У Запорізькій області Бердянська міська ТВК відмовила трьом особам з однаковим прізвищем у реєстрації кандидатів на посаду голови міської ради. Енергодарська міська ТВК кандидатів у мери з однаковим прізвищем та ім’ям зареєструвала. Схожа ситуація і в Кушугумській селищній ТВК, яка зареєструвала двох кандидатів-однофамільців на посаду голови селищної ради територіальної громади. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА.

У Запорізькій області спостерігачі ОПОРИ зафіксували застосування технології «двійників» - коли для участі у виборчому процесі по мажоритарній системі реєструються кандидати зі схожими чи аналогічними прізвищами, іменами або навіть по-батькові, що мають намір заплутати виборців у день голосування на місцевих виборах. Такі факти були помічені у Бердянську, Енергодарі та Кушугумі, що на Запоріжжі.

Так, до Бердянської міської ТВК заяви на реєстрацію кандидатом на посаду голови Бердянської міської громади принесли три кандидати - двоє з однаковим прізвищем – Баранов, і один зі схожим – Баран. Всі вони подавали документи на висування своїх кандидатур на відповідну посаду шляхом самовисування в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

Відповідно до постанов територіально виборчої комісії усім трьом кандидатам було відмовлено в реєстрації на підставі витягу з єдиного реєстру досудових розслідувань, номер кримінального провадження 12020080130002116,керуючись п.5,ч.2, ст.230 ВК України та враховуючи вищевказане, керуючись статтями 216, частиною першою і шостою статті 221, частинною другою статті 224, статтею 229 Виборчого кодексу України.

Відомо, що 27 вересня 2020 року о 23 год.40 хв. Бердянська міська ТВК відмовила самовисуванцю Баранову Василю Олександровичу в реєстрації як кандидата на посаду Бердянського міського голови Бердянського району.

Кандидату з аналогічним прізвищем – Баранов, але з іншим ім’ям та по-батькові - Андрію Миколайовичу, який подав документи на реєстрацію кандидатом на аналогічну посаду також того дня було відмовлено в реєстрації.

Про це йдеться в постановах Бердянської міської ТВК №27 від 27 вересня 23:40 та №29 від 27 вересня 23 год.45 хв., які наявні, але не підписані головою Інною Власою.

Відмову в реєстрації кандидатом на посаду Бердянського міського голови також отримав кандидат зі схожим прізвищем – Баран Сергій Вікторович. Це зазначено в постанові ТВК №22 від 27 вересня 2020 року 23 год. 35 хв.

На цій постанові, як і на всіх вище зазначених, відсутній підпис голови Бердянської міської ТВК Інни Власової. На двох із них відсутня печатка, а також немає підпису секретарки комісії. Саме в такому вигляді комісія надала ОПОРІ відповідні документи. Як йдеться в постанові вище за єдиним підписом – підписом секретарки Марії Новікової, – у зв’язку з тим, що голова ТВК Власова І.А. відмовляється підписувати документи, тому її підпис відсутній. Однак дати офіційний коментар з цього приводу секретарка відмовилася.

Щоб роз’яснити ситуацію, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулися у телефонному режимі за коментарем до голови Бердянської міської ТВК:

«Мене немає кілька днів, я в судах. У мене засідання, я фізично не можу їх підписувати. Я не знаю на якій постанові немає підпису. Постанови під час моєї відсутності може підписувати заступник. Я постійно в судах - в Дніпрі, в Запоріжжі. Такий напружений графік. Коли я була в комісії. Мені не надавали ніяких документів на підпис. Секретар не говорила що потрібно постанови якісь підписати. Я була в комісії достатньо тривалий час», - зазначила Інна Власова.

Факт реєстрації кандидатів-двійників був помічений і в Енергодарі. Так, Енергодарська міська територіальна виборча комісія зареєструвала в кандидати на посаду міського голови двох Олександрів Дєвочкіних.

Відповідно до постанови №44 ТВК від 26 вересня, 20 год. 28 хв першим в якості кандидата був зареєстрований Дєвочкін Олександр Миколайович, який є членом політичної партії «ДемАльянс» і від цієї ж партії братиме участь у виборах.

А ось другий Олександр Дєвовочкін, але з іншим по-батькові - Іванович подав до комісії заяву про самовисування і отримав підтвердження про реєстрацію як кандидата на посаду мера Енергодара 28 вересня, 18 год. 20 хв. Про цей йдеться в постанові ТВК №46.

Кушугумська селищна ТВК  також зареєструвала двох кандидатів-однофамільців з прізвищем – Майстро.

Так, відповідно до постанови №3 від 25 вересня 2020 року, 17:00 селищна ТВК зареєструвала Майстро Дмитра Миколайовича кандидатом на посаду Кушугумської селищної ради територіальної громади від політичної партії «Партія Володимира Буряка «Єднання».

У той час відповідно до постанови кандидатом на цю посаду шляхом самовисування був зареєстрований – Майстро Олександр Володимирович.

Як зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області у самому факті реєстрації кандидатів з однаковими прізвищами порушень закону немає, але якщо правоохоронці з’ясують той факт, що хтось навмисне організував реєстрацію кандидатів-двійників, тоді тут наявні ознаки кримінального правопорушення в контексті підкупу кандидата або перешкоджання діяльності кандидата.

Нагадаємо, як раніше писала ОПОРА, якщо кандидат має обґрунтовані підстави вважати, що здійсненню його пасивного виборчого права (права бути обраним) перешкоджає особа, яка напередодні або під час виборчого процесу змінила своє прізвище або власне ім’я та подав до ТВК документи для реєстрації її кандидатом на тих самих місцевих виборах, - він може звертатись до органів Національної поліції про вчинення таких правопорушень.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)