З кінця вересня і до сьогоднішнього дня Дружківська міська територіальна виборча комісія не реєструє представників Громадянської мережі ОПОРА офіційними спостерігачами на місцевих виборах.  У Мангушський селищній  ТВК представникам ОПОРИ видали посвідчення офіційних спостерігачів, але це відбулося без прийняття відповідної Постанови комісії.

Нагадаємо, що Центральна виборча комісія офіційно надала дозвіл Громадянській мережі ОПОРА мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Відповідне рішення ЦВК прийняла 10 вересня 2020 року. 

Відповідно до вимог законодавства, представники ОПОРИ 28 вересня надали повний пакет документів до Дружківської міської ТВК для реєстрації офіційними спостерігачами на міських виборах, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. З того часу і до 7 жовтня включно комісія ще не розглянула документи та не винесла офіційного рішення щодо подання. 

Михайло Ривоненко, секретар Дружківської міської територіальної виборчої комісії, прокоментував ситуацію, що склалася: ”Не має такого, що ми не хочемо вводити їх спостерігачами.  Просто не дійшли до них руки, не встигаємо. У нас багато членів ТВК хворіє, у тому числі голова хворіє другий тиждень, заступник хворіє. Я в цей час також знаходжусь з температурою та намагаюсь щось зробити.  Спостерігачами ми ОПОРУ обов’язково зареєструємо, якщо сьогодні відбудеться засідання, то сьогодні… Ми не відмовляємо в реєстрації, просто зареєструємо пізніше, така ситуація склалася”.

Також У Мангушський селищній ТВК представникам ОПОРИ видали посвідчення офіційних спостерігачів, але це відбулося з процедурними порушеннями. 1 жовтня 2020 року у Мангушський селищній ТВК було зареєстроване подання за №97 про реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадянської мережі ОПОРА.

5 жовтня 2020 року Мангушською селищною ТВК були видані посвідчення офіційних спостерігачів від Всеукраїнської громадської організації "Громадянської мережі "ОПОРА", датовані 1 жовтня 2020 року. Тобто в той же день, коли було зареєстроване подання про реєстрацією офіційних спостерігачів з комплектом документів.

Надія Голуб, яка є членкинею відповідної комісії, на прохання надати постанову комісіїпро реєстрацію офіційних спостерігачів, повідомила, що "постанову про реєстрацію офіційних спостерігачів від ВГО "Громадянська мережа "ОПОРА" ще не винесли. Засідання комісії, на якому буде розглянуто подання та проведуть голосування щодо реєстрації офіційних спостерігачів, буде проведено пізніше". На зауваження щодо того, на якій підставі Мангушською селищною ТВК були видані посвідчення офіційних спостерігачів, була отримана відповідь, що подання про реєстрацію офіційних спостерігачів з комплектом документів було зареєстровано в журналі вхідної кореспонденції. На підставі цієї реєстрації виготовлені посвідчення офіційних спостерігачів.

“Відповідно до частини 6 статті 60 Виборчого кодексу України відповідна окружна або територіальна виборча комісія здійснює реєстрацією офіційних спостерігачів у відповідному територіальному окрузі, забезпечує виготовлення та видачу їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше ніж на третій день після внесення подання”, - зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області.

Стаття 60 Виборчого кодексу визначає, що громадська організація, до статутної діяльності якої належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстрована в установленому законом порядку, може звернутися до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування на загальнодержавних виборах та не пізніш як за сорок днів - на місцевих виборах з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів під час відповідних виборів.

Статтею 58 Виборчого кодексу визначено, що виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, від громадських організацій, яким у порядку, встановленому цим Кодексом, надано дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах. Повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією, і припиняються після офіційного оголошення ТВК результатів відповідних виборів. 

Офіційний спостерігач від суб’єкта виборчого процесу, громадської організації здійснює спостереження за виборами у межах відповідного територіального округу, в якому він зареєстрований як спостерігач. Офіційний спостерігач від громадської організації, зареєстрований Центральною виборчою комісією, здійснює спостереження за виборами на всій території загальнодержавного округу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА