З 25 вересня по 4 жовтня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області написали шість заяв до поліції щодо порушень правил здійснення передвиборчої агітації з боку зареєстрованих кандидатів та партій, які є суб'єктами виборчого процесу. Заяви здебільшого стосувались відсутності на агітаційних матеріалах інформації про особу-замовника, установу, що здійснила друк, тираж тощо.  А це, ймовірно, свідчить проте, що її виготовлення та розміщення фінансувалось не з виборчого фонду.

25 вересня в Черкасах представники ОПОРИ зафіксували агітаційні куби партії “Наш край” без вихідних даних, розміщені на перехрестях уздовж бульвару Шевченка та біля річкового вокзалу. Також спостерігачі зафіксували на розі вулиць Хмельницького та бульвару Шевченка білборд із зображенням кандидата на посаду міського голови Черкас від партії “Голос” Віктора Євпака та написом “Твій голос змінює все” без відомостей про особу-замовника, установу, що здійснила друк та тираж. Окрім того вздовж бульвару Шевченка між вулицями Остафія Дашкевича та Байди Вишневецького розміщені щонайменше три сітілайти партії “Національний корпус”, а орієнтовно за адресою Гагаріна 43  і білборд, що також порушує вимоги ч. 13 ст. 57 Виборчого Кодексу.

Орієнтовно за адресою бульв. Шевченка 338 та на фасаді ТРЦ “Pioneer” на розі Митницької та бульв. Шевченка розміщені банери партії ВО “Черкащани” без вихідних даних. Білборди із тим же порушенням із зображенням кандидатів від ВО “Черкащани” Олега Петренка та Віталія Лаута розміщений орієнтовно за адресою вул. Героїв Дніпра 1.

На будівлі за адресою вул. Богдана Хмельницького 61 розміщені банери без вихідних даних із зображенням кандидата в депутати до Черкаської обласної та міської рад від партії ВО “Батьківщина” Юрія Тренкіна та логотипами партії.

Орієнтовно за адресою Гагаріна 47 був розміщений білборд без вихідних даних “Партії вільних демократів”. Також спостерігачі зафіксували щонайменше два сітілайти партії без вихідних даних за адресою Лазарєва 4.

Також орієнтовно за адресою Гагаріна 47 був розташований білборд без вихідних даних партії “Ошукані українці”. На розі вулиць Небесної сотні та бульв. Шевченка розташований білборд без вихідних даних партії “Європейська солідарність”. Побіля пл. 700-річчя розташовані щонайменше два сітілайти партії “Пропозиція” з тим же порушенням.

29 вересня спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції через банер партії ВО “Черкащани” без вихідних даних, який був розміщений на будинку культури в с. Руська Поляна.

Того ж дня в м. Умань спостерігачі повідомили поліцію про рекламні конструкції партії “За майбутнє” із зображеннями кандидатки на посаду Уманської міської голови Ірини Плетньової та кандидата в депутати до Черкаської обласної ради Антона Яценка без вихідних даних розміщені на вул. Пролетарській 4, Тищика 13 А, вул Європейській та сквері Шевченка.

2 жовтня у смт Чонобай було зафіксовано білборди без вихідних даних партії "Перемога Пальчевського" на  вул. Центральній, банер партії ВО "Батьківщина" – на будівлі по вул. Центральній 112, білборд партії "Слуга народу" – на перехресті вул. Першотравневої і Центральної. Також було зафіксовано друковані агітаційні матеріали партії "Команда Сергія Рудика. Час змін!" без вихідних даних розміщені на зупинках громадського транспорту "Веткіоск"; та по вул. Центральна, 219 (навпроти поліклініки).

Того ж дня у м. Золотоноша було виявлено сітілайт партії ВО "Батьківщина" на вул. Садовий проїзд, банер партії ВО "Батьківщина" на  вул. Обухова, 20 та білборд партії "Європейська Солідарність" на вул. Шевченка, 235 без вихідних даних.

У м. Сміла спостерігачі звернулися до поліції через білборди без вихідних даних партії “Європейська солідарність”,  кандидата на посаду міського голови від партії “Слуги Народу” Сергія Ананка розташовані на перехресті вулиць Соборної  та Чорновола та рекламний плакат партії "Команда Сергія Рудика. Час змін!" на житловому будинку по вул. Соборна 34.

5 жовтня у Черкасах спостерігачі звернулись до поліції через білборди без вихідних даних кандидата на посаду міського голови від партії “Слуга народу” Віталія Ільченка, білборд партії “Наш край” без вихідних даних із зображенням кандидата на посаду міського голови від партії Анатолія Нужного, білборд та агітаційниий куб кандидата в депутати до черкаської міської ради від ВО “Батьківщина” Євгенія Щербини, білбордів партій “Національний корпус”, “Європейська солідарність”, “Перемога Пальчевського”, “Партії вільних демократів”, партій “Пропозиція” та “Ошукані українці”. Також щодо агітаційного куба кандидата в депутати черкаської міської ради Сергія Шестакова (партія “Голос”).

Окрім того було зафіксовано розміщення на дошках оголошень побіля житлових будинків агітаційних листівок без вихідних даних кандидата в депутати Черкаської міської ради від партії “Національний корпус” Яна Антонюка та листівок без вихідних даних кандидата від партії ВО “Черкащани”. Також спостерігачі повідомили про розміщені на стінах житлового будинку листівки без вихідних даних із ймовірним порушенням правил благоустрою кандидата в депутати Черкаської міської ради від партії ВО “Свобода”. На електроопорах розміщені листівки без вихідних даних його однопартійця Віталія Андрейка.

“На час написання заяв усі партії та кандидати були зареєстрованими суб’єктами виборчого процесу. Відповідно до ч. 1 ст. 52 Виборчого Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. Згідно з ч. 3 ст. 52 Виборчого Кодексу передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

У ст. 53 Виборчого кодексу зазначається, що кандидат, партія - суб'єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А також згідно ч. 13 ст. 57 Кодексу забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснює друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника таких матеріалів”, – роз’яснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

ОПОРА також наголошує, що ч. 16 ст. 57 Виборчого кодексу забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.  Пункт 17 тієї ж статті забороняє розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.