Місцевий осередок політичної партії «За майбутнє» у Вінниці в парку організував свято для дітей. Під час заходу організатори використовували символіку партії та роздавали брендовані подарунки, безкоштовно катали дітей на паровозику.   Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, 11 жовтня у Вінниці в центральному парку Вінницький обласний осередок політичної партії «За майбутнє» влаштував захід для дітей, учасникам якого пропонували безкоштовно покататися на прогулянковому паровозику, також пригощали соком і роздавали повітряні кульки та футболки з символікою партії.

Під час цього заходу на сцені, розташованій на Фонтанній площі в парку, було прикріплено банери з символікою політичної сили, також банером із написом «За майбутнє. Політична партія» та прапорами і повітряними кульками з написами «За майбутнє» було прикрашено паровозик, на якому катали дітей.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як на початку свята одна з ймовірних організаторок знімалася у відео, в якому анонсувала заходи, що відбудуться та розповідала про можливість безкоштовно покататися, про вжиті заходи безпеки у зв’язку з коронавірусом, також зазначила: «У вас буде сьогодні чудова можливість з дітками не просто провести час, покататися, а ще отримати дуже багато подаруночків». Інший чоловік, який знімав її розповідь на відео, сказав, що «на подарунках треба зупинитися, бо подарунки не можна».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, норми Виборчого кодексу України на сьогоднішній день дозволяють суміщати агітацію та роздачу бренованої продукції, що була виготовлена  за рахунок виборчого фонду,  такої як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі. При цьому законодавець лише обмежив максимальну вартість такої брендованої продукції у 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Однак головна проблема полягає в тому, що згідно встановлених законодавством правил правил обрахунку цих 6 відсотків така сума становить 1,02 грн, однак в своїй нещодавній постанові ЦВК роз’яснила, що максимальна дозволена вартість брендованої продукції не може перевищувати 63,06 грн. Яка буде судова і слідча практика у таких справах - покаже час.

ОПОРА звертає увагу, що відповідно до узагальнень судової практики Вищого адміністративного суду  щодо особливостей провадження  у  справах за адміністративними позовами з приводу оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, інших учасників виборчого процесу, пов’язаних з підкупом виборців від 2016 року  безкоштовна роздача дітям подарунків здійснюється в тому числі з метою спонукання їхніх батьків, які зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття і нести фінансову відповідальність за неї, голосувати за певного кандидата.

ОПОРА також нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)