Громадянська мережа ОПОРА фіксує у Херсонській області дедалі більше заходів, які організовані політсилами та кандидатами. Напередодні виборів місцеві політики займаються благоустроєм, влаштовують концерти та піаряться на благодійних справах.

Спостерігачі ОПОРИ відвідали захід, присвячений святкуванню Дня селища Кіндійка, який відбувся 11 жовтня у Херсоні на території Антонівської загальноосвітньої школи №18. Про свято дізналися з оголошення, на якому зазначили час, місце проведення та деталі розважальної програми. Однак, в оголошенні не було вказано, хто саме організовує свято.

Як виявилося пізніше, всі розважальні заходи для жителів селища організувала політична партія «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!».

На шкільному стадіоні встановили сцену з банерами, на яких зображено партійну символіку політичної партії «Нам тут жити» та напис «Змінемо Херсон разом». Перед початком святкового концерту для дітей проводили конкурси, розважальні заходи та розмістили «лабіринт сміху». Дітям безкоштовно роздавали повітряні кульки з логотипом партії та ім’ям кандидата у депутати до Херсонської міської ради Павла Манченка. Як зазначили спостерігачі ОПОРИ, кульки зберігалися в приміщенні школи, звідти їх виносили організатори.

Біля школи розмістили намет політичної партії «Нам тут жити», в якому розповсюджували агітаційну продукцію. Агітатори дезінфікували руки гостям свята та разом з агітаційною продукцією роздавали медичні маски. Через роздачу медичних масок спостерігач ОПОРИ викликав поліцію.

Разом з масками та агітаційними листівками люди отримували зразок виборчого бюлетеня, у якому зазначалося, як правильно робити позначку під час голосування.

Спочатку на самому заході, а потім за межами території школи аніматор у костюмі динозавра роздавав листівки з написом «Херсонці не продаються! Бачиш підкуп виборців – телефонуй 102» та фото пакета із символікою Благодійного фонду Ігоря Колихаєва. Відомості про підприємство, що здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів листівки не містили.

Кандидат на посаду Херсонського міського голови Володимир Сальдо організував публічну презентацію своєї програми у Потьомкінському сквері Херсона. Тут установили орендовану сцену з логотипами «Блок Володимира Сальдо». Поблизу заходу їздив ретро-автомобіль з агітаційним щитом, на якому був зображений портрет Сальдо, а на самому авто – портрет Артема Ткачука – кандидата в депутати Херсонської міської ради від цієї партії.

Під час заходу спостерігач помітив у присутніх примірники «Передвибочої програми кандидата на посаду Херсонського міського голови Володимира Сальдо» з символікою політичної партії «Блок Володимира Сальдо». Вихідних даних на цих матеріалах не було, тому ОПОРА звернулася до поліції.

Раніше Володимир Сальдо організував концерт на вулиці Суворова з назвою «Я люблю тебя жизнь…», про що розповідав на сторінці у Facebook.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у дворі будинку на проспекті Текстильників лавки з написом «Мазур – з любов’ю до Херсона». Зазначимо, що Олена Мазур – кандидатка у депутати Херсонської міської ради від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя».

4 вересня Олена Мазур опублікувала на своїй сторінці у Facebook допис із фотографіями ремонтних робіт на зупинці громадського транспорту. На даху зупинки повісили табличку з написом «Ремонт здійснюється за сприяння депутата Херсонської міської ради Мазур О.».

Пізніше з’явився допис уже відремонтованої зупинки. У коментарях до допису Мазур написала, що зупинка перебуває не на балансі міста, тому вона запросила знайомих, а ті її відремонтували.

У парку Димитрова, що у мікрорайоні Шуменський у Херсоні, представники місцевого осередку Радикальної партії Олега Ляшка встановили спортивний та дитячий майданчики. Монтаж майданчиків супроводжувався агітацією, яка велася з партійного намету.

«Локація якісних тренажерів для наших жителів міста, для молоді, яка любить займатися спортом та дитячий розважальний комплекс, будуть якісним результатом роботи нашого партійного осередку  Радикальної партії Олега Ляшка в міській раді», – повідомляє у Facebook кандидатка у депутати Херсонської міської ради від згаданої партії Юлія Єременко.

У суботу 3 жовтня від імені Благодійного фонду Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» було розподілено та відгружено 600 листів шиферу для людей, які постраждали від стихійного лиха у смт. Велика Олександрівка.

«Громада Великої Олександрівки може завжди розраховувати на допомогу Ігоря Колихаєва, як і всі інші, хто довіряє команді «Нам тут жити», – повідомили на Facebook-сторінці народного депутата України, кандидата на посаду Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва.

«Надання виборцям, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата або використанням зображення кандидата, символіки партії - є непрямим підкупом виборців. Такі дії направлені на спонукання виборців проголосувати за певну партію або кандидата», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області.

Нагадаємо, що згідно з ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян).

Відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні» (ст. 2, ст. 7, п. 1 ч. 1 ст. 12, п. 5 ч. 1 ст. 12), Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (п. 5 ч. 1 ст. 1, ст. 3, ч. 1 ст. 4, ч. 2 ст. 4, ст. 16, ст. 17–1, ч. 2 ст. 23), Кримінального кодексу України (ч. 3 ст. 160), Виборчого кодексу України (ч. 6 ст. 57), Конституції України (ч. 1 ст. 36, ч. 1 ст. 64), рішення Конституційного Суду України від 12 червня 2007 року № 2-рп/2007 політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)