Приморській територіальній виборчій комісії у місті Одесі довелось вдруге формувати склад дільничних виборчих комісій, оскільки вперше вона невірно обробила результати жеребкування.

Як повідомляє ОПОРА, 8 жовтня, о 16:00 Приморська районна у місті Одесі територіальна виборча комісія проводила жеребкування щодо визначення кандидатур, які підлягають включенню до складу відповідних дільничних виборчих комісій, після чого оголосила кандидатури, які були включені до складу ДВК шляхом жеребкування.

Однак о 21:30 цього ж дня голова ТВК повідомив спостерігачеві ОПОРИ, що о 22:30 буде проведено засідання ТВК, оскільки треба оперативно внести зміни до цієї постанови та усунути технічні помилки, які сталися під час оголошення результатів жеребкування.

Як з’ясувалося, перша помилка полягала в тому, що в алфавітному списку кандидатів на включення до ДВК шляхом жеребкування перед прізвищем кандидата проставили пробіл, через що прізвище кандидата, яке починається на літеру «Л», опинилося на першому місці, хоча в алфавітному порядку мало опинитися в середині списку. Через це оголошені кандидати в ДВК №511311 не відповідали тим жеребкам, які випали під час жеребкування.

Друга помилка полягала в тому, що невірно були оброблені результати жеребкування, через що невірно були включені кандидатури до 96 дільничних виборчих комісій. Саме тому на засіданні, що розпочалося о 22:30, члени ТВК прийняли рішення про повторну обробку результатів жеребкування.

Коментар голови ТВК ОПОРІ

Однак заступник голови Володимир Висоцький заявив, що він вважає дії голови комісії Костянтина Садакова протиправними, і тому викликав поліцію.

«Після цього склад ДВК був радикально змінений. Я вважаю це грубим порушенням Кодексу України, календарного плану, оскільки засідання було завершено першої години ночі, вже 9 жовтня, тобто на день пізніше, ніж був крайній строк», - пояснив він ОПОРІ.

Коментар заступника голови ТВК ОПОРІ

Крім того, заступник голови ТВК викликав на місце поліцію.

Згідно з п.9 «Порядку проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з місцевих виборів», ухваленим постановою Центральної виборчої комісії, жеребкування проводиться на засіданні територіальної виборчої комісії, яка утворює склад відповідних дільничних виборчих комісій, не пізніш як на восьмий день після закінчення строку внесення подань щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Як сказано в п. 17 Порядку, процедура жеребкування проводиться один раз щодо всіх дільничних виборчих комісій одночасно. Після діставання із пристрою для жеребкування останнього жеребка та його розпакування, якщо жеребок запакований, голова (головуючий на засіданні) виборчої комісії оголошує номери, занесені до відповідної відомості у визначеній жеребкуванням черговості.

Послідовність включення кандидатур до складу кожної дільничної виборчої комісії визначається згідно з установленою жеребкуванням черговістю.

Особи, внесені до списків кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, складених відповідно до пункту 13 цього Порядку, під номерами, зазначеними у відомості, підлягають включенню до складу кожної дільничної виборчої комісії у черговості, визначеній жеребкуванням.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)