Кількість політичної реклами у Facebook протягом вересня помітно збільшилася. Рекламу почали поширювати сторінки вже зареєстрованих кандидатів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала кількість та вартість реклами, таргетованої на жителів Херсонської області.

За допомогою Бібліотеки реклами Facebook, ОПОРА визначила кількість та вартість рекламованих постів, які поширювалися кандидатами на посади голів громад, загальноукраїнськими та регіональними сторінками політичних партій.

Публічні сторінки кандидатів

Найбільше коштів на рекламу публікацій, а саме 3850 американських доларів, витратив кандидат на посаду Херсонського міського голови Михайло Опанащенко. Він балотується від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Ще у серпні ОПОРА не виявила жодного допису у Бібліотеці реклами Facebook цього кандидата. У вересні були прорекламовані 7 публікацій.

Публічна сторінка Ігоря Колихаєва, який є кандидатом на посаду Херсонського міського голови від політичної партії «Нам тут жити!», рекламувала 49 дописів. Загальна вартість реклами за вересень – 1914 доларів США. В дописах критикується місцева влада Херсона та висвітлюється благодійна діяльність Колихаєва. Іноді поширюються маніпулятивні дописи. «Опалювальний сезон 2019–2020 став найгіршим за останні роки в нашому місті, таким собі «тепловим апокаліпсисом», – зазначається в одному з них.

10 дописів вартістю 325 американських доларів рекламувалися зі сторінки Павла Філіпчука. Філіпчук балотується на посаду міського голови Каховки самовисуванцем. Поширюються дописи з обіцянками скоротити тарифи та «залучити додаткові кошти».

Рекламували дописи у Facebook кандидати від політичної партії «Слуга народу». Юрій Кирилов, який балотується на посаду Херсонського міського голови, рекламував 4 дописи загальною вартістю 209 доларів США. Віталій Немерець – кандидат на посаду Каховського міського голови – витратив на рекламу 12 публікацій 204 американські долари. 100 доларів коштувала реклама одного допису зі сторінки Анатолія Негри – кандидата на посаду міського голови Голої Пристані.

Сторінки місцевих організацій політичних партій

На політичну рекламу у Facebook серед херсонських обласних організацій політичних партій найбільше витратилася партія «Нам тут жити!». За вересень рекламували 22 дописи вартістю 1012 американських доларів.

694 долари США витратила Херсонська обласна та міська організація політичної партії «Партія зелених України» на рекламу 10 дописів.

Херсонська обласна територіальна організація політичної партії «Європейська солідарність» просувала у Facebook 13 публікацій загальною вартістю 451 американський долар. У дописах пишуть про те, що йдуть на вибори, про повернення «пакунку малюка» та збільшення рейтингу партії.

Активно поширюється політична реклама зі сторінки «Народний контроль» Херсон». За вересень рекламувалися 34 дописи вартістю 325 американських доларів. Здебільшого поширювалися дописи з інформацією про кандидатів від партії.

Також рекламувалися місцеві організації партій: ВО «Батьківщина» – 2 дописи (235 доларів), «За майбутнє» – 16 дописів (271 долар), «УДАР» – 13 дописів (179 доларів) та «Блок Володимира Сальдо» –  3 дописи (220 доларів).

Загальноукраїнські сторінки політичних партій

За кількістю та вартістю реклами таргетованої на Херсонщину лідирують сторінки трьох політичних партій: «Наш край», «За майбутнє» та «Слуга народу».

510 рекламних дописів партії «За майбутнє» бачили у вересні жителі Херсонської області. Сторінка поширювала інформацію про кандидатів. Ця реклама коштувала 1843 долари США.

«Наш край» рекламував 67 публікацій, загальна вартість яких – 1148 американських доларів. У дописах представлені кандидати від партії на посади голів міських громад Херсонської області. Серед них – Артем Кияновський, Павло Потоцький, Сергій Рибалко, Геннадій Причина та інші.

Політична партія «Слуга народу» витратила на рекламу 100 дописів 933 американських долари.

Поширювали рекламу у Facebook також «Перемога Пальчевського» – 18 дописів (285 доларів), «Партія Шарія» – 99 дописів (114 доларів) та «Пропозиція» – 88 дописів (232 долари).

Нагадаємо, що за допомогою сайту ОПОРИ Facebook Analyzer можна аналізувати, який контент і на яких умовах просувають у соцмережах українські політики та партії. Окрім того, експерти ОПОРИ також підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)