У Кропивницькому на зупинках громадського транспорту з гучномовців лунає реклама політичної партії «Перспектива міста» та кандидата на посаду міського голови Кропивницького Артема Стрижакова. А у Світловодську на зупинках громадського транспорту наклеїли рекламу політичної сили «Партія Шарія». 

В обласному центрі на зупинках громадського транспорту транслюють рекламу політичної партії «Перспектива міста» та кандидата на посаду міського голову Артема Стрижакова. У рекламі йдеться: «Місту потрібні сучасні технології і якісні менеджери, наше місто відстало від інших інших обласних центрів на 10-15 років. Чи це справедливо?». А також зазначено, що «команда «Перспективи» знає як зробити обласний центр містом 21 століття, не корумпованим, безпечним тощо». Ця реклама відокремлена від іншої інформації рубрикою: «Політична реклама». Цю рекламу транслює вуличне радіо «Кропивницький».

Як писало місцеве видання «Без купюр, фірма «Голос Кропивницького», яка встановила звукові ретранслятори, зареєстрована на місцевих бізнесвумен – Анну Бродську та Марію Зайченко, дружину депутата міськради Кропивницького від «УКРОПу», декана факультету економіки та менеджменту ЦНТУ Володимира Зайченка.  Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Голос Кропивницького», код ЄДРПОУ 41522873, фірма дійсно має засновників з такими іменами та прізвищами.

У Світловодську політична сила «Партія Шарія» розмістила свою рекламу на зупинках громадського транспорту. На червоному фоні написаний QR-код і зазначено «Партія Шарія в Світловодську».

Спостерігачі ОПОРИ щодо обидвох випадків написали заяви в поліцію. У пресслужбі  Головного управління Національної поліції у Кіровоградській області розповіли, що наразі відповідні факти перевіряються. 

«Наразі у Виборчому Кодексі прописано, що політична реклама чи агітація заборонена у громадському транспорті чи на зупинках», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)