Нетішинська міська ТВК Хмельницької області, попри недотримання в списках політичних сил гендерної квоти, зареєструвала кандидатів у депутати Нетішинської міської ради від обласних організацій партій «ВО «Свобода», «Об’єднання «Самопоміч» та Соціал-демократичної партії. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, скарг чи судових позовів з цього приводу не було.

6 жовтня під час візиту до Нетішинської міської ТВК спостерігач ОПОРИ з’ясував, що три партійні організації при формуванні списків кандидатів до Нетішинської міської ради не дотримались вимоги про гендерну квоту. Однак ТВК ці списки зареєструвала.

Так, у четвертій п’ятірці єдиного виборчого списку, висунутого Хмельницькою обласною організацією ВО «Свобода» (зареєстрований постановою №18 від 24 вересня 2020 року), місця з 16 по 20 зайняли чоловіки. У четвертій п’ятірці єдиного виборчого списку, який висунула Хмельницька обласна організація партії «Об’єднання «Самопоміч» (зареєстрований постановою №25 від 25 вересня 2020 року), на місцях з 16 по 19 – кандидатки і тільки 20 місце зайняв чоловік.

Порушила вимогу про гендерну квоту і Хмельницька обласна партійна організація Соціал-демократичної партії (список зареєстровано постановою №35 від 28 вересня 2020 року). У другій п’ятірці єдиного виборчого списку партії до Нетішинської міської ради з 6 по 9 місце розташувалися кандидати чоловічої статі, і тільки на 10 місці опинилася жінка. В третій п’ятірці списку 11 місце зайняла кандидатка, а з 12 по 15 – кандидати. У незакінченій четвертій п’ятірці на 21 місці – жінка, на 22 – чоловік, на 23 – знову чоловік. Крім того, в територіальному виборчому списку партії на окрузі №3 місця з 1 по 4 зайняли чоловіки.

Треба зазначити, що в єдиному списку наявна помилка в нумерації: відсутній номер 7. Пізніше ТВК виправила цей недолік. Постановою №41 від 05 жовтня 2020 року було внесено зміни до постанови про реєстрацію списку, зокрема зазначено, що «у додатку 1 пункти 8-24 вважати відповідно пунктами 7-23».

Голова Хмельницької обласної організації ВО «Свобода» Олег Лопатовський 7 жовтня повідомив ОПОРІ, що йому невідомо про факт недотримання гендерної квоти в списку кандидатів від політичної сили до Нетішинської міської ради. Він припустив, що, ймовірно, це трапилося через неуважність і зазначив, що в подальшому партійці будуть більш уважними.

«У нас, мені здається, єдина партійна організація, де жінок більше, ніж чоловіків. І, можливо, це була якась технічна помилка. Жодних зауважень від ТВК, коли ми подали документи, а це був четвер, здається, 25 вересня, не було. Якби вони звернулися до нас з якимись роз’ясненнями, чи щоб ми подали їм якісь документи… ми б на це зреагували. Можливо, це недогляд», – прокоментувала ситуацію голова обласної організації партії «Об’єднання «Самопоміч» Наталія Коваль.

Представник Соціал-демократичної партії у розмові з комунікаційницею ОПОРИ зазначив, що «закон про гендерну політику він не порушив» і «керувався законом». 

Проте згідно з частиною 9 статті 219 Виборчого кодексу України під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку.

Секретар Нетішинської міської ТВК Тетяна Процик не змогла пояснити спостерігачеві ОПОРИ, чому комісія зареєструвала списки, сформовані з порушеннями. Водночас у ТВК зауважили, що з боку суб'єктів виборчого процесу жодних скарг чи судових позовів з цього приводу не було.

Про недотримання гендерної квоти іншими політичними силами на Хмельниччині ОПОРА вже повідомляла.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)