8-9 жовтня районні виборчі комісії міста Миколаєва сформували склад 206 дільничних виборчих комісій. Корабельна районна в місті територіальна виборча комісія не призначила заступників голів ДВК та включила до керівного складу двох людей, які були подані за пропозицією голови комісії, Інгульська відхилила подання однієї організації партії, а в Заводській районній у місті ТВК до ДВК включили людей, поданих кандидатом у депутати. Зі слів голів районних комісій, вони планують виправити ці помилки найближчим часом.

До складу новоутворених комісій увійшло 2 771 осіб. Подання кандидатур до складу ДВК внесли 10 організацій партій, три кандидати на посаду міського голови та один кандидат у депутати по спискам осередку партії «Слуга народу». Загальна кількість подань по дільничним комісіям не перевищувала максимально допустиму кількість осіб, які можуть входити до складу ДВК. Тому в районних комісіях не відбувалась процедура жеребкування.

Найбільше представництво у складі новостворених комісій мають шість партій: «Слуга народу» − 22%, «Європейська Солідарність» − 15%, «Опозиційна платформа – За життя» − 14%, «Пропозиція», «Наш край» та «За майбутнє» − по 7%. Також до складу дільничних виборчих комісій увійшли кандидатури від трьох кандидатів на посаду міського голови. Так, Олександр Сєнкевич від партії «Пропозиція» та Владислав Чайка від партії «Опозиційна платформа – За життя» мають по 5% представництва, а Юрій Гранатуров від партії «За майбутнє» − 2%.

Однак у районних комісіях при формуванні складу ДВК спостерігачі ОПОРИ зафіксували труднощі та процедурні порушення. Зокрема, непорозуміння виникло з поданнями осередку Партії зелених України. Миколаївська обласна організація політичної партії «Партія зелених України» у визначені Виборчим кодексом України строки, до 30 вересня включно, подала списки кандидатів у члени ДВК до Інгульської та Заводської районних у місті територіальних виборчих комісій. Через те, що Миколаївська міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатів партії в депутати тільки 5 жовтня, виникли питання, чи мають кандидатури партії входити до складу комісій, адже станом на 30 вересня вона не була суб’єктом подання. Заводська районна комісія звернулась за офіційно підтвердженим переліком суб'єктів виборчого процесу до Миколаївської міської ТВК. Керуючись Постановою про реєстрацію кандидатів до Миколаївської міської ради і тим, що всі суб'єкти виборчого процесу, які мали право подати документи на кандидатів до складу ДВК, були подані згідно з Календарним планом, члени Заводської районної у місті територіальної виборчої комісії 9 жовтня сформували склад ДВК, включивши кандидатів від місцевого осередку Партії Зелених України. В свою чергу, Інгульська районна у місті ТВК 1 жовтня одразу відхилила подання партії, оскільки осередок Партії зелених України на той момент не мав зареєстрованих кандидатів та не мав права подавати кандидатури до складу ДВК.

Заводська районна в місті територіальна виборча комісія 9 жовтня при формуванні складу ДВК включила кандидатури, подані кандидатом у депутати Богданом Фасієм від політичної партії «Слуга народу». Слід зазначити, що відповідно до Виборчого кодексу право подавати кандидатури до складу ДВК мають кандидати в депутати до місцевих рад в громадах, де кількість виборців менше 10 тисяч (пункт 4 частини 1 статті 204).

Як прокоментувала ОПОРІ голова комісії Лілія Баженова, після повторного аналізу вказаного подання від кандидата та статті 204 Виборчого кодексу комісія зрозуміла, що допустила процедурну помилку при формуванні складу ДВК. Для усунення помилки та збереження кількісного складу ДВК членам комісії, кандидатури яких подав Богдан Фасій, буде запропоновано залишитися у складі комісій за поданнями голови ТВК.

Корабельна районна в місті ТВК при формуванні складу дільничних комісій включила до керівного складу двох людей, які були подані за пропозицією голови комісії. Цей факт може мати ознаки порушення частини 6 статті 204 ВКУ, де зазначено, що голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії мають призначатися від різних суб'єктів подання, визначених частиною першою цієї статті. А відповідно до частини 1 статті 204 територіальна комісія не може бути суб’єктом подання. Крім того, комісія призначила керівний склад виключно з голови та секретаря, чим порушила частину 1 статті 204 ВКУ, де зазначено, що дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п'ятнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії. «Ми розподілили керівні посади тільки голів та секретарів, тому що вони працюватимуть на платній основі. Заступників ми не розподіляли, пробачте, ми це питання упустили. Потім партійні організації почали запитувати, чому немає заступників, і ми зрозуміли, що трохи неправильно зробили. Тому в понеділок, 12 жовтня, на засіданні територіальної виборчої комісії ми будемо обирати заступників вже зі сформованих складів комісій, щоб весь керівний склад був від різних суб'єктів подання. Але проблема в тому, що людей катастрофічно не вистачає, люди відмовляються, багато замін! Тому як тільки партії принесуть оновленні подання − будемо призначати заступників», − прокоментувала ОПОРІ голова комісії Ніна Гавловська.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер