З 29 вересня по 4 жовтня Львівський окружний адміністративний суд розглянув позовні заяви від політичних партій “За майбутнє”, “Сила і Честь”, “Громадянська позиція” та кандидата Ігоря Ферина (самовисування) до Славської селищної територіальної виборчої комісії. Політичні сили оскаржували постанови комісії щодо відмови у реєстрації їхніх кандидатів до Славської селищної ради. А Ігор Ферин просив зняти з реєстрації свого конкурента Михайла Кінаша (“Громадянська позиція”). Суд задовольнив лише позовну заяву партії “За майбутнє”.

4 жовтня Львівський окружний адміністративний суд розглянув позовну заяву Ігоря Ферина до Славської селищної територіальної виборчої комісії. Ігор Ферин кандидує до Славської селищної ради як самовисуванець.

“Є один кандидат Ігор Ферин. Він вважає, що його права були порушені, внаслідок того, що мене зареєстрували. Він вирішив дії комісії оскаржити, щоб мене зняли з реєстрації. Він зі Славська, я зі Славська, ми теоретично забираємо один в одного голоси”, - розповів ОПОРІ кандидат на посаду керівника Славської селищної територіальної громади від “Громадянської позиції” Михайло Кінаш.

Раніше Громадянська мережа ОПОРА писала, що Славська селищна ТВК зареєструвала Михайла Кінаша кандидатом на посаду очільника Славської селищної територіальної громади після довгих дискусій, оскільки в його пакеті документів був поданий витяг із протоколу, а не рішення конференції партії про висунення кандидатів.

Вивчивши усі матеріали справи та докази сторін, Львівський окружний адміністративний суд відмовив кандидату Ігорю Ферину у задоволенні його позовної заяви. Таке рішення суд мотивував тим, що письмове повідомлення про проведення конференції Львівської обласної організації політичної партії “Громадянська позиція” 19.09.2020 відповідач отримав 18.09.2020, тобто у день, що передує дню вказаної події, а отже у строк, що передбачений ч. 2 ст. 218 Виборчого кодексу України, а з аналізу ст. 222 та ст. 224 Виборчого кодексу України висновується, що законодавець не забороняє кандидату на посаду селищного голови додатково подавати до територіальної виборчої комісії документи для його реєстрації у строк, визначений законом.

29-30 вересня відбулися ще три судові засідання за позовами політичних партій “Громадянська позиція”, “За майбутнє” та “Сила і Честь” до Славської селищної ТВК. Усі політичні сили оскаржували постанови комісії щодо відмови у реєстрації їхніх кандидатів у депутати до Славської селищної ради.

22 вересня представник політичної партії “Громадянська позиція” подав до Славської селищної територіальної виборчої комісії списки з кандидатами, в яких було порушено порядок розміщення кандидатів жіночої і чоловічої статі у відповідних територіальних виборчих списках. Тобто, було недотримано гендерну квоту. Цей факт під час засідання представник партії не заперечував.

27 вересня політична партія надала нові уточнені списки до комісії. Комісія їх не розглянула, оскільки вони були подані з порушенням строків подачі, що вказано в судовому рішенні. Відтак, 28 вересня Славська селищна ТВК винесла постанову №28 про відмову в реєстрації кандидатів до Славської селищної ради від партії “Громадянська позиція”.

Ані під час звернення до суду, ані під час самого судового розгляду справи, партія не надала доказів на підтвердження факту, що черговість, яка відображена в уточнених списках, була у встановленому порядку затверджена уповноваженим органом Львівської обласної організації політичної партії “Громадянська позиція”, а також на підтвердження того, що у спірних правовідносинах мало місце порушення комісією виборчого законодавства при винесенні оскаржуваної постанови. Тому Львівський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позовної заяви політичної партії. Це рішення “Громадянська позиція” оскаржила в апеляційній інстанції. Однак, і там 5 жовтня отримала відмову, про що розповів ОПОРІ представник політичної сили у Славську Михайло Кінаш. Вказану інформацію мережі ОПОРА було підтверджено і в ТВК. Саме рішення суду наразі не опубліковано.

Львівська обласна організація політичної партії “Сила і Честь” подала списки на реєстрацію кандидатів до Славської селищної територіальної виборчої комісії 23 вересня. Відповідно до постанови №11 від 25 вересня, Славська селищна ТВК виявила, що у них недотримана гендерна квота, та дійшла висновку вжити заходів, щоб усунути недоліки.

Наступного дня (26 вересня) представник партії “Сила і Честь” подав уточнюючий єдиний виборчий список кандидатів, який, як зазначено у ньому, також був затверджений рішенням зборів обласної організації політичної партії від 16 вересня 2020 року. По факту партія поміняла черговість кандидатів у списку і вказала, що їх, як і в попередньому списку кандидатів, затвердили на одній і тій же конференції з висування кандидатів. Представники політичної сили не надали ТВК жодного доказу, що на зборах була проголосована інша черговість. Тому комісія відмовила у реєстрації кандидатів.

Львівський окружний адміністративний суд також відмовив у задоволенні позовної заяви політичної партії “Сила і Честь”. При цьому суд зазначив, що “позивачем подано до Славської селищної ТВК лише одне рішення зборів про висування кандидатів та затвердження єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів, яке підписане керівником ЛООПП “Сила і Честь” та 22.09.2020 погоджено Політичною Радою Політичної Партії “Сила і Честь”. І додатком до цього рішення був первинно поданий позивачем єдиний виборчий список кандидатів. Тобто, додатково поданий 26.09.2020 позивачем уточнений єдиний виборчий список кандидатів не був погоджений центральним керівним органом партії, не відповідає вимогам ВК України, а тому не міг братись до уваги відповідачем”. За словами юриста Славської селищної комісії, партія “Сила і Честь” оскаржила рішення Львівського окружного адміністративного суду в апеляційній інстанцій, але і там отримала відмову. Наразі ОПОРА очікує офіційної публікації вказаного рішення.

23 вересня Львівська обласна організація політичної партії «За майбутнє» подала документи на реєстрацію кандидатів до Славської селищної територіальної виборчої комісії. Цього ж дня комісія провела своє засідання щодо реєстрації кандидатів.

«Нашого представника не було покликано на засідання по розгляду питання. Комісії не сподобався склад нашого виборчого списку, були технічні неточності щодо гендерної квоти. До 24 вересня ми мали усунути недоліки. Ми продовжили роботу конференції нашого обласного осередку і на загальних зборах затвердили новий список», - розповів ОПОРІ представник обласного осередку політичної партії “За майбутнє” Тарас Подвірний.

За словами Подвірного, 24 вересня партія подала новий список до Славської селищної ТВК. Однак комісія на засіданні розглянула не його, а поданий раніше список і відмовила політичній силі у реєстрації кандидатів у депутати. Таке рішення Славської селищної територіальної виборчої комісії суд визнав незаконним, а тому задовольнив позов політичної партії “За майбутнє” і зобов'язав ТВК розглянути на засіданні новий список кандидатів у депутати від цієї політичної сили.

При цьому суд визнав помилковим посилання комісії на те, що вона 25.09.2020 надавала можливість заявнику уточнити питання списків кандидатів в депутати (протокол від 25.09.2020), а він такою можливістю не скористався, адже надані Славською селищною ТВК докази свідчать про те, що рішення комісії від 25.09.2020 доведене до відома заявника лише 28.09.2020 - тобто вже після прийняття оскарженого рішення.

3 жовтня на засіданні Славська селищна ТВК зареєструвала кандидатів у депутати до Славської селищної ради від партії “За майбутнє”.

Також 5 жовтня постанову Рудківської міської територіальної виборчої комісії оскаржує у суді ВО “Батьківщина” і УДАР, а незаконні дії та зобов'язання Сихівської районної виборчої комісії у місті Львові - політична партія “Ідея Нації”.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.