За ініціативи кандидатки в депутати Житомирської міської ради Тетяни Іваницької в місті проводять свято для дітей з розважальною програмою та солодкими подарунками. Тетяна Іваницька балотується до міськради від партії “Опозиційна платформа - За життя”.

Запрошення на так званий “День іменинника” роздають батькам в дитячих садочках. “Забирала дитину з садочка і вихователька дала запрошення. До виборів у нас ніякого “Дня іменинника” не проводили. Обурює, що залучають до виборчого процесу садочки. Могли б розвісити оголошення на майданчику, там щодня багато людей проходить. Зрозуміло, що цей захід є суто агітаційним, діти прийдуть з батьками”, – розповідає житомирянка Ольга, яка надала ОПОРІ фото запрошення. 

Номер дошкільного навчального закладу Ольга не називає, зазначила лише, що садочок знаходиться в мікрорайоні Польова. 

За словами Ольги, на святі, яке вона відвідала, для дітей аніматори проводили розважальну програму та роздавали цукерки і фігури з кульок, а батькам агітацію. 

“На майданчику стояла палатка з агітаційними матеріалами. Дітям надували кульки та робили з них різні фігурки, а батькам давали агітаційний буклет. На заході була кандидатка Іваницька, роздавала дітям цукерки, а по завершенню свята виступила перед присутніми і подарувала представниками садочка чи то книги, чо набір кольорового паперу”, – розповідає Ольга.

Відповідно до статті 31 Закону України «Про освіту» політичні партії (об’єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти.

У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять:

  • найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

На сайті Міністерства освіти і науки повідомляють, що МОН звернулося з листом до обласних державних адміністрацій, закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти щодо недопущення політичної агітації у закладах освіти.

«Одним з принципів освіти в Україні є її незалежність від політичних партій, громадських і релігійних організацій. Прошу взяти до уваги інформацію щодо недопущення неправомірного використання приміщень закладів освіти для ведення політичної агітації», – йдеться у листі за підписом т.в.о. Міністра Сергія Шкарлета.

Інформацію про заходи Тетяна Іваницька публікує і на своїй сторінці в соціальній мережі.

“Кандидат в депутати до Житомирської міської ради від «Опозиційної платформи - за життя» Тетяна Іваницька продовжує радувати малечу, проводячи для дітвори  5 виборчого округу свято з мультяшними героями і подарунками. Цих вихідних свято пройшло на Льва Толстого та районі Паперовій Фабриці”, – йдеться у повідомленні. 

Кандидатка Тетяна Іваницька каже, що запрошення на свято не поширюють в дитячих садочках. “Ніхто не фінансує.  Аніматори працюють безкоштовно, це моя невістка. А шаріки нам спонсори надали. Колонка у нас в руках. В мене є люди, які самі роздавали запрошення. Стоять в палатках і роздають самі запрошення, Ніякого відношення дитячі садки до цього заходу не мають.  Просто ми проводимо ці заходи ближче до дитячого садка, бо ми бачимо, де більше скупчення дітей. Я особисто їжджу і дивлюся, де які є місця, де можна провести, щоб зібрати дітей. Дівчата самі танцюють і я з ними танцювала, нічого ми нікому не платимо. Сама надуваю шаріки, сама роздаю. Дітям подобається", – зазначила Тетяна Іваницька.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі кандидат в депутати у соцмережі прозвітував про зустріч з вчителями та учнями школи, а потім відредагував пост.

Законодавчі неузгодженості в питаннях вартості агітаційних матеріалів дещо заплутують суб'єктів виборчого процесу. Тож експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.