Костянтинівська міська територіальна виборча комісія станом 18:00 11 жовтня 2020 року не утворила дільничні виборчі комісії, всі строки з формування вже пройшли. Голова комісії пояснює ситуацію тим, що відбувається саботування роботи, і взагалі є підстава для розпуску комісії.

Згідно з календарним планом  до 9 жовтня включно територіальні виборчі комісії повинні утворити ДВК. Під час засідань, на яких планувалося утворити дільничні виборчі комісії із затвердженням їхнього складу, виявлялися проблеми: незважаючи на отримані телефонограми, окремі члени  комісії систематично не з’являлися на засіданнях впродовж 9-11 жовтня, відповідно, кворуму для прийняття рішень не було. Складені відповідні акти. Голова комісії зазначає, що члени Костянтинівської ТВК пояснюють свою відсутність захворюванням, підозрою на COVID19, а деякі зазначають про присутність, але врешті не з'являються.

На черговому засіданні 11 жовтня кворум зібрали, але до єдиного рішення щодо розподілу представників політичних партій у керівному складі ДВК члени комісії так і не дійшли. Було запропоновано два варіанти розподілу – від голови комісії та секретаря, але жодний з варіантів не був підтриманий більшістю голосів.

Голова Костянтинівської міської територіальної виборчої комісії Наталія Кравченко прокоментувала: «Взагалі, ситуація, що склалася, є підставою для розпуску комісії, і, скоріш за все, нас розпустять. Відбувається якийсь саботаж комісії. Той варіант утворення ДВК, який я запропонувала, є демократичним, у ньому не перетнулись в одній комісії особи, які були б представниками однієї політичної сили,  або, будемо казати так, близькими по духу однодумцями. Там було пропорційно розподілено по кількості. Стосовно того проекту, що запропонував секретар комісії,  там практично усі секретарі та голови комісій - це “Європейська солідарність”, “Слуга народу” та представники Олександра Кулiка  (кандидат на посаду міського голови Костянтинівки). Все це в одному пакеті приймати, коли ми чудово розуміємо, що секретар та голова з одного штабу,  і коли у них 18 голів, вибачте, це не нормально. Особисто я не буду голосувати за такі керівні посади у комісіях, це прямий шлях до фальсифікацій. Все повинно бути демократично розподілено, у такому варіанті немає прозорості». 

У частині 1 статті 204 Виборчого кодексу зазначено, що дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.

Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мають:

  1. місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; 
  2. місцева організація політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори. ; 
  3. місцеві організації політичних партій, від яких зареєстровано кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) рад; 
  4. кандидати у депутати сільських, селищних, міських (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) рад; 
  5. кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови.

У частині 6 статті 204 зазначено, голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання, визначених частиною першою цієї статті.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.