу. Водночас всю шпальту сьомої сторінки та половину восьмої займає програма телепередач, решту восьмої сторінки – кросворди, афіша, прогноз погоди.

У всій газеті міститься лише два не рекламні матеріали – привітання із Днем працівника освіти від виконувача повноважень міського голови Григорія Пустовіта та публікація «Як змінився Луцьк. Забезпечення житлом».

Натомість 3 перші сторінки повністю займають публікації, позначені зірочкою (матеріал на правах реклами). Однак усі статті присвячені кандидату на посаду міського голови Ігоря Поліщука.

На першій сторінці міститься звернення кандидата, ще половину сторінки та розворот (2-3 сторінку) займає інтерв’ю «Ігор Поліщук: «Без прийняття складних рішень неможливий успіх». У ньому також йдеться про досягнення у розвитку міста у різних сферах: покращення благоустрою, впровадження безготівкового розрахунку у транспорті, боротьбу із епідемією коронавірусу тощо.

Розворот 4-5 сторінки містить великий репортаж із форуму прихильників партії «За майбутнє», передрукований із інформаційного агентства «Волинські новини». У ньому, до слова, поміж інших кандидатів від партії цитують й Ігоря Поліщука.

Головний редактор видання Віктор Трофимчук під час спілкування із ОПОРОЮ зауважив, що газета заробляє кошти та уточнив, чи йому телефонують, аби повідомити про невідповідність передбаченим нормам.

До слова, згідно із даними ресурсу «Опендатабот» «Луцький замок» є товариством із обмеженою відповідальністю, власниками якого станом на 11 жовтня є шестеро засновників. Попереднім власником (до січня 2019 року) була Луцька міська рада, а до грудня 2018 року газета мала комунальну форму власності – була комунальним підприємством.

Щодо газети «Волинь. За майбутнє», то під назвою видання поряд із датою та номером (8 жовтня 2020 , №7) вказано, що це – спецвипуск газети «Слово Волині», який розповсюджується безкоштовно. Її поширювали серед мешканців селища Шацьк.

Газета присвячена діяльності кандидатів від партії «За майбутнє». Зокрема, тут є матеріали про кандидата на посаду міського голови Ковеля Ігоря Чайку, цитують чинного нардепа, кандидата у депутати Волинської обласної ради Степана Івахіва тощо. Окрім того, є сторінки, присвячені кандидатам у депутати Ковельської міськради від «За майбутнє» – йдеться про «розбивку» по округах, де вказані імена кандидатів, є їхні фото, місце роботи та номери у списку в територіальних виборчих округах.

Відповідальний за випуск Павло Самолюк зазначив ОПОРІ, що закон «Про друковані засоби масової інформації» прописаний таким чином, що якщо у виборчий період діяльність газети пов’язана із виборчим процесом, слід керуватися виборчим законодавством. Натомість у прийнятому нещодавно Кодексі обмежень щодо 20% площі на рекламу немає.

«Я передивився вчора те, про що ви говорили, закон «Про рекламу». Насправді, якщо ви його уважно читали, він прийнятий ще у 2005 році. А зараз є, зверніть увагу, закон «Про друковані засоби масової інформації», у виборчий період вони пов’язані із виборчим процесом. Ми зобов’язані керуватися і маємо працювати згідно Виборчого кодексу, а він не обмежує ці 20%. Тому у нас все законно, правильно, і ми керуємося безпосередньо виборчим законодавством», - повідомив він. 

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, нині визначення політична реклама міститься як у Виборчому кодексі України, так і в Законі України «Про рекламу». Виборче законодавство складається не лише з Виборчого кодексу, до нього віднесено й інші закони України. Тому твердження про те, що Закон України «Про рекламу» не поширюється на ЗМІ під час виборів є дещо хибним. Юристка вважає, що друковані ЗМІ мають дотримуватися обмеження в 20% для політичної реклами. Однак на сьогодні відсутній як дієвий орган влади, який би роз’яснив, як правильно виконати вказану норму закону, так і орган, який би забезпечив належне притягнення до відповідальності за її порушення. 

Відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама - інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії).

Згідно із частиною 2 статті 14 цього ж закону друкована площа, відведена на політичну рекламу впродовж виборчого процесу в друкованих засобах масової інформації, у тому числі рекламних, не може перевищувати 20 відсотків обсягу друкованої площі кожного номера видання чи додатка до нього. Це обмеження не поширюється на друковані засоби масової інформації, засновниками яких є політичні партії. 

Відповідно до частини 4 статті 57 Виборчого кодексу України засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини третьої статті 55 і частини другої статті 56 цього Кодексу, забороняється агітувати за або проти кандидатів, партій (організацій партій), оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.