З наближенням місцевих виборів в Україні зростає обсяг політичної реклами на сторінках політиків та партій у соціальній мережі Facebook. ОПОРА проаналізувала кількість та вартість рекламних дописів, які впродовж вересня поширювали з публічних сторінок кандидатів і політичних сил, які беруть участь у виборчій кампанії в Києві.

За допомогою Facebook Analyzer від ОПОРИ та Бібліотеки реклами Facebook спостерігачі дослідили політичну рекламу в соцмережі, яку в період з 1 вересня по 3 жовтня 2020 року поширювали кандидати на посади міського голови Києва, а також місцеві та загальноукраїнські сторінки політичних партій. 

Публічні сторінки кандидатів

З-поміж кандидатів на посаду київського міського голови рекордсменкою за витратами на Facebook-рекламу стала Ірина Верещук (партія «Слуга народу»). Згідно з інформацією з Facebook Analyzer у вересні політикиня заплатила від 8046 до 101154 американських доларів на рекламу 946 дописів. 

У постах – лінки на на теле- і радіоефіри, в яких брала участь Ірина Верещук, відеоролики з політикинею, у яких і критика чинної влади, і бачення розвитку столиці, і бліц-інтерв’ю щодо вподобань кандидатки в косметиці та одязі тощо. У багатьох дописах наголошується на тому, що наступним міським головою столиці має стати жінка.

Претендент на крісло київського міського очільника від ВО «Батьківщина» Олексій Кучеренко на рекламу 18 дописів зі своєї сторінки у Facebook витратив щонайменше 2518, а щонайбільше 4282 доларів США. У рекламних постах кандидат обіцяє киянам перерахувати оплату за опалення в минулому опалювальному сезоні, нагадує про здобутки уряду Тимошенко, запрошує підписуватися на свої канали у Telegram та YouTube, критикує чинну місцеву владу.

Як свідчить аналізатор Facebook-реклами, чинний міський голова Києва та кандидат на цю посаду від партії «УДАР» Віталій Кличко за вересень 2020 року витратив на рекламу 10 дописів зі своєї публічної сторінки від 6910 до 8290 американських доларів. У дописах – відеоролики з використанням гасел «Хто з киянами?», «Завжди з киянами!», логотипу партії «УДАР», демонстрацією роботи Віталія Кличка на посаді київського міського голови.

Від 169 до 6931 американських доларів – таку суму витратив на рекламу в Facebook Єгор Фірсов, кандидат на посаду київського очільника від партії «Екологічна альтернатива». За вересень, відповідно до інформації Facebook Analyzer, зі сторінки політика рекламували 69 дописів. Здебільшого рекламовані пости стосувалися екологічних проблем Києва. 

Зі сторінки голови політичної партії «Команда Левченка «Народовладдя» Юрія Левченка впродовж вересня рекламували 52 публікації, за що заплатили від 52 до 5148 американських доларів. У дописах політик критикує своїх опонентів, зокрема чинну міську владу, крім того, публікує матеріали з ознаками контрагітації щодо інших політичних сил та політиків.

Рекламував дописи і Сергій Шахов, який наразі зареєстрований кандидатом на посаду міського голови Києва від партії «Наш край». У Facebook він оплатив рекламу 27 публікацій, що коштувало йому від 27 до 2673 американських доларів. У дописах акцентується на «фаховості» та «професійності» команди від політичної сили «Наш край», яка «наведе порядок в Києві». Висвітлюється також позиція Сергія Шахова з актуальних для українців проблем, наприклад, щодо підвищення ціни на газ, захисту інтересів фермерів.

З офіційної сторінки Андрія Іллєнка, який є кандидатом на посаду міського голови Києва від ВО «Свобода», упродовж проаналізованого періоду рекламували лише 2 дописи. Реклама коштувала політику від 302 до 498 доларів США. У постах йдеться про висування політика кандидатом та його рішення балотуватися.

Окрім публічних сторінок власне політиків, що претендують на посаду очільника столиці, треба згадати також найбільш активні сторінки, у назві яких – імена кандидатів і  з яких кияни можуть бачити їхню політичну рекламу. Йдеться про сторінки «Кияни за Олександра Попова» та «Команда Притули».

Зі сторінки «Кияни за Олександра Попова» у вересні поширили 183 рекламні дописи, вартість яких склала від 683 до 18617 доларів. Про це свідчать дані, отримані за допомогою аналізатора Facebook-реклами. Більшість публікацій на сторінці – російською мовою. У них йдеться про досягнення Олександра Попова на посаді голови Київської міської державної адміністрації у 2010-2013 роках, лінки на інтерв’ю політика для онлайн-видання «Big Kyiv» (спецпроєкт «Гостро й непросто), зокрема й про плани в разі перемоги на виборах міського голови Києва. Зі сторінки активно рекламували гасло «Киянам – нову якість життя! Столиці потрібен мер-професіонал!».

Як свідчить інформація з Бібліотеки реклами Facebook, зі сторінки «Команда Притули» у вересні рекламували приблизно 110 дописів. Загальні витрати сторінки на рекламу, пов'язану із соціальними питаннями, виборами або політикою, становлять 4 698 доларів (25 червня 2019 р. – 6 жовтня 2020 р.).

У рекламних дописах зі сторінки – критика чинної влади, запрошення долучатися до команди Сергія Притули і «Голосу» на виборах до Київської міської ради, бачення проблем Києва, інформація про команду партії в столиці.

Сторінки місцевих осередків політичних партій

Лідером за обсягом витрат на рекламу в Facebook серед київських осередків політичних сил є політична партія «Європейська солідарність», яка у вересні рекламувала в соцмережі 90 публікацій та витратила на це від 25490 до 35110 американських доларів. У дописах висвітлювали позиції членів партійної команди щодо важливих для киян питань, наприклад щодо хаотичної забудови столиці, пріоритетності медичної галузі. Багато постів стосувалися питань захисту від пандемії COVID-19. 

Київський осередок політичної партії «Голос», як свідчить Facebook Analyzer від ОПОРИ, прорекламував у вересні 44 дописи на суму від 3944 до 8656 доларів США. У постах розміщували інформацію про кандидатів від партії до Київської міської ради, запрошували долучатися до команди та брати участь у заходах, які організовували партійці. 

У вересні мешканці Києва могли бачити 47 рекламних дописів від сторінки Київського осередку Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина», які коштували політичній силі від 3447 до 8053 американських доларів. У дописах наявні обіцянки змінити столицю на краще,  запрошення на зустрічі з кандидатом на посаду міського голови Києва від політичної сили Олексієм Кучеренком у різних районах міста, висвітлюються проблеми столиці. 

Сторінка ВО «Свобода» Київ за проаналізований період прорекламувала у Facebook 42 публікації вартістю від 1042 до 5158 доларів США. У рекламних дописах йшлося про членів команди, проблеми столиці, діяльність партійної організації, повідомляли про висування Андрієм Іллєнка кандидатом на посаду міського голови. 

Сторінка місцевої організації політичної партії  «УДАР» у вересні прорекламувала 10 дописів, за що сплатила від 3710 до 4690 американських доларів.  В публікаціях – відеоролики за участі лідера партії Віталія Кличка, що містять напис «Завжди з киянами», на зображеннях – партійний логотип, є відео із запрошенням долучатися до команди. Деякі відео розміщені також на публічній сторінці Віталія Кличка.

Від 525 до 2975 американських доларів витратила партія «Сила і честь» у Києві на рекламу в Facebook 25 публікацій. У дописах партійці рекламували партійні гасла та політику, закликали підтримати їхню сторінку у соціальній мережі, а також повідомляли про намір Ігоря Смешка претендувати на посаду київського міського голови.

Згідно з даними Facebook Analyzer від ОПОРИ зі сторінки київського осередку партії «За майбутнє» поширювали 10 рекламних публікацій, загальна вартість яких становила від 810 до 1790 доларів США. Рекламували, зокрема, відеоролики Сергія Гусовського, який наразі є кандидатом на посаду міського голови Києва. У роликах йдеться про актуальні для мешканців столиці питання: екологічна ситуація в місті, безпека житлових будинків, затори на дорогах, інфраструктура поблизу новобудов тощо.

Політична сила «Наш край» у Києві поширила 11 рекламних публікацій, які коштували партії від 311 до 1389 американських доларів. Дописи стосувалися висування Сергія Шахова кандидатом на посаду міського голови столиці, часто використовувалася теза партії про «господарників і професіоналів». Рекламували також ролики кандидата.

Місцева організація політичної сили «Еко партія Берези» не має власної сторінки у Facebook, проте згідно з даними Facebook Analyzer від ОПОРИ всі свої пости сторінка «ЕкоПартія Берези» таргетувала на киян. Так, упродовж проаналізованого часу партійці прорекламували 56 дописів, за які сплатили від 8256 до 14944 доларів США. У рекламних дописах йдеться про проблеми столиці: порушення в забудові, відсутність парковок, необхідність озеленення міста, будівництво велодоріжок. Крім того, киян запрошують стежити за сторінкою партії в Facebook.

Загальноукраїнська сторінка «Перемога Пальчевського» так само поширює свої рекламні публікації на мешканців столиці. Відповідно до інформації з Facebook Analyzer 45,5% дописів сторінки таргетується на киян. Водночас інформації про витрати на рекламу окремо для жителів Києва немає, а загалом сторінка витратила від 22076 до 31524 доларів на 76 дописів.

Як свідчать дані з Бібліотеки реклами Facebook, у рекламних публікаціях, зорієнтованих на мешканців Києва, переважно фігурує лідер партії Андрій Пальчевський, який критикує владу, викликає Віталія Кличка на дебати, говорить про необхідність будівництва додаткових ліній метро, повідомляє, що буде балотуватися на посаду київського міського голови.

До набуття організаціями партій і кандидатами статусу суб'єктів виборчого процесу їхня реклама в соціальній мережі Facebook може вважатися політичною рекламою, адже згідно зі статтею 1 Закону України «Про рекламу» політичною рекламою є  інформація в будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. 

Відповідно до статті 17 Закону України «Про політичні партії в Україні»  політична партія щоквартально, не пізніше ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу, зобов’язана подати до Національного агентства з питань запобігання корупції звіт про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (у тому числі її місцевих організацій, які у встановленому порядку набули статусу юридичної особи) шляхом його заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Тож витрати на таку рекламу повинні відображатися у  фінансовій звітності політичних партій.

«Політична реклама, яка з’явилася після набуття політичними силами і кандидатами статусу суб’єктів виборчого процесу, є агітацією. Відповідно до виборчого законодавства передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата чи партію, що є суб’єктом виборчого процесу. І відбуватися вона повинна за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у місті Києві.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)