Протягом вересня 2020 року Громадянська мережа ОПОРА виявила близько сотні фактів рекламування дописів та іміджевих публікацій на сторінках 8 політичних партій та кількох десятків кандидатів від цих же політичних сил до і після їхньої офіційної реєстрації. 

Під час виборчого процесу, після офіційної реєстрації кандидатів усі матеріали передвиборної агітації повинні оплачуватись за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів і партій – суб’єктів виборчого процесу. А розміщення чи поширення матеріалів, які мають ознаки агітації, за того чи іншого кандидата до його офіційної реєстрації забороняється. Нагадаємо, що політичні партії отримали статус суб’єктів виборчого процесу з моменту висування кандидатів для участі у місцевих виборах 25 жовтня, а кандидати – після офіційної реєстрації. 

Попри те, що висування кандидатів політичними партіями розпочалось лише з 15 вересня, а перші зареєстровані кандидати на Волині з’явились лише після 22 вересня, ще з початку місяця у соціальних мережах Facebook та Instagram ОПОРА почала фіксувати появу десятків публікацій, позначених як реклама і спрямованих на популяризацію потенційних кандидатів та партій – імовірних суб’єктів виборчого процесу, створення їхнього позитивного іміджу та підвищення рівня їхньої впізнаваності. 

Так, найбільше рекламних повідомлень протягом вересня було виявлено на сторінці «Волинь За майбутнє» – 32. Разом із тим, дві публікації ставились на рекламу загалом 9 разів. У публікаціях рекламували спершу потенційних кандидатів у депутати, згодом – уже зареєстрованих кандидатів до Волинської обласної ради Ігоря Палицю, Ірину Констанкевич, Степана Івахіва, Ігоря Гузя і Вячеслава Рубльова, кандидата на посаду Ковельського міського голови Ігоря Чайку, кандидата у депутати Луцької міської ради Андрія Разумовського, кандидата у депутати Ратнівської районної ради Андрія Харламповича, кандидата на посаду Луцького міського голови Ігоря Поліщука. Реклама транслювалась із застереженням - зазначенням, що пост є політичною рекламою. До 15 вересня рекламу на сторінці оплачувала «Політична партія «За майбутнє», після 15 вересня – Волинська обласна організація партії «За майбутнє». 

Разом із тим, рекламу у мережі Facebook використовували на свою користь також окремі кандидати від політичної партії «За майбутнє». Зокрема, публікації, позначені як реклама, були виявлені на офіційних сторінках Ігоря Палиці – 117 (оплачені – «Політична партія «За майбутнє»), Ігоря Гузя – 8 (оплачені – «Ігор Гузь – офіційна сторінка»), Ірини Констанкевич – 12 (оплачені – «Yuliia Synchuk»), Ігоря Поліщука – 21 (оплачені до реєстрації кандидата – «Полищук Игорь», після реєстрації – «Кандидат на посаду Луцького міського голови Ігор Поліщук»), Ігоря Чайки – 11 (оплачені – «Ігор Чайка»), кандидата на посаду Нововолинського міського голови Бориса Карпуса – 4 (оплачені – «Команда Ігоря Гузя»), кандидата на посаду Володимир-Волинського міського голови Ігоря Пальонки – 7 (оплачено – «Команда Ігоря Гузя»). 

Зауважимо, що єдиний і територіальні виборчі списки кандидатів політичної партії «За майбутнє» зареєструвала Волинська обласна територіальна виборча комісія відповідно до постанови №8 від 23 вересня 2020 року, а Луцька міська ТВК – згідно з постановою №15 від 22 вересня 2020 року. 

На сторінці «Європейська Солідарність Волинь» у мережі Facebook було виявлено 11 рекламних повідомлень, які транслювались із застереженням протягом вересня 2020 року. На сторінці переважно рекламували кандидатку до Волинської обласної ради Юлію Вусенко, кандидата на посаду Луцького міського голови Юрія Моклицю та інших кандидатів до рад різних рівнів, зокрема, Артема Запотоцького, Олександра Паровенка, Галину Поліщук, Віталія Сніжка, Ірину Патлашинську. Усю рекламу оплатила Волинська територіальна організація «Європейської солідарності». 

Серед кандидатів від політичної партії «Європейська Солідарність» найбільше повідомлень в соціальних мережах рекламувалось зі сторінки Івана Мирки – 15. Усі повідомлення транслювались із застереженням і оплатив їх «Іван Мирка».

Списки кандидатів у депутати Волинської обласної ради політичної партії «Європейська Солідарність» були зареєстровані Волинською обласною ТВК 25 вересня відповідно до постанови №17.

На сторінці «Слуга народу – Волинь» у мережі Facebook протягом вересня було виявлено 10 рекламних повідомлень, більша частина з яких вмикалися на рекламу двічі. Реклама транслювалася з застереженням і була оплачена «ПП Слуга народу». Рекламували на сторінці партосередку переважно дописи, які висвітлювали позицію партії щодо суспільно важливих тем (підвищення мінімальної заробітної плати, навчання під час карантину, реєстрація домашніх тварин, декретна відпустка для чоловіків тощо). Разом із тим, один допис стосувався роботи партійної приймальні у Луцьку, а також кандидата у депутати Луцької міської ради Андрія Костенка.

Разом із тим, найбільше публікацій, які рекламувались, було виявлено на сторінках у соцмережі Facebook кандидата на посаду Луцького міського голови Романа Бондарука – 7 (оплачені – «Роман Бондарук») та кандидата у депутати Луцької міської ради Сергія Ковальчука – 4 (оплачені – «Сергій Ковальчук» або «Михайло Павлович»). Ще 5 рекламних повідомлень у вересні було виявлено на сторінці кандидата на посаду Володимир-Волинського міського голови Миколи Юнака. Чотири з них були оплачені «Микола Юнак – офіційна сторінка», ще одне – транслювалось без застереження. 

Єдиний та територіальні списки кандидатів у депутати Луцької міської ради політичної партії «Слуга народу» зареєструвала Луцька міська ТВК відповідно до постанови №33 від 24 вересня 2020 року. У цей же день відповідно до постанови №23 був зареєстрований кандидатом на посаду Луцького міського голови Роман Бондарук. 

9 рекламних повідомлень протягом вересня було виявлено на сторінці «Громадянський рух «Свідомі» у Facebook, одне з яких вмикалось на рекламу двічі. Реклама зі сторінки транслювалася із застереженням і була оплачена «ГО «Громадянський рух «Свідомі». Зі сторінки переважно рекламували іміджеві публікації на користь кандидатки на посаду Луцької міської голови Алли Надточій і кандидата у депутати Луцької міської ради Андрія Покровського. 

Зауважимо, що єдиний і територіальні списки кандидатів у депутатів від «Громадянського руху «Свідомі» Луцька міська ТВК зареєструвала відповідно до постанови №13 від 22 вересня 2020 року. В цей же день зареєстрували кандидатку на посаду Луцької міської голови. 

На сторінці «ВО Свобода Волинь» у вересні вмикали на рекламу 4 публікації. Усі рекламні повідомлення транслювались із застереженням. Оплатив рекламу «Андрій Білан». Серед чотирьох публікацій одна стосувалась кандидата на посаду Луцького міського голови Миколи Федіка.

Списки кандидатів у депутати Луцької міської ради політичної партії ВО «Свобода» зареєструвала Луцька міська виборча комісія відповідно до постанови №14 від 22 вересня 2020 року.

Ще 7 рекламних повідомлень було виявлено на сторінці кандидата у депутати Луцької міської ради Андрія Білана (оплачені – «Андрій Білан»), 5 рекламних постів – на сторінці кандидата на посаду Нововолинського міського голови Андрія Бадзюня (оплачені – «Андрій Бадзюнь»), 2 – на сторінці Миколи Федіка (оплачені – «Микола Федік»). 

Зі сторінки «Народний Рух України Волинь» у мережі Facebook вмикалося на рекламу протягом вересня 4 повідомлення. Одне з них стосувалось кандидата на посаду Ківерцівського міського голови Ігоря Мисковця, ще два – були присвячені кандидатам у депутати Луцької міської ради Дмитра Климука і Наталії Грушки. Всі повідомлення транслювалися із застереженням і оплатив їх «Дмитро Климук». 

Єдиний та територіальні виборчі списки кандидатів у депутати політичної партії Народний Рух України зареєструвала Луцька міська виборча комісія відповідно до постанови №30 від 24 вересня 2020 року.

На сторінці «Голос. Волинська область» у мережі Facebook було опубліковано протягом вересня 3 рекламні повідомлення, одне з яких транслювалося двічі. Всі рекламні публікації зі сторінки оплатив «Viktor Levandovsky». Останнє опубліковане повідомлення стосувалось партійної конференції «Голосу». Ще три публікації вмикалися на рекламу зі сторінки «Віктор Левандовський» - кандидата у депутати від політичної партії «Голос».

Єдиний та територіальні списки кандидатів у депутати Луцької міської ради політичної партії «Голос» зареєструвала Луцька міська ТВК відповідно до постанови №27 від 24 вересня 2020 року.

Лише одне рекламне повідомлення було виявлено на сторінці «Партія Ігоря Смешка «Сила і Честь». Волинь». Реклама демонструвалася з 28 вересня без застереження і, відповідно, невідомо, ким була оплачена. Єдиний та територіальні списки кандидатів у депутати Луцької міської ради політичної партії «Сила і Честь» зареєструвала Луцька міська ТВК відповідно до постанови №29 від 24 вересня 2020 року.  

Нагадаємо, що згідно з частиною 4 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій – суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено Кодексом.

Відповідно до  частини 1 та 4 статті 213 Кодексу  організація партії, яка висунула виборчий список, кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови для фінансування своєї виборчої кампанії, в тому числі передвиборної агітації можуть утворити власний виборчий фонд. Використання коштів з рахунків виборчого фонду здійснюється у безготівковій формі.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Фейсбук-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу.

Експерти ОПОРИ також підготували покрокову інструкцію для кандидатів про те, як користуватись інструментом політичної реклами в соціальних мережах.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.