Упродовж вересня в друкованих та інтернет-виданнях Києва спостерігачі ОПОРИ фіксували значну кількість матеріалів з ознаками замовності на користь партій та політиків, проте без належного маркування.

Українське законодавство визначає політичну рекламу як інформацію в будь-якому вигляді, поширену в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. Відповідно до частини 8 статті 57 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

До того ж у частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

Водночас протягом вересня спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували в пресі та онлайн-виданнях Києва матеріали, що мають ознаки політичної реклами, однак не позначені, як того вимагає законодавство.

Джинса в пресі

З наближенням виборів зростає кількість матеріалів з ознаками джинси в київській пресі. Такі матеріали спостерігачі ОПОРИ виявили, зокрема, в часописах «Газета по-українськи» та «КП в Украине».

«Газета по-українськи», №39 від 24 вересня, опублікувала матеріал «Київ має стати зразком доступного міського простору», в якому йдеться про бачення Марини Порошенко щодо впровадження в місті безбар’єрного простору та інклюзії. Авторка замітки наводить таку цитату Марини Порошенко: «Наша команда 2018 року аналізувала, які зміни варто внести у державні будівельні норми. Ми врахували західні стандарти, взяли за приклад найкращі європейські столиці, щоб використати їх для України, для Києва. Сьогодні не можна допустити, щоб усе це залишалося на папері». А відтак у тексті зазначено, що Марину Порошенко висунули першою в списку партії «Європейська солідарність» до Київради.

У російськомовному часописі «КП в Украине» від 24 вересня розмістили матеріал «Перемога Пальчевського» способна объединить недовольных властью по всей стране», в якому йдеться про «серйозні перспективи» партії і переваги її лідера.

«Политик говорит о вещах, близких каждому – зарплатах, медицине, качестве воды. Достаточно вспомнить его предложение ввести муниципальные надбавки к пенсиям городским пенсионерам», – розповідає автор матеріалу, не маркованого як політична реклама.

Аналогічний текст українською мовою опублікувало видання «Газета по-українськи», №39 від 24 вересня. Нагадаємо, що одна з основних ознак джинси – публікація однакових матеріалів у різних виданнях.

«Газета по-українськи», №38 від 17 вересня, пропонує читачам матеріал «Пальчевський іде в мери Києва. На таке рішення підштовхнули виборці», що позитивно характеризує рішення партійців брати участь у виборчих перегонах.

«На майбутніх виборах столична організація повинна зробити все можливе і неможливе, щоб кияни отримали компетентну і гідну владу. І ці люди є в нашому середовищі», – цитує авторка публікації Андрія Пальчевського.

Схожу публікацію можна побачити і на шпальтах газети «КП в Украине» від 17 вересня. Під заголовком «Избиратели выдвинули Андрея Пальчевского в мэры столицы» з емоційними цитатами і схвальними характеристиками (проте без належного маркування) автор розповідає про намір Андрія Пальчевського йти на вибори.

«Мы должны создать комфортный город, где основным приоритетом является благополучие человека, а не интересы застройщиков и коррупционеров», – цитують політика в матеріалі.

У тижневику «Газета по-українськи», №37 від 10 вересня, опублікували короткий матеріал «Андрій Пальчевський виступив проти капітуляції України», у якій йдеться про позицію лідера партії «Перемога Пальчевського» щодо актуального для українців питання російсько-українських взаємин. «Мир на Донбасі має бути досягнутий на українських умовах», - цитує політика авторка матеріалу. Публікацію такого ж змісту, але російською мовою («Андрей Пальчевский против капитуляции Украины») опублікувало й видання «КП в Украине» від 10 вересня.

Про ознаки джинси можна говорити й щодо матеріалу, розміщеного в журналі «Фокус» про кандидата на крісло київського очільника Олексія Кучеренка («Алексей Кучеренко: «В моей команде – киевляне», №28 від 25 вересня). У лояльному до кандидата інтерв’ю йдеться про досвід політика, його команду, сім’ю, бачення київських проблем та шляхів їхнього вирішення. Про ймовірність реклами говорять і відсутність гострих питань, і надана кандидату можливість розповісти про свої досягнення й плани.  Наприклад, Олексій Кучеренко зазначає:

«И сейчас я буду все делать для того, чтобы произвели перерасчет и вернули киевлянам их деньги, — в среднем по 1 тыс. грн на одну квартиру. Гарантирую, что примерно то же самое будет происходить в «Киевтеплоэнерго» и с тарифами на содержание придомовых территорий, и аудит это покажет. Если я выигрываю выборы — а я выигрываю выборы, — то от имени города мы признаем этот долг. Потому что город должен отвечать за неправильно сформированные тарифы».

Єдиний матеріал з ознаками контрагітації ОПОРА зафіксувала у виданні «День» (№№171-172 від 11-12 вересня). Хоча загалом колонка присвячена критиці діяльності президента, однак її оприлюднення саме в період виборчої кампанії дає підстави зараховувати її до матеріалів з ознаками агітації проти. У матеріалі автор, зокрема, зазначає: «Досвідчені гравці радять припинити робити ставки, якщо тобі не щастить. Але з самогубною завзятістю ігромана чи новачка Володимир Зеленський ставить на перемогу «Слуг» на місцевих виборах останнє. Можливо, навіть подекуди напевно, президентських 40—44% підтримки вистачить, щоб перемогти, але така перемога стане для нього пірровою».

Немаркована політична реклама в онлайн-виданнях

Інтернет-видання «Вечерние Вести» від початку вересня неодноразово розміщувало матеріали з ознаками замовності на користь тоді ще потенційного кандидата на посаду київського міського голови Олексія Кучеренка. Зазначимо, що висування кандидата відбулося 21 вересня, а реєстрація – 24 вересня.

У передрукованому з сайту «Хмарочос» інтерв’ю (розміщене у «Вечерних Вестях» 12 вересня 2020 р.) «Олексій Кучеренко: «Сьогоднішній Київ — це хворий, якого доводять до коми» політика уже називають кандидатом на посаду київського міського голови і окреслюють його бачення необхідних в місті змін. В публікації «Олексій Кучеренко: За рік ми вдвічі скоротимо час перебування киян у заторах», що передрукована з сайту  Київської міської організації ВО «Батьківщина», йдеться про намір представника партії розвантажити столичні дороги. Матеріал від 17 вересня, передрукований з партійного вебсайту, цього разу всеукраїнського, – «Олексій Кучеренко: «Батьківщина» вимагає звіту уряду і пропонує свій план дій у сфері ЖКГ» – знайомить читача з «планом дій «Батьківщини» у сфері ЖКГ, який складається з сімох пунктів».

Крім того, ОПОРА фіксувала у виданні й матеріали на користь безпосередньо ВО «Батьківщина». До прикладу, в публікації «Зеленскому без Тимошенко не вытащить Украину из глубокого кризиса» (15 вересня) йдеться про переваги цієї політичної сили на тлі інших партій: «...с точки зрения национальных интересов Украины, партия «Батькивщина» Тимошенко выгодно отличается от поведения указанных политических сил. Она не стремится вернуть себе президенсткую власть, ни вернуть Украину в зону влияния России, а сама Тимошенко не раз доказывала свою способность сражаться с кризисами».

8 вересня медіа опублікувало замітку «Рішення про висування Кучеренка на посаду міського голови серйозно посилює позиції «Батьківщини» в Києві, - політолог».  У матеріалі, що дублює допис політолога Костянтина Матвієнка у Facebook від 8 серпня, акцентують увагу на «професіоналізмі» тоді ще потенційного кандидата на посаду міського голови Києва від ВО «Батьківщина» Олексія Кучеренка.

«Отже, партія «Батьківщина» пропонує на посаду столичного міського голови Олексія Кучеренка. Потужність цього політичного кроку у тому, що тепер іншим партіям доведеться відповідати рівню високого професіоналізму, який задано «Батьківщиною», – йдеться у тексті.

Попри позитивні характеристики та схвальну оцінку планів і діяльності самого Олексія Кучеренка й політичної сили, яку він представляє, жоден із зазначених матеріалів не позначений як політична реклама.

Ознаки джинси на користь потенційних кандидатів на посаду міського голови Києва ОПОРА виявила і в інтернет-виданні «ГОРДОН».

До прикладу, публікація «Працювати з киянами і для киян». Кличко оголосив, що УДАР йде на вибори» (18 вересня) відрізняється від звичайного повідомлення про висування кандидатів насамперед тим, що медіа наводить кілька цитат Віталія Кличка про його здобутки на посаді міського голови, наприклад: «В кінці наступного року здамо дві нових станції метро на Виноградар. Ми добудуємо Подільсько-Воскресенський мостовий перехід! Що б не говорили і як би не маніпулювали деякі сили. І почнемо будівництво метро на Троєщину! Не припиняємо і будівництво та реконструкцію шкіл та садочків, ремонти та оснащення міських лікарень, оновлення парків і скверів. Разом з громадою ми врятували не одну зелену зону від забудови. З історичного центру міста зробили справжню туристичну перлину: звели пішохідно-велосипедний міст, оновили парк «Володимирська гірка», Алею художників, частину Пейзажної алеї, звели сходи на Поділ». До того ж матеріал передруковано з сайту Віталія Кличка, а майже аналогічний, проте більший за обсягом текст, з таким самим заголовком розміщено у виданні «ZiK». А наявність тотожних матеріалів у різних виданнях – одна з ознак джинси.

15 вересня видання опублікувало інтерв'ю з Олексієм Кучеренком «Кучеренко: Мої діти навчаються в Києві, а не у Штатах або Англії», в якому він розповів про себе, та намір йти на посаду міського голови. Загалом в інтерв’ю постать потенційного кандидата представлено з позитивного боку, а насамкінець політику ще й дали можливість озвучити, по суті, основні пункти своєї тоді ще майбутньої передвиборної програми. Він, зокрема, зазначив: «Гарантую киянам дуже прозору жорстку тарифну політику й тарифне регулювання щодо всіх комунальних та енергетичних тарифів у Києві, гарантую своєю особистою совістю, сімейством та іншим. Жодної копійки не дам нікуди вкрасти, навіть більше, не дам на тарифи вішати неефективне, погане, тупе управління комунальників і втрати безрозмірні тощо. Знаю, як це зробити, найкраще за всіх у країні… Гарантую кардинальне скорочення комунальних підприємств – збиткових, непотрібних, і наведу лад швидко, разом із киянами. Публічний аудит усього Києва».

У матеріалі «Щоб розв'язати проблему із заторами, Києву потрібна транспортна стратегія – Борислав Береза» (9 вересня) цитують пост «лідера «Екопартії» у Facebook, у якому він говорить про способи розв’язання транспортної проблеми в Києві.

«Думаю, що із цієї ситуації є зараз тільки один вихід. Перше – ввести п'ятирічний мораторій на житлову забудову в Києві, яка не передбачена генпланом. Друге – зробити перехоплюючі парковки на в'їздах у столицю та на головних транспортних магістралях. А третє – це в найближчому часі розробити транспортну стратегію Києва на основі нового генплану, який ми створимо разом із киянами, враховуючи їхні інтереси», – наводять цитату потенційного на той час кандидата у виданні, а також зазначають, що «12 серпня Борислав Береза заявив про рішення балотуватися на посаду київського міського голови, а команда «Екопартії», лідером якої він є, збирається обиратися до складу Київради».

Проте слід нагадати, що інформація, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії, привернення уваги до діяльності політичної партії та її позиції щодо питань місцевого значення відповідно до законодавства вважається політичною рекламою.

 «Якщо на початку вересня ми говорили про власне немарковану політичну рекламу, то наприкінці місяця, коли партії висунули кандидатів, а окремих із них виборчі комісії встигли зареєструвати, йшлося вже про агітацію. Після висування, а тим паче після реєстрації суб’єкти виборчого процесу зобов’язані  дотримуватися норм виборчого законодавства, зокрема й тих, що стосуються агітації», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА  в місті Києві.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 51 Кодексу передвиборна агітація може проводитись у формі оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень, сплачених за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу (частина 4 статті 51 Кодексу).  Частина 1 статті 52 Кодексу дозволяє проводити передвиборну агітацію з наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів). Закінчується термін, відведений на передвиборну агітацію, о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Поза цими строками агітувати заборонено (частина 3 статті 52 Кодексу).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)