У Кіровоградській області Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців підписали міський голова Долинської Віра Тернавська та перший заступник Гайворонської РДА Віталій Орел. Про це зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області під час презентації Кодексу.

ОПОРА розробила Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування, оскільки неодноразово фіксувала зловживання службовим становищем з боку посадових особів під час виборчого процесу. 

«Наразі листи направлені всім чинним міським головам міст, головам районних рад та головам районних державних адміністрацій у Кіровоградській області. З нами зв’язувалися деякі посадові особи міськрад, держслужбовці райдержадміністрацій. У результаті підписало двоє посадових осіб в Кіровоградській області. Ми зафіксували ознаки використання адміністративного ресурсу з боку міського голови Кропивницького Андрія Райковича, секретаря міськради Андрія Табалова. Зокрема, на сайті міської ради розмістили рубрику «Команда Райковича», цей же слоган використовують в рекламі політичної сили «Пропозиція». Міський голова активно проводить звіти-зустрічі із мешканцями Кропивницького, на яких озвучує плани на майбутню каденцію. Секретар міської ради разом з чинним депутатом міської ради Кропивницького Олегом Краснокутським  минулого тижня побував на відкритті дитячого майданчика, який був встановлений за бюджетні кошти. Під час зустрічі роздавали повітряні кульки з символікою партії «Наш край». А на сторінці партії «За Майбутнє» у соціальних мережах виставили низку роликів, які стосуються реконструкції приміщень, парку за кошти державного бюджету», – зазначила. 

І додала, що на сторінці політичної партії «Слуга народу» у соціальних мережах також активно поширюють пости про ремонт доріг, інфраструктурних об’єктів у рамках програми Президента «Велике будівництва».

За словами представників ОПОРИ, запобігти зловживати адміністративним ресурсом посадових осіб мав би Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу. Пропонований Кодекс – це документ, який містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою зловживання адміністративним ресурсом.  

Під поняттям «адміністративного ресурсу» в Кодексі розуміються людські, фінансові, матеріальні, натуральні, а також нематеріальні ресурси, що використовують посадові особи та державні службовці на виборах.     

Дія положень Кодексу поширюється на загальнонаціональні президентські та парламентські вибори, а також на місцеві вибори. 

«За нашими оцінками адмінресурс є типовим явищем в Україні під час виборів. Згідно з статтею 12 Виборчого Кодексу передбачає рівність умов і всіх кандидатів, тобто всі мають мати рівний доступ не важливо в органах державної влади чи в органах місцевого самоврядування. Використання адміністративного ресурсу – це як правило порушення міжнародних стандартів Зазначимо, що Кодекс містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть бути класифіковані як зловживання 5 типами адмінресурсу: кадровим, матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним», –  зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Кіровоградській області.

І додав, що наразі Кодекс адміністративних правопорушень передбачає від 3400 гривень до 5100 гривень штрафів посадових осіб, які ймовірно можуть здійснювати такі правопорушення. 

ОПОРА розробила форму, через яку всі бажаючі сільські, селищні, міські голови, голови районних, обласних рад та місцевих державних адміністрацій можуть підписати цей документ у режимі онлайн. Скориставшись такою можливістю, Кодекс поведінки посадовців та держслужбовців під час виборчого процесу  підписали міський голова Долинської Віра Тернавська та перший заступник Гайворонської РДА Віталій Орел.

Нагадаємо, що ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Наприклад, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Відповідальність за порушення цієї норми встановлена у ч.1 ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні України, яка передбачає відповідальність за проведення передвиборної агітації особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації.   Але от питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)