У місті Ковель Волинської області з агітаційного намета разом із листівкою на користь кандидата у депутати Ковельської міської ради Романа Шворака («Слуга народу») перехожим роздавали цукерки. Водночас з того ж агітаційного намета розповсюджували друковані листівки на користь кандидата на посаду Ковельського міського голови Олега Уніги («Слуга народу»). Інцидент трапився 8 жовтня. ОПОРА звернулася у поліцію.

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував інцидент на вулиці Шевченка. Із намету «Зе! Місцеві. Слуга народу. Олег Уніга. Ковель – це ти!» поширювали агітматеріал на користь Олега Уніги, брендовані ручки, а також листівки із Романом Швораком, поміщені у прозорий файл, та доповнені продуктами харчування – двома цукерками. Спостерігачу пояснили, що це – «власне виробництво кандидата».

Зауважимо, що на агітаційному матеріалі на користь Романа Шворака було зображення кандидата, гасло «Голосуй правильно», а навпроти імітації клітинки для голосування був вказаний номер кандидата в окрузі (2) та стояла галочка. Також тут містилося гасло «Пам’ятайте: Ковель – це ти! І тільки тоді, коди всі разом навчимося жити краще, буде процвітання та відродження нації». Із другого боку описані тези, чому кандидат хоче стати депутатом та пункти його передвиборної програми.

Згідно із інформацією із сайту ЦВК, Роман Шворак є №9 у єдиному виборчому списку партії «Слуга народу» до Ковельської міської ради та №2 у територіальному виборчому окрузі №4.

Звернувши увагу на розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів у поєднанні з продуктами харчування з боку агітаторки, спостерігач ОПОРИ наголосив на недопустимості таких дій. Особа, яка розповсюджувала відповідні агітаційні «набори», повідомила представників партії «Слуга народу» про можливий факт порушення, на який звернув увагу спостерігач, та продовжила розповсюджувати відповідні матеріали.

Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію та написав заяву щодо вказаного факту. Правоохоронці прибули на місце події, вилучили матеріали та здійснюють подальші  необхідні дії.

У коментарі ОПОРІ Роман Шворак пояснив, що вперше бере участь у виборах та раніше не мав стосунку до цього процесу.

«Чув, по тому, що можна давати – ручки чи ще щось, що там є обмеження по роздачі чи то 57, чи то 63 гривні. Ці цукерки на паличці – власного виробництва, я думав, що людям буде приємно, що ми у Ковелі цю цукерку виробляємо. Ми її не купували ніде, це власне виробництво, у мене є  карамельний цех. Тому дуже вибачаюся, незручна ситуація абсолютно, я просто по незнанню. Буквально пів години тому я ті листівки надрукував у себе на принтері, взяв ті цукерки і одразу така от ситуація виникла… Я не знаю, що ще додати, просто вибачаюся за цю ситуацію», - зазначив кандидат. За його словами, роздавали цукерки тільки в одному наметі.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася також за коментарем щодо інциденту до начальника управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Головного управління Національної поліції у Волинській області Віталія Ковальчука.

«На даний час (18:30, 8 жовтня - ред.) подія зафіксована, представника ОПОРИ, котрий був заявником, опитано, від нього прийнято заяву. Тих осіб, котрі роздавали ці брошури із цукерками також встановлено, опитано. На даний час проводяться інші слідчі дії, вирішується питання про внесення відомостей в Єдиний реєстр досудових розслідувань, але остаточне рішення – за прокурором», - повідомив Віталій Ковальчук. 

Відповідно до частини 6 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Відповідно до частини 3 статті 160 Кримінального кодексу України здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

У  статті 160 Кримінального кодексу України під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами.  

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)