У Кропивницькому та Світловодську спостерігачі ОПОРИ зафіксували ймовірний підкуп виборців кандидатами в депутати від політичної партії ВО «Батьківщина». Зокрема, у Кропивницькому кандидат встановлював лавки, в Світловодську кандидат у депутати Світловодської міської ради від цієї ж партії встановив зупинки громадського транспорту, а також долучився до буріння свердловин. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували також активність представників від інших політичних сил. 

У Світловодську кандидат в депутати Світловодської міської ради від партії «Батьківщина» Володимир Петров встановив кілька зупинок громадського транспорту на мікрорайоні Ревівка, а також вибурував дві свердловини. Про це політик написав в соціальних мережах.  Кандидат у депутати обіцяє також облагородити територію та встановити навіс. Крім цього Петров встановив фігури «школярів» біля пішохідних переходів. 

У мікрорайоні Новомиколаївка у Кропивницькому встановили кілька  лавок з написом  імені та прізвища кандидата: «Олександр Крившенко». На деяких лавках є написи телефонів диспетчерської служби. Олександр Крившенко  є кандидатом у депутати до Кіровоградської обласної ради від політичної партії ВО «Батьківщина».

Дерев’яні лавки на металевому каркасі  встановлені за п'ятьма адресами у дворах та поблизу багатоквартирних житлових будинків в мікрорайоні Новомиколаївка Кропивницького. Також, за інформацією спостерігачів ОПОРИ, від імені цього ж кандидата на мікрорайоні встановлюють дитячий майданчик, а мешканцям старшого віку вручають шоколадки. Спостерігачі ОПОРИ написали заяву в поліцію щодо ймовірного підкупу виборців.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що кандидати в депутати від політичної партії «Слуга народу» роздавали брендовані маски під час зустрічей на мікрорайоні. А кандидати в депутати «За майбутнє» під час зустрічі з виборцями роздавали повітряні кульки

«Це вже другий випадок ймовірного непрямого підкупу виборців який фіксують спостерігачі ОПОРИ у Кіровоградській області і подають заяву в поліцію. Подавати заяви про порушення виборчого законодавства може кожен виборець, адже на жаль, ми не можемо відслідкувати усі подібні випадки в усіх населених пунктах області», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області. 

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)