Спостерігачі ОПОРИ зафіксували матеріали про політичні партії та кандидатів на місцевих телеканалах Сумщини, окремі з них – із ознаками політичної реклами без відповідного маркування. В сюжетах розповідають про з’їзди та конференції партій, програми і цілі на вибори, робочі візити та навіть про «вихідний день з міським головою». Загалом зафіксовані матеріали про висвітлення діяльності партій: «За майбутнє», «Наш край», «Слуга Народу», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» та «Пропозиція».

Випуски новин про презентацію команд  та програм політичних партій

У вересні на місцевих телеканалах вийшла серія випусків про представлення політичними партіями своїх команд та програм. Сюжети виходили на каналах без маркування «політична реклама».

24 вересня на сумському телеканалі СТС вийшов випуск із назвою: «У Миколаївській ОТГ Білопільського району відбулася презентація команди ВО «Батьківщина», а 23 вересня вийшов сюжет на тому ж телеканалі про те, що ВО «Батьківщина» подала документи до ТВК.
«Партія ВО «Батьківщина» - це команда однодумців, яка готова підтримувати ініціативу один одного та нові підходи до вирішення проблем містян. Сьогодні «Батьківщина» об’єднує професійних, сильних кандидатів», - йдеться у сюжеті.

Крім того, на телеканалі ТРК «Відікон» вийшов сюжет про конференцію ВО «Батьківщина» із назвою: «ВО «Батьківщина» йде на місцеві вибори потужною командою!»

Про конференцію партії «Опозиційна платформа – З  життя» з висування кандидатів у депутати, кандидатів на посади сільського, селищного, міського голови на перших та чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, що відбулась на базі музею партизанської слави у місті Путивль розказали на телеканалі ТРК «Відікон» у сюжеті 16 вересня. З випуску із назвою: «Повернути найкраще, рухатись тільки вперед!» можна дізнатись про те, які цілі ставить перед собою політична партія «Опозиційна платформа – За життя». Зокрема, за словами голови сумської обласної організації «Опозиційна платформа – За життя» Олександра Стрельченка у сюжеті: «Наша ціль така ж як у ковпаківців: звільнити країну від фашизму», - йдеться у сюжеті.

На телеканалі ТРК «Відікон» 15 вересня вийшов сюжет із назвою «Ініціативи сумчан – їх план дій!» про презентацію команди чинного міського голови міста Суми Олександра Лисенка та команди ВО «Батьківщина». В сюжеті йдеться про «досягнення команди за п’ятирічну каденцію та їх амбіції на чергових місцевих виборах». А 16 вересня вже на каналі ATV вийшов сюжет презентацію команди ВО «Батьківщина» у Шостці.  

Сюжет від 10 вересня із назвою «Політична партія «Пропозиція» презентувала своє бачення розвитку міста» вийшов на телеканалі СТС. З нього можна дізнатись про програму політичної партії «Пропозиція»: «Упродовж п’яти років міська влада відмахувалась від потреб сумчан, «замилюючи» їм очі євродворами», - розповідає в сюжеті СТС «експерт з питань ЖКГ політичної партії «Пропозиція», член Сумської обласної організації партії «Пропозиція» Олександр Гриценюк». Продовженням теми про програму партії став випуск від 17 вересня на тому ж каналі з назвою: «Освіта, медицина та ЖКГ: що планує реформувати сумська «Пропозиція». 

2 вересня на сумському телеканалі ATV вийшов випуск про Всеукраїнський з’їзд партії  «Наш край» в Києві. В сюжеті йдеться про затвердження програми партії та кандидатів на посади міських голів, а також про те, що партія йде на місцеві вибори: «Аби захистити людей від непрофесійної влади та реваншу старих вождів».

Того ж числа, 2 вересня, на іншому сумському телеканалі СТС висвітлили Всеукраїнський з’їзд партії «Слуга Народу» в Києві. Там вийшов сюжет із назвою: «У Києві від партії «Слуга народу» представили кандидата на посаду міського голови Сум», де розповідають про висунення кандидатів партією на місцеві вибори. Тему щодо кандидатки на посаду міського голови від політичної партії «Слуга Народу» Тетяни Рябухи продовжили у сюжеті від 7 вересня із назвою: «Подарунки новонародженим: Тетяна Рябуха привітала немовлят, які народилися у День міста». У відео йдеться про візит представників «Слуги Народу» та Тетяни Рябухи до пологових будинків, де вони «вирішили подарувати квіти та невеличкі подарунки», тим хто народився у День міста.

«За майбутнє»: сюжети про робочі зустрічі партії

Діяльність політичної партії «За майбутнє» часто висвітлювалась у випусках новин на місцевих телеканалах. Зокрема 24 вересня на телеканалі СТС вийшло два сюжети про діяльність партії, перший сюжет висвітлює «робочу поїздку партії «За майбутнє» у Великописарівський район», а другий - подання списків кандидатів у депутати від партії «За майбутнє» до ТВК. 

Сюжет від 23 вересня розповідає про зустріч Ігоря Молотка та представників партії «За майбутнє» з Товариством Червоного Хреста у Сумах.

16 вересня вийшов ролик із назвою «Робоча поїздка партії «За майбутнє» по «сумським» проблемам», в сюжеті розповідають про приїзд команди «За майбутнє» в Суми та мету приїзду, яка звучить так: «Партійці відвідали декілька локацій та провели зустрічі з місцевими аби дізнатись про проблеми для подальшого їх вирішення», - йдеться у сюжеті.

7 вересня телеканалі СТС вийшов сюжет про святковий захід до Дня міста Суми, який провела партія «За майбутнє» із заголовком: «Сімейне свято до Дня народження міста організувала партія «За майбутнє». А в сюжеті від 14 вересня висвітлюють «робочу поїздку партії «За майбутнє» до Охтирки». Показано як народний депутат Ігор Молоток відвідує центр соціального обслуговування. Працівники говорять, що мають потребу у велосипедах, на що «партійці» реагують одразу і купують для центру нові велосипеди: «Партійці швидко вирішили проблему. І буквально за пів години у працівників вже з’явились нові двоколісні», - йдеться у сюжеті.

4 вересня на каналі СТС розповіли про форум партії із заголовком «Сумчанам презентували команду політичної партії «За майбутнє», де  йдеться про команду та програму партії. На телеканалі ТРК «Відікон» теж вийшов сюжет про цей форум із назвою: «Об’єднання професіоналів заради процвітання Сумщини!», висвітлили подію і на телеканалі ATV.

А сюжет на телеканалі СТС від 3 вересня із назвою «Зустріч лідера партії «За майбутнє» з освітянами та підприємцями Сумщини» висвітлює робочу поїздку народного депутата України VI і VII скликань, очільника партії «За майбутнє» Ігоря Палиці в місто Суми.

 «Наш Край»: акцент на медицині

Серія майже ідентичних випусків про: «Візит лікарів світового масштабу» в рамках соціальної програми «Наш край: здоров’я мешканців Сумщини»  та за підтримки благодійного фонду Андрія Деркача «Наше майбутнє» вийшла на різних телеканалах міста Суми. На телеканалі ТРК «Відікон» у випуску новин від 11 вересня йдеться про те, що до Андрія Деркача звернувся за допомогою кардіолог Борис Тодуров: «Відомий кардіохірург був змушений звернутись до депутата Андрія Деркача з проханням налагодити кардіо службу в області», - йдеться у сюжеті. 

Схожий випуск вийшов із назвою «Наш край» за здоров’я мешканців Сумщини» на телеканалі ATV. Безкоштовні прийоми у лікарів за підтримки благодійного Фонду Андрія Деркача «Наше майбутнє» протягом вересня і жовтня планували провести у понад двадцяти містах Сумщини, ЗМІ регіонів теж активно писали про подію. Зокрема видання: «Неделя. Обласная региональная газета», «Шостка Info».

«Вихідні в Сумській ОТГ» з Олександром Лисенком

На Сумському міському каналі ATV за вересень випустили дві програми з чинним міським головою Олександром Лисенком (ВО «Батьківщина»). 22 вересня вийшла програма з назвою «ТайМер» де йдеться про робочий день міського голови та сам міський голова розповідає про ініціативу реконструкції парку  «Казка» у Сумах.

18 вересня вийшла програма на 45 хвилин із назвою «Вихідні в Сумській ОТГ». В програмі два журналісти і міський голова міста Суми Олександр Лисенко зустрічаються зранку вихідного дня, одне місце для «прогулянки» обирає міський голова, інше - журналісти, а третє - разом: «Сам міський голова Сум подзвонив і запросив особисто. І ми не вагаючись - погодились» - йдеться у програмі. 

Спочатку знімальна група та міський голова відвідують «євродвір» на вулиці Івана Сірка, 17, «на прикладі якого Олександр Миколайович розказував, якими він хоче бачити усі двори у наших Сумах», - зазначають у сюжеті.

Міський голова розповідає у відео про особливості покриття «євродворів», а також про те, що зробили вже половину дворів, а для того, щоб зробити другу половину - потрібно ще 5 років: «Ми зробили 370 дворів, і я завжди у всіх питаю: «Друзі, ви знаєте скільки ще залишилось дворів?». Залишилось стільки ж, ми зробили рівно половину зараз. От нам треба ще 5 років щоб ми повністю закінчили цю програму», - розповідає міський голова Олександр Лисенко в програмі.

В закадровому тексті  програми розповідають про «спостереження» журналістів: «Олександр Миколайович дуже детально намагається пояснити всі проблеми та нюанси та як вони будуть вирішені за рік чи два. Нашу розмову раз по раз переривають сумчани, хтось вітається з міським  головою, хтось доброзичливо йому киває, хтось терпляче чекає аби підійти з особистим питанням. Спіймали себе на думці, що це показово і важливо. Що міський голова ось так вільно ходить по місту без ніякої тобі охорони і жителі цілком толерантні, без агресії. От вам і євродвори, воістину, буття визначає свідомість».

Далі біля озера Чеха міський голова розповідає про кількість встановлених дитячих і спортивних майданчиків. А вже в Битиці, яку нещодавно приєднали до Сумської ОТГ, всі разом п’ють каву під 365-літнім дубом, міський голова розповідає про об’єднання Битиці із Сумами та перспективи такого приєднання.

Таких програм на каналі вийшло вже 5, зокрема 11 вересня вийшов випуск цієї передачі, де такі ж «вихідні» журналісти ATV провели в Хотінській ОТГ з її очільником Миколою Торяником, де він розповів про довгострокову стратегію: «Як оставить людей в Хотіні? Що їм треба? Заробітна плата і умови. Це велика, довгострокова стратегія. Але треба вибирати пріоритети. Ми вибрали медицину пріоритетом. Далі: культура і туризм», - розповідає журналістам в програмі Микола Торяник.

А 20 серпня таку ж передачу на сайті ATV опублікували з Охтирщини, в ній взяли участь депутати обласної ради Микола Войтенко та міської ради Ігор Перепека.

Крім, того на телеканалах дедалі частіше з’являються інтерв’ю з потенційними кандидатами і кандидатами на місцеві вибори 2020. Зокрема, на телеканалі АТV в рамках програми: «Актуальне інтерв’ю» вийшло інтерв’ю з головою Сумської територіальної організації політичної партії «Європейська солідарність» Вадимом Акпєровим та інтерв’ю з потенційним кандидатом від партії «За майбутнє» Володимиром Лободіним, в сюжеті його титрували як «засновник ГО «Інститут розвитку м.Суми».

«Висвітлення виборчого процесу у випусках новин не повинно відбуватись вибірково. А виключно позитивна оцінка чинної влади чи вибіркове висвітлення виборчої благодійності та з'їздів лише окремих партій - матеріали, що можуть мати ознаки «джинси», - розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області.

У ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Ч. 5 ст. 9 цього Закону забороняє приховану рекламу. Згідно з ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.