Через відсутність копій паспортів кандидатів, заяв на згоду балотуватися, фотографій та електронних копій документів територіальні виборчі комісії у Львівській області відмовили у реєстрації кандидатам від політичних партій “Європейська Солідарність”, “Громадянська позиція”, “Наш край”, Об'єднання “Самопоміч”, “Сила і Честь”, “Духовна Україна”. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, Турківська міська територіальна виборча комісія, розглядаючи документи кандидатів до Турківської міської ради від партії “Європейська Солідарність” виявила, що у 5 кандидатів не було заяв на згоду балотуватися. Також не було копій паспортів кандидатів. Відтак, комісія зареєструвала 20 осіб із 25.

Яворівська міська територіальна виборча комісія розглянула документи щодо реєстрації кандидатів у депутати до Яворівської міської ради від партії “Громадянська позиція”. Комісія виявила, що відсутня електронна версія документів, не було надано єдиного і територіальних виборчих списків, не вистачало інших документів по кандидатах. 27 вересні на засіданні комісії уповноважена особа від “Громадянської позиції” попросила донести відповідні документи, з чим комісія не погодилася, бо планувала наступного дня відмовити у реєстрації кандидатам від політичної сили. Однак, 28 вересня Яворівська міська ТВК зареєструвала кандидатів у депутати до Яворівської міської ради від партії “Громадянська позиція”. Обґрунтувати своє рішення у комісії, спостерігачці ОПОРИ відмовилися.

Натомість Яворівська міська ТВК відмовила у реєстрації кандидатів у депутати до Яворівської міської ради від партії “Наш край”. Спостерігачці Громадянської мережі ОПОРА вдалося дізнатися, що у пакеті з документами були відсутні копії паспортів кандидатів. А ще представник партії “Наш край” приніс повідомлення про дату конференції з висування кандидатів політичною силою, у день подачі документів, а саме 24 вересня. Відповідно до пункту 2 статті 218 Виборчого кодексу про дату, час і місце проведення зборів, конференцій з метою висування кандидатів організація партії повідомляє у письмовій формі відповідну територіальну виборчу комісію не пізніше як за день до дня проведення зборів, конференції.  Це і стало причиною відмови у реєстрації кандидатів від політичної партії “Наш край”.

24 вересня до Мостиської міської територіальної виборчої комісії надійшла заява від Львівської обласної територіальної організації політичної партії “Громадянська позиція” з проханням зареєструвати кандидатів у депутати до Мостиської міської ради. Розглянувши подані документи, Мостиська міська ТВК встановила відсутність у 10 кандидатів заяв про згоду балотуватися, не було заяви про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, відсутні фотографії кандидатів,  копії першої та другої сторінки паспорта громадянина України. Відтак, цим кандидатам комісія відмовила у реєстрації. У підсумку до Мостиської міської ради від партії “Громадянська позиція” балотуватимуться лише 6 осіб.

Золочівська міська територіальна виборча комісія не зареєструвала двох кандидатів у депутати до Золочівської міської ради від Об'єднання “Самопоміч”. Оскільки, пакет з документами цих кандидатів був неповним. Відсутніми були копії паспортів кандидатів.

Раніше Громадянська мережа ОПОРА писала, що Жовківська міська територіально виборча комісія відмовила у реєстрації кандидатів у депутати до Жовківської міської ради від партії “Сила і Честь”, оскільки політична сила внесла грошову заставу на 18 грн менше. Натомість Славська селищна ТВК відмовила у реєстрації списку кандидатів до Славської селищної ради від політичної партії “Громадянська позиція” через недотримання гендерної квоти. Це рішення політична сила зараз оскаржує в апеляційній інстанції.

Відповідно до пунктів 1,2 частини 1 статті 230 Виборчого Кодексу територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій у разі відсутності хоча б одного з документів, зазначених у пунктах 1-12 частини першої статті 222 і невідповідності таких документів вимогам Кодексу.

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)