10 жовтня Дніпровська міська ТВК вирішила друкувати бюлетені у Києві. Голова ТВК Олександр Саленко стверджує, що бюлетені будуть мати найвищий ступінь захисту.

У постанові Дніпровської міської ТВК написано, що підприємство-виготовлювач виборчих бюлетенів – фізична особа-підприємець Сергій Маринченко. Адреса реєстрації ФОП –  Херсонська область, смт. Велика Олександрівка. До контрольної комісії, що здійснюватиме контроль за виготовленням виборчих бюлетенів  увійшли 3 представники від партії «Слуга народу», по одному від партій «Європейська солідарність», «Опозиційний блок – За життя», ВО «Батьківщина».

Член Дніпровської міської ТВК Андрій Гусак («Партія Єдності») вбачає в рішенні комісії порушення виборчого законодавства. «Ми з іншими членами ТВК вважали, що традиційно друком бюлетенів буде займатися дніпровське підприємство, друкарня «Арт-прес». Але голова комісії запропонував фізичну особу-підприємця. Це недопустимо, тому що ч. 1. ст. 242 Виборчого кодексу України передбачено, що це має бути поліграфічне підприємство – юридична особа. І ми не можемо приймати рішення щодо фізичної особи. Керівництво ТВК мало десять голосів, тому вони проголосували за це рішення. Голова комісії Андрій Саленко сказав, що він за прозорість виборчого процесу, і запропонував активним членам комісії поїхати з ним до Києва на підписання договору. Натомість відразу після голосування зв'язок з ним пропав, і навіть члени контрольної комісії від «Європейської солідарності» та «ОПЗЖ» не могли з ним сконтактувати, щоб зрозуміти куди їм їхати. Пізніше представник від «ЄС» через свої особисті контакти дізнався адресу в Києві, де відбувалося підписання договору. Тому я роблю припущення, що представники від «Слуги народу» планують додрукувати бюлетені та сфальсифікувати вибори додатковим тиражом бюлетенів. Ми будемо організовувати тотальний контроль при прийомі бюлетенів».

Натомість ОПОРІ вдалося додзвонитися до Олександра Саленка, голови Дніпровської міської ТВК («Слуга народу»), який дійсно у неділю 11 жовтня знаходився в Києві. Він заперечив усі звинувачення. «Ми утворили контрольну комісії за законом. Ми хотіли друкувати бюлетені у Дніпрі, на підприємстві «Арт-прес». Але вони можуть їх надрукувати тільки 20 жовтня, і не раніше. По календарному плану це граничні строки, ми можемо не встигнути. Комісія вирішила використовувати серйозні ступені захисту – фарбу, яка буде світитися, якщо не неї навести ультрафіолет. Це не може забезпечити «Арт-прес». Ніякої таємності немає, представники фракцій на підписання договору прибули. Щодо херсонського ФОПу, то він реєструється згідно з даними паспорту, там, де людина прописана. Підприємство-виготовлювач давно відомо в Україні та перевірено. Ніяких кулуарних ігор немає, в нас прозорий виборчий процес. В нас є календарні строки, і ЦВК від нас потребує, щоб ми все робили в ці строки».

В понеділок, 12 жовтня, ОПОРА отримала коментар від Євгена Мирончука, представника «Європейської солідарності» у контрольній комісії, якій в неділю також був у типографії в Києві. «Вчора вже розпочали друкувати бюлетені десь о 16.00. Коли я туди приїхав, голова комісії підписав до друку шаблон бюлетеню на виборах міського голови Дніпра. А близько 18.00. був затверджений бюлетень лише на один округ. Мені треба було повертатися у Дніпро, а голова комісії залишився там редагувати бюлетені. В акті присутності на початок друку підписалися три особи – голова комісії, особа від «Слуги народу» і я. Голова комісії говорив, що на ніч для чергування до типографії прибуде представник поліції або Служби безпеки. Потім він спростував цю інформацію, наскільки мені відомо, планувалася там встановити веб-камеру, але мені невідомо чи вдалося це. Я просив показати мені документи по тиражу, але вони були відсутні. Я зміг сфотографувати лише екселівську табличку з цифрами. Договір з ФОПом про наявність в нього виробничих потужностей я також не побачив. Голова сказав, що вони знаходяться у Дніпрі», - розповів Євген Мирончук. 

У п. 1. ч.1. ст. 242 Виборчого кодексу України зазначено, що територіальна виборча комісія, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах відповідно: 1) виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, міська (міст з районним поділом) виборча комісія - не пізніш як за десять днів до дня голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніш як за дев'ять днів до дня голосування в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Згідно з ч. 2 цієї ж статті Виборчого кодексу України підприємства-виготовлювачі виборчих бюлетенів визначаються територіальними виборчими комісіями, зазначеними у  частині першій  цієї статті. Договір між відповідною територіальною виборчою комісією та поліграфічним підприємством укладається із застосуванням переговорної процедури закупівлі виходячи із виробничих, технологічних та організаційних можливостей підприємства забезпечити своєчасний друк та ступені захисту виборчих бюлетенів.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.